Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

EET poslouží živnostníkům víc než dobře

Blogerka M. Šichtařová se ve svém článku ptá, komu poslouží EET. A já na to ve svém článku odpovídám celou větou

Každých deset let, vždy týden před všemi svatými navštívím svého dobrého přítele, dlouholetého živnostníka Kuzmu Kuzmiče.

Navštěvoval bych ho i častěji, kdyby ovšem Kuzma Kuzmič nebydlel a neprovozoval svoji živnost na druhém konci našeho kraje (zrovna nedávno u nás proběhly volby, máme nového hejtmana, který konečně rázně zatočí s nepřizpůsobivou holotou!).

Já žiji a lenoším v severní, o poznání hornatější a neúrodnější části, kdežto Kuzma Kuzmič, žije a pracuje od rána do večera v jižní, o poznání rovinatější a úrodnější části našeho kraje. Dělí nás od sebe lán světa, bez přehánění snad i dobrých sto dvacet nebo sto třicet kilometrů vzdušnou čarou, proto navštěvuji svého dobrého známého Kuzmu Kuzmiče vždy jen jednou za deset let.

Od našeho posledního setkání se Kuzma Kuzmič, i dům  ve kterém žije, náramně změnil, málem jsem ho nepoznal.

Místo udřeného, extrémně stresovaného, směšně malými výdajovými paušály umořeného, jakož i jinak státem finančně utiskovaného živnostníka, který pochybuje o smyslu své činnosti, který bez přestání vyhrožuje celému světu, že „všeho nechá, vykašle se na vlastní iniciativu, a nechá se zaměstnat v Kvasinách, kde si u pásu vydělá třicet tisíc měsíčně a ještě mu bude zaměstnavatel přispívat na důchod!“ měl jsem před sebou optimismem a energií sršícího, takřka již padesátiletého muže, jehož dům se skvěl novou fasádou, ba dokonce měl i měděný hromosvod, což nikdy předtím nebývalo.

„Kuzmo Kuzmiči, příteli, málem jsem vás nepoznal, přiznávám!“ řekl jsem s úsměvem, když mne Kuzma Kuzmič přijal ve svém domě, zatímco jeho mladá žena, kolem které se motali dva caparti, nosila na stůl nejvybranější lahůdky, „snad jste nešel skutečně pracovat do Kvasin, nepověsil svoji živnost na hřebíček?“

„Kdeže Kvasiny! S tím dejte pokoj! Dřít na tři směny za čtyřicet tisíc měsíčně jako otrok!“ mávl Kuzma Kuzmič rukou, pohladil ženu, jež si mu sedla na klín a pokračoval, „vzpomínáte si na EET?“

„EET?“ zeptal jsem se zamyšleně.

„Ano, EET. Elektronická evidence tržeb,“ přikývl Kuzma Kuzmič.

„Elektronická evidence tržeb?“ zopakoval jsem po něm a pak si přece jen vzpomněl, „ale ano, už si vzpomínám! Při mé poslední návštěvě před deseti lety jste na to EET strašlivě nadával.

Ano, je to tak!

To ono, to EET bylo poslední kapkou, jak jste tvrdil, to ono vás tak rozčílilo, že jste vyhrožoval tím, že se na všechno vyserete, že půjdete dělat do Kvasin.

,Napřed nám snížili paušály, a teď to zkurvené EET! Jednají s námi, jako bychom byli zloději!‘ křičel jste celý rudý.

Dobře si už na to vzpomínám!

,Snad nebude tak zle. Vzpomeňte si jen, Kuzmo Kuzmiči, na druhý penzijní pilíř! Takové haló kolem toho bylo a dnes?

Dnes kde nic, tu nic,‘ snažil jsem se vás uklidnit.

Ale vy jste pořád vedl svou.

Ano, tak to bylo, pořád jste si vedl svou!

,Já se jim na to vyseru, dávat lidem práci,!‘ křičel jste jako pominutý, chytl mě za ramena a cloumal mnou, ,vy jste inteligentní člověk.

Řekněte mi, jak může nějaká strana, nějaké pitomé hnutí, které získalo ve volbách devatenáct procent, protlačit takovou hovadinu!‘

A já vám na to odpověděl: ,Ale to je přece podstata a princip politiky.

Je zde přeci cosi jako multiplikační efekt, jestliže je strana, která získala jen devatenáct procent hlasů, ve vládě, pak je to stejné, jako kdyby získala víc jak padesát procent, protože se podílí na výkonu moci.

To je přece princip demokracie, Kuzmo Kuzmiči!

Kdyby ve volbách získala devatenáct procent, dejme tomu, ODS se slibem že všem živnostníkům zruší daně, aby se podpořilo podnikání, a pak je opravdu zrušila, takže živnostníci by žádné daně neplatili, tak byste jistě nenamítal nic proti tomu, že se ODS, ačkoliv dostala jen devatenáct procent, plní svůj volební program, a nedopouští se tak mnichovské zrady na svých voličích.

A pak, nezapomínejme na to, tím samozřejmě nemyslím vás, Kuzmo Kuzmiči, že dobrá půlka živnostníků funguje v rámci švarc systému, takže práci krom sebe nikomu nedává, a přitom výdajový paušál jim bohatě stačí na to, aby vykazovali mnohem menší zisk, než je zisk skutečný.‘

Ano, to jsem vám řekl.

Ale ani tato slova vás neuklidnila.

,Je to bordel! EET nabízí byznys za 1,5 miliardy. Finanční žraloci si už na něj brousí zuby. Ale té 1,5 miliardy zisku pro finanční žraloky, to je přeci náklad, pro nás živnostníky.

Řekněte sám, je to etické, když stát jedním zákonem přerozděluje peníze od malých živnostníků k finančním žralokům?‘ třásl jste mnou pořád.

,Jistě, to je otázka do pranice. Ale co je dnes etické? Je etická i ústava, která jedním zákonem deklaruje, že všechna moc patří lidu, ačkoliv tento lid v každých volbách opakovaně dokazuje svou blbost?

A pak, nezapomínejme, že i finanční žraloci jsou zaměstnavatelé, dávají lidem práci. Tu 1,5 miliardy si Kellner nebo hoši z J&T si pro sebe neshrábnou celou, jejich bude jen přiměřený zisk z toho, tedy mnohem, mnohem méně. A ti, co pro ně pracují, si pak díky tomu budou moct dovolit třeba zimní dovolenou ve Špindlu, takže se ty peníze živnostníkům zase oklikou vrátí.‘

Ale vy jste byl jako hluchý, Kuzmo Kuzmiči.

,Na já to seru! Víte, co udělám?“ byl jste takřka bez sebe, celý se třásl, „já si pořídím ten zázračný software! Na internetu jsou toho plné kýble! Prý vám to část tržeb jednoduše vymaže! To se mi vyplatí risknout!

Chtějí EET, mají to mít!

Čím větší represe, tím větší míra podvodů tím touto represí vyvolaných.

Já přece nejsem žádný lump!‘

Já s vámi ale, i na to si teď dobře vzpomínám, ani v tom nesouhlasil, a proto vám řekl: ,Když dovolíte, Kuzmo Kuzmiči, právě si protiřečíte. Když si tento software, pokud ovšem skutečně existuje, opravdu pořídíte, pak dáte za pravdu těm, kteří tvrdí, že živnostníci jsou lumpové a zloději.

Jasně tím dáte najevo: -Šidil jsem před EET, abych přežil jako člověk, budu šidit i s EET, na mě si holenku, nikdo nepřijde!-

Mluvíte taky o represi, ale jakápak vlastně represe, Kuzmo Kuzmiči?

EET přece jen eviduje všechny vaše tržby. To jest, máte povinnost všechny svoje tržby prohnat přes EET. Uznávám, že je to krajně nepříjemné, ale neobírá vás to žádné peníze navíc k tomu, co byste tak jako tak musel odvést na daních, kdybyste poctivě, sám od sebe, přiznal všechny své příjmy.

To přece není žádná represe.

Nebo je represe jen to, že si musíte pořídit pokladnu a trocha papírování k tomu.

Co se vám vyplatí risknout?

To, že nebude přiznávat všechny tržby a odvádět méně na daních, jak jste to možná dělal doteď?

Pak si ale, nezlobte se na mne za tato upřímná slova, nemáte na co stěžovat.‘

Ano, tak to bylo, na ostatní detaily si už nevzpomínám.

Ale jak to vlastně dopadlo s tou EET, Kuzmo Kuzmiči?

Funguje ještě ten projekt?

Vždyť ANO, pokud se nemýlím, pokud si to nepletu s něčím jiným, už přeci dávno zaniklo, stejně jako TOP 09, jestli ovšem i tu si nepletu s něčím jiným?

Snad EET ještě pořád nedecimuje naše živnostníky?“

Po této otázce se Kuzma Kuzmič celý rozzářil.

„To je to, co jsem chtěl říct!“ zvolal nadšeně, sesadil si manželku s klína a vyskočil ze židle, „EET pořád ještě funguje! Funguje na bázi přísné dobrovolnosti!“

„Cože přísné dobrovolnosti? To bych chtěl vidět toho hlupáka, který ji ještě má!“ řekl jsem.

„Hehehe!“ rozesmál se Kuzma Kuzmič, až se za břicho popadal, „to se vám povedlo, právě jste mne označil za hlupáka!“

„Cože?“ vytřeštil jsem na Kuzmu Kuzmiče oči, nevěře svým uším, „snad nechcete říct, že...“

„Přesně tak, hehe! Mám EET, hehe!“ smál se Kuzma Kuzmič, ale pak přece jen zvážněl, „to máte tak, milý příteli. EET mi přineslo do mé živnosti štěstí. Vy víte, jak jsem předtím žil. Ve věčném stresu, ve věčném lopocení, do toho ty věčné daňové úniky, sice malé a směšně, ale co si budeme namlouvat.

Ale od chvíle, co jsem se ocitl v systému EET, tehdy ovšem proti vůli, se mi najednou začalo dařit, věřte tomu, nebo ne. Začal jsem se najednou sám od sebe prosazovat na trhu, zákazníků mi přibývalo, dokonce jsem musel rozšířit svoji dílnu, přijmout nové lidi, nu stal se mne podnikatel se vším všudy.

Když přišlo to EET, říkal jsem si: ,Však já už to nějak ošidím, člověk si vždy nějak poradí!‘

Jenže měl jsem štěstí, to je možná to hlavní, na zákazníky.

Všichni po mě chtěli účtenku, do loterie!

Já vám tak za první měsíc přiznal všechny tržby!

A v tu chvíli se to zlomilo. Stačilo být měsíc poctivý a já vám chytl vlnu ohromně pozitivní energie. Ano, nelžu, vlnu pozitivní energie, která se mi vlila do žil, jež se stala moji konkurenční výhodou v prostředí, které nemá daleko k dokonalé konkurenci!

,Kdo okrádá stát, okrádá především sebe! Okrádá sebe o pozitivní energii!‘ pochopil jsem velmi záhy.

A od té doby se mi daří, moje poctivost je po zásluze odměněna. Myslete si o tom, co chcete, ale je to tak.

V EET jsem zůstal, i když je teď přísně dobrovolná. Jeden nikdy neví, kdy na něj přijde pokušení. To máte jako s bývalými alkoholiky, je dobré mít nějakou pojistku.

Ne, a to vám říkám otevřeně, já už bych EET nedal z baráku ani za nic!“

Tajemství zjevně šťastné existence mého dobrého známého, živnostníka Kuzmy Kuzmiče přestalo být tajemstvím.

„Jestli EET učinila šťastným jednoho jediného živnostníka, pak v něm učinila šťastné všechny živnostníky, přinejmenším potencionálně. Je-li to tak, pak nemůže být EET než dobrá věc, protože jeden šťastný člověk je vždy víc než třeba i milión nešťastníků,“ napadlo mne pak cestou domů a zasmušilé pohledy lidí, které jsem potkával, mi jasně říkaly, že nejsem daleko od absolutní pravdy.

 

Autor: Karel Trčálek | pondělí 24.10.2016 15:26 | karma článku: 20,44 | přečteno: 1393x
  • Další články autora

Karel Trčálek

Íránské střely a Institut ajatolláha Václava Klause

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán zpackal nejen svůj víkendový útok, ale jak nepovedené je prý i íránské pivo...

19.4.2024 v 14:06 | Karma: 6,22 | Přečteno: 74x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Integrace imigrantů v německých školách nefunguje, ale nesmí se o tom mluvit nahlas

Ještě nedávno se za podobné názory dával ban. Jo, když jsme to před 5 lety my xenofobové říkali, tak nás různí lepšolidi, sluníčkáři a vítači přesvědčovali, jak ta multikultůra krásně prosperuje

17.4.2024 v 14:54 | Karma: 20,42 | Přečteno: 582x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Je odpor k elektromobilitě skutečně projevem neofobie, nebo naopak zdravého rozumu?

Já osobně jako IT specialista neofobií netrpím, naopak musím držet krok s novinkami ve svém oboru. I přesto si myslím, že současná podoba baterkových hraček je slepou uličkou

15.4.2024 v 16:00 | Karma: 17,31 | Přečteno: 543x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Moje vzpomínka na ten den, kdy Gagarin letěl do kosmu

Vzpomínám si na ten den dobře. Hodně lidí nevěřícně hledělo na nebe a pořád dokola opakovalo: „Gaga! Gagaga!“

13.4.2024 v 16:40 | Karma: 23,17 | Přečteno: 865x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Má ho Varel Chrčálek taky malého?

Jsou témata, kterým se chtě nechtě, nemůžeme vyhnout. Proto by chtěl tímto článkem rozvířit diskuzi, ze které by vykrystalizovala odpověď na výše položenou otázku...

9.4.2024 v 15:56 | Karma: 27,32 | Přečteno: 884x | Ostatní

Karel Trčálek

Soumrak éry válečných štváčů Jirky Paroubka...

Slovenská a česká pravice vkládaly velkou naději ve vítězství válečného štváče ve II. kole prezidentské volby na Slovensku. Exponenti slovenské, ani české pravice teď nedokážou zakrýt zklamání, které v nich vzbudily výsledky voleb

8.4.2024 v 16:41 | Karma: 28,97 | Přečteno: 773x | Diskuse| Politika

Karel Trčálek

Volební vlak vypravený z České republiky vítězství Korčokovi evidentně nepřivezl

Pokud chce někdo vypravovat ze Slovenska vypravovat vlaky na Ukrajinu plné vojáků, aby měla ruská děla co žrát, nemůže se divit, že není slovenským prezidentem...

7.4.2024 v 9:35 | Karma: 32,56 | Přečteno: 1173x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Jak se papež František I. stal z Antikrista oslavovaným chcimírem

Není to tak dávno, co naší jedině praví katolíci typu Petra Hájka či Michala Semína označovali Františka I. za Antikrista a naši vlastenci jej bičovali pro jeho velebení migrantů...

6.4.2024 v 20:31 | Karma: 28,55 | Přečteno: 673x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Markétka letí do Senátu

A snad tam i doletí, protože je to naše jediná naděje, abychom byli zase svobodní. Bože, lidi, já už úplně zapomněl, jaké je to být svobodný! Svobodný!

6.4.2024 v 11:29 | Karma: 25,60 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Cože? Jaký „zimní čas“? Polemika s váženým panem Ladislavem Jaklem

Tak se nám od víkendu zase krásně prodloužily večery a pan Jakl musí chodit z práce ještě za světla. A přitom to bylo tak jednoduché. Stačilo jedno administrativní nařízení. Ale proč zůstat v půli cesty? Je třeba jít dál...

3.4.2024 v 14:20 | Karma: 24,36 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Putin složil zbraně, morální převaha českých chciválků potvrzena!!! Ať žije mír!

Jsem rád, že vám tuto radostnou zvěst mohu v aprílovém čase předložit jako první. Přestože diktátor Putler měl na bojišti převahu, rozhodl se kapitulovat, protože špatný mír je i pro něj pořád lepší, než když umírají lidé....

1.4.2024 v 17:09 | Karma: 26,44 | Přečteno: 601x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Opravdu Češi tak moc milují Rusko a staré časy?

Opravdu neznám nikoho ve své okolí, kdo by moc dobře nevěděl, že ukrajinští nacisté a banderovci útočí na Rusko, které nám jediné může vrátit svobodu a demokracii, o kterou nás připravili havlisti, liberálové a Západ...

31.3.2024 v 8:36 | Karma: 30,89 | Přečteno: 741x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Takže Velký pátek našeho největšího básníka...

Ti, co nečinně přihlížejí ukřižování Spasitele jsou ti špatní. Avšak ti, co jsou vyhazováni z práce, vláčeni blátem, jsou ti dobří, jsou těmi, pro které se Spasitel obětoval....

29.3.2024 v 17:08 | Karma: 32,44 | Přečteno: 874x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma: 26,23 | Přečteno: 515x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma: 32,08 | Přečteno: 710x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Není to velmi nefér vůči ostatním blogerům, že je můj článek pořád ještě na titulce blogu?

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale přijde mi to silně nefér vůči panu Nožičkovi (a o jisté kolegyni blogerce ani nemluvě), že je můj článek pořád na titulce, zatímco článek pana Nožičky tam už dávno není....

26.3.2024 v 9:19 | Karma: 33,68 | Přečteno: 955x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Kam se poděli Rajchlovi proruští dezoláti? Kdy podá vláda pětihnusu konečně demisi?

Nikdy bych nenazval včerejší účastníky statisícové protivládní a mírové demonstrace za proruské dezoláty, kdyby je tak neoznačil jeden z organizátorů této monstrózní akce, pan JUDr. Michal Hašek...

24.3.2024 v 17:28 | Karma: 32,32 | Přečteno: 891x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu rozumím

Pan Nožička Josef se přiznává, že lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumí. To já, nechci se chválit, jim rozumím naopak velmi dobře...

23.3.2024 v 18:01 | Karma: 43,11 | Přečteno: 9920x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Všichni mluví o válce! Jen Jaromír Nohavica, náš největší básník, mluví o míru!

No, tak dobře, abych nepřeháněl, o míru mluví ještě pan Horner a pár učitelek češtiny. Ale jinak všichni mluví už jen o válce!!!

22.3.2024 v 14:16 | Karma: 24,31 | Přečteno: 816x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Proč všichni mluví jen o válce? Plzeňský koncert Jaromíra Nohavici

Proč všichni mluví o válce? Proč nikdo nemluví o míru jako náš největší Básník, který už zase píše psaní pánům nahoře, maje při tom na své hrudi blyštivou Puškinovu cenu...

21.3.2024 v 7:52 | Karma: 33,84 | Přečteno: 1240x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 2944
  • Celková karma 25,23
  • Průměrná čtenost 868x
Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Seznam rubrik