Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč nám paní Šichtařová lže o ministerstvu Pravdy?

Čo raz viac se v článcích VIP blogerky M.Š. objevují výmysly, polopravdy a jiné třesky plesky. Proto zakládám novou rubriku "Klíny naší paní ekonomky"

Dlouho jsem přemýšlel, jak začít tuto svoji zpověď člověka, který možná slouží Zlu.

Ano, sloužím možná Zlu. Ba co hůř, sloužím mu možná v dobré víře, že sloužím nikoliv Dobru, ale Zlu, tomu největšímu, jaké může existovat.

„To by mohl říct každý, že slouží v dobré víře Zlu, aby se zviditelnil, aby se na sebe upozornil, aby se stal středem zájmu, jako všichni kající se hříšníci.

Ale co když nás jen vodí za nos?

Co když nám na ten nos věší bulíky?

Co když nám jen valí klíny do hlavy?

Co když si zdělá jen kozy?

Ať dokáže, že slouží skutečně Zlu!“ jistě teď pochybujete o mém přiznání a jistě o něm pochybujete plným právem, něco takového dnes přece může říct skoro každý, že slouží Zlu.

Nakonec jsem dospěl k tomu, že nejlepší bude, když vás nejdříve seznámím se svým pracovištěm. Když uvidíte, kde pracuji, vaše pochyby zmizí jako švihnutím devítiocasé kočky, jako mávnutím pěsti vyzbrojené boxerem.

Moje pracoviště určitě znáte, určitě jste o něm již slyšeli. Je to jedna z nejdůležitějších institucí v tomto státě. Budova, ve které se nalézá, má tři tisíce místností nad zemí, a nejméně tolik místností i v podzemí.

U jejího vchodu je umístěna deska z toho nejušlechtilejšího mramoru, na níž je vytesáno zlatým, již z dálky dobře sta metrů pohodlně čitelným, písmem: „Pamatuj: ,Říkat Pravdu má smysl vždycky, za každých okolností! Život v pravdě jako vzpoura člověka proti jeho vnucenému postavení je pokusem znovu se chopit své vlastní odpovědnosti!?“

Už víte, kde pracuji?

Ano, pracuji na ministerstvu Pravdy!

„Fuj, hanba! Svině jedna neomarxistická!“ nepochybuji o tom, že jste si teď odplivli, že se mne teď štítíte jako malomocného, vždyť já jsem ten, kvůli kterému se musíte dnes a denně vzdávat vlastního rozumu.

Ale nechci nijak zatajovat tu Pravdu, že pracuji na ministerstvu Pravdy.

Ano, pracuji tam. Pracuji tam, protože jsem byl kdysi upřímně přesvědčen, že na tom není špatného.

Nechci vás prosit, abyste mi odpustili všechno Zlo, které jsem možná napáchal, ale přeci jen považuji za nutné seznámit vás, své soudce, s tím, co mne na ministerstvo Pravdy přivedlo.

Myslel jsem si tehdy, před několika lety, když jsem se ucházel o tu práci, toto (pamatuji si svoje tehdejší myšlenky do posledního písmenka): „Demokracie a svoboda je před totalitou fatálně znevýhodněna v tom, že je právě svobodou a demokracií. Nikdo se nepozastavuje nad tím, když má totalitní stát s imperiálními ambicemi k dispozici mohutnou, státem financovanou propagandistickou mašinérii.

Něco takového se u totalitního státu považuje za zcela normálního.

Útočí-li takováto propagandistická mašinérie na svobodné a demokratické země, které se nacházejí ve sféře velmocenského zájmů této totality, pak jsou demokratické a svobodné země vůči takovéto propagandě bezmocné právě proto, že jsou svobodné a demokratické.

Ano, jak se má svobodná, demokratická země bránit proti totalitní propagandě, která si klade za cíl její naprostý rozvrat a následné podmanění?

Existují u nás tuny všemožných think tanků, kteří bez přestání něco analyzují, financované kdoví kým (např. Institut Václava Klause). Proč by takové analytické středisko nemohl mít i svobodný a demokratický stát, existuje-li nepochybně bez přestání na něj útočící propaganda?

Jestliže může totalitní stát libovolně lhát a tzv. třídit informace, pak v zemích přese všechno pořád ještě demokratických a svobodných je už jen pouhá obrana proti tomu, paradoxně, považována za to největší totalitární zvěrstvo, za ohrožení demokracie a svobody!

Ano, práce v ,Centru pro monitorování terorismu a hybridních hrozeb? je potřebná a důležitá. Nemohu stát stranou. Musím bojovat za svobodu, za demokratický charakter naší země, jakkoliv jsou tyto pojmy více než kdy jindy relativní. Musím vzít na sebe odpovědnost!“

Veden těmito myšlenkami, kterým se vy, moudří, jasnozřiví, daleko do budoucnosti ze svého pohodlíčka vidící lidé můžete samozřejmě vysmát, které můžete považovat jen za myšlenky naivního hlupáka, nechal naverbovat na ministerstvo Pravdy, jsa bytostně přesvědčen, že opravdu bojuji za Pravdu, že bráním svoji zem, svoji vlast před hrozbou, které ji hrozí ze strany psychopatických imperátorů.

Pracoval jsem na ministerstvu Pravdy několik let, dávaje této práce vše. Když se mi podařilo rozkrýt nějakou dezinformaci, byl jsem šťastný jako blecha. Byť jsem v jasnějších chvílích nemohl nevidět, jak je tento boj marný. Že to, proti čemu bojujeme, nás nakonec pohltí, že náš boj je vlastně bojem proti lidu, protože právě lid, tupá masa lidí už na svobodu a demokracie kašle, a ti, kteří by za tuto demokracii měli bojovat nejvíc, totiž politici, jsou jen banda zkorumpovaných a skutečného boje neschopných lumpů.

Ale přesto jsem bojoval dál, protože to bylo v souladu s mým svědomím, protože jsem přísahal sám sobě, že budu bojovat až do svého posledního dechu za to, co hlásá nápis na velké mramorové desce u vchodu mého pracoviště...

Ale včera, včera mne přepadly strašlivé pochyby o mé práci. Tak strašlivé, že jsem téměř přestal věřit v to, za co bojuji.

Stalo se takto.

Přišed pozdě večer z práce, ruská propagandistická kampaň je teď obzvláště silná, mrsknul jsem sebou unaveně na postel.

Už jsem usínal, kdy mne napadlo: „Jak to přijde, že naše centrum, ve kterém pracuje dvacet lidí, má k dispozici budovu, kde je dobře šest tisíc kanceláří?

A jak to, že je deska u vchodu z toho nejušlechtilejšího mramoru, a jak to že je nápis na ni viditelný ze sta metrů?

Tady něco nehraje!“

Znepokojen touto myšlenkou, neusnul jsem až do rána.

„Co když Pravda je úplně jinde?

Co když nebojujeme za Pravdu, ale naopak proti Pravdě, jež skutečně přichází ze širých stepí?“ zmítaly mnou pochyby.

Ráno jsem běžel hned za šéfovou.

Seděla ve své přepychové kanceláři, jež se nalézá v nejnižším podzemním patře a kouřila kubánské doutníky.

„Šéfová, končím! Nemůžu tady dál pracovat.

Pravda přece není černobílá! Není ani jedna! Pravd jsou milióny. Každý má přece svoji pravdu, každý má ve svobodné zemi právo na svoji pravdu!

Za co tady vlastně bojujeme?

Za jednu oficiální pravdu?

Snaha tvářit se, že pravda je černobílá, například, že Západ chce stůj, co stůj zničit Rusko, může být nesmírně nebezpečná!

Ne, já už tady nechci pracovat!“ vysypal jsem ze sebe.

Šéfová se mile usmála, objala mne kolem ramen a řekla: „Jste nevyspaný, je to na vás poznat. Trápily vás v noci pochyby o naší práci?“

„Ano, celou noc jsem kvůli tomu nespal,“ přikývl jsem utrápeně.

„Chudáčku malý,“ politovala mě šéfová a posadivší si mne na klín, začala mne hladit po vlasech, „to, co jste řekl, je samozřejmě pravda.

Pravda není černobílá.

Ale když může mít monopol na pravdu ruská propaganda, proč bychom ten samý monopol na pravdu nemohli mít i my třeba je tím, že dokážeme, že ruská Pravda je vlastně ruská Lež?

Co je na našem centru tak špatného?

My přece neříkáme, co je Pravda, my jen ukazujeme na to, co je Lež.

Na tom přece není nic špatného!

Vezměte si například církev. Ta má přeci taky Kongregaci pro nauku víry, která svévolně rozhoduje o tom, co je zjevená Pravda, a co je blud.

A bouří se snad nějaký katolík, např. prozápadní demokrati prof. Halík a prof. Putna, proti existenci této instituce?

Nebo si vezměte, můj milý, největšího demokrata ve střední Evropě, vůdce znovuzrozeného Velkého Maďarska, Orbána, zachránce Evropy.

Copak není on otcem myšlenky, že existují i jiné formy demokracie než jen liberální?

Má-li Orbán pravdu, a on ji musí mít, protože kontroluje v maďarská veřejnoprávní média, pak na existenci našeho centra přece nemůže být lautr nic špatného!

Tak co, už je vám líp, můj milý?“

„Trochu,“ řekl jsem, protože mi bylo opravdu trochu líp, ale ještě ne úplně, „ale co volby? Vždyť přece můžeme legálně vstupovat do volební kampaně a z pozice oficiální pravdy a vyvracení dezinformací ji můžeme klidně ovlivňovat. Nemanipulujeme tak volby?“

Šéfová se rozesmála tichým perlivým smíchem.

Když se dosmála, řekla: „Promiňte, musela jsem se zasmát, nezlobte se. Něco tak humorného jsem už dlouho neslyšela, a to šéfuji centru boje proti ruské propagandě.

Vždyť volby a volební kampaň jsou a vždy byly ve svém principu manipulací s voličem, hihi!

Copak je volební kampaň něco jiného než jen smršť dezinformací a lží, které se říká politická soutěž?

Volební kampaň přece není jednolitý monolit, kterým bychom mohli jakkoliv manipulovat. To dělají přece politické subjekty samy, navzájem se obviňující ze lží, všemožných svinstev, tvrdíce o sobě, že jen ony mají pravdu.

Nebo bychom mohli ovlivnit volební kampaň tak, že bychom odhalili, že někdo lže, když říká, že po volbách bude líp, hihi?

Vidíte sám, kam jsme to dospěli!

Kdekdo může ovlivňovat volební kampaň u nás. Například Rusové můžou financovat kampaň Zemanovi. Ale my to ani nemůžeme říct nahlas, abychom náhodou nemanipulovali volbami?

Nemůžeme to říct nahlas, protože se tato pravda někomu nehodí do jeho PPF vetešnictví, hihi?

To je přece náramná legrace, hihi!“

Šéfová se zase rozesmála a já se rozesmál taky.

Ulevilo se mi, ze své práce jsem neodešel.

Ale není tato úleva jen autosugescí?

Nenalhávám si jen něco, já, pracovník ministerstva Pravdy?

Nežiju v bludu, protože nějaká Pravda nejenže už dávno nikoho nezajímá, ale taky proto, že už možná žádná Pravda neexistuje?

K čemu je Pravda vlastně dobrá?

Možná, že kdybychom znali skutečnou Pravdu, tak bychom se z ní zbláznili!

Myslím si, že když pracuji na ministerstvu Pravdy, tak sloužím Zlu, a přitom tím, že bráním lidem poznat skutečnou Pravdu, bráním jen vlastním tělem tomu nejhoršímu.

A možná není ani Pravda, že pracuji na ministerstvu Pravdy, není Pravda, že skutečné ministerstvo pravdy nesídlí v budově se šesti tisíci místnostmi, ale v nějakém malém zatuchlém kamrlíku, kde pomalu ani není pořádné připojení na rychlý internet...

Ano, to je jediná skutečná Pravda o ministerstvu Pravdy!

Žádná jiná Pravda není, věřte mně, starému propagandistovi!

 

Autor: Karel Trčálek | pondělí 16.1.2017 10:13 | karma článku: 19,15 | přečteno: 1967x
  • Další články autora

Karel Trčálek

Integrace imigrantů v německých školách nefunguje, ale nesmí se o tom mluvit nahlas

Ještě nedávno se za podobné názory dával ban. Jo, když jsme to před 5 lety my xenofobové říkali, tak nás různí lepšolidi, sluníčkáři a vítači přesvědčovali, jak ta multikultůra krásně prosperuje

17.4.2024 v 14:54 | Karma: 20,20 | Přečteno: 555x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Je odpor k elektromobilitě skutečně projevem neofobie, nebo naopak zdravého rozumu?

Já osobně jako IT specialista neofobií netrpím, naopak musím držet krok s novinkami ve svém oboru. I přesto si myslím, že současná podoba baterkových hraček je slepou uličkou

15.4.2024 v 16:00 | Karma: 17,30 | Přečteno: 540x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Moje vzpomínka na ten den, kdy Gagarin letěl do kosmu

Vzpomínám si na ten den dobře. Hodně lidí nevěřícně hledělo na nebe a pořád dokola opakovalo: „Gaga! Gagaga!“

13.4.2024 v 16:40 | Karma: 23,16 | Přečteno: 863x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Má ho Varel Chrčálek taky malého?

Jsou témata, kterým se chtě nechtě, nemůžeme vyhnout. Proto by chtěl tímto článkem rozvířit diskuzi, ze které by vykrystalizovala odpověď na výše položenou otázku...

9.4.2024 v 15:56 | Karma: 27,32 | Přečteno: 880x | Ostatní

Karel Trčálek

Soumrak éry válečných štváčů Jirky Paroubka...

Slovenská a česká pravice vkládaly velkou naději ve vítězství válečného štváče ve II. kole prezidentské volby na Slovensku. Exponenti slovenské, ani české pravice teď nedokážou zakrýt zklamání, které v nich vzbudily výsledky voleb

8.4.2024 v 16:41 | Karma: 28,97 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Karel Trčálek

Volební vlak vypravený z České republiky vítězství Korčokovi evidentně nepřivezl

Pokud chce někdo vypravovat ze Slovenska vypravovat vlaky na Ukrajinu plné vojáků, aby měla ruská děla co žrát, nemůže se divit, že není slovenským prezidentem...

7.4.2024 v 9:35 | Karma: 32,56 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Jak se papež František I. stal z Antikrista oslavovaným chcimírem

Není to tak dávno, co naší jedině praví katolíci typu Petra Hájka či Michala Semína označovali Františka I. za Antikrista a naši vlastenci jej bičovali pro jeho velebení migrantů...

6.4.2024 v 20:31 | Karma: 28,55 | Přečteno: 672x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Markétka letí do Senátu

A snad tam i doletí, protože je to naše jediná naděje, abychom byli zase svobodní. Bože, lidi, já už úplně zapomněl, jaké je to být svobodný! Svobodný!

6.4.2024 v 11:29 | Karma: 25,60 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Cože? Jaký „zimní čas“? Polemika s váženým panem Ladislavem Jaklem

Tak se nám od víkendu zase krásně prodloužily večery a pan Jakl musí chodit z práce ještě za světla. A přitom to bylo tak jednoduché. Stačilo jedno administrativní nařízení. Ale proč zůstat v půli cesty? Je třeba jít dál...

3.4.2024 v 14:20 | Karma: 24,36 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Putin složil zbraně, morální převaha českých chciválků potvrzena!!! Ať žije mír!

Jsem rád, že vám tuto radostnou zvěst mohu v aprílovém čase předložit jako první. Přestože diktátor Putler měl na bojišti převahu, rozhodl se kapitulovat, protože špatný mír je i pro něj pořád lepší, než když umírají lidé....

1.4.2024 v 17:09 | Karma: 26,44 | Přečteno: 601x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Opravdu Češi tak moc milují Rusko a staré časy?

Opravdu neznám nikoho ve své okolí, kdo by moc dobře nevěděl, že ukrajinští nacisté a banderovci útočí na Rusko, které nám jediné může vrátit svobodu a demokracii, o kterou nás připravili havlisti, liberálové a Západ...

31.3.2024 v 8:36 | Karma: 30,89 | Přečteno: 740x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Takže Velký pátek našeho největšího básníka...

Ti, co nečinně přihlížejí ukřižování Spasitele jsou ti špatní. Avšak ti, co jsou vyhazováni z práce, vláčeni blátem, jsou ti dobří, jsou těmi, pro které se Spasitel obětoval....

29.3.2024 v 17:08 | Karma: 32,44 | Přečteno: 874x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma: 26,23 | Přečteno: 513x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma: 32,08 | Přečteno: 710x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Není to velmi nefér vůči ostatním blogerům, že je můj článek pořád ještě na titulce blogu?

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale přijde mi to silně nefér vůči panu Nožičkovi (a o jisté kolegyni blogerce ani nemluvě), že je můj článek pořád na titulce, zatímco článek pana Nožičky tam už dávno není....

26.3.2024 v 9:19 | Karma: 33,68 | Přečteno: 955x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Kam se poděli Rajchlovi proruští dezoláti? Kdy podá vláda pětihnusu konečně demisi?

Nikdy bych nenazval včerejší účastníky statisícové protivládní a mírové demonstrace za proruské dezoláty, kdyby je tak neoznačil jeden z organizátorů této monstrózní akce, pan JUDr. Michal Hašek...

24.3.2024 v 17:28 | Karma: 32,32 | Přečteno: 891x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu rozumím

Pan Nožička Josef se přiznává, že lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumí. To já, nechci se chválit, jim rozumím naopak velmi dobře...

23.3.2024 v 18:01 | Karma: 43,11 | Přečteno: 9920x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Všichni mluví o válce! Jen Jaromír Nohavica, náš největší básník, mluví o míru!

No, tak dobře, abych nepřeháněl, o míru mluví ještě pan Horner a pár učitelek češtiny. Ale jinak všichni mluví už jen o válce!!!

22.3.2024 v 14:16 | Karma: 24,31 | Přečteno: 816x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Proč všichni mluví jen o válce? Plzeňský koncert Jaromíra Nohavici

Proč všichni mluví o válce? Proč nikdo nemluví o míru jako náš největší Básník, který už zase píše psaní pánům nahoře, maje při tom na své hrudi blyštivou Puškinovu cenu...

21.3.2024 v 7:52 | Karma: 33,84 | Přečteno: 1240x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma: 27,15 | Přečteno: 743x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 2944
  • Celková karma 25,22
  • Průměrná čtenost 868x
Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Seznam rubrik