Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

To je bžunda! Jsem náramný sportovec, ač na to vůbec nevypadám

V tomto článku nehledejte, moc a moc vás prosím, nic absurdního, natož pak kafkovského, či dokonce nějaký vyšší level. Prostě jsem si jen vsítil vlastní branku. Prostě je to jen taková laciná šusťáková bžunda

            Nevedu žádný vnitřní boj, jak je to teď nanejvýš módní a populární.

            Proto všechno, co ve svém životě zažiji, je všední, fádní, docela nudné. Kdybych o tom nevyprávěl, nic by se nestalo. Ale stejně tak se nic nestane, když o tom vypravuji, protože nejde o nic zásadního. Zásadní sdělení vypadají docela jinak, než to co se skrývá v mém vypravování o tom, co jsem prožil.

            I v tomto článku se nejspíše neskrývá vůbec nic. Tedy vyjde na stejno, jestli toto vyprávění zhmotním ve slovech či nikoliv, nula z nuly pojde, jak známo.

            Když nebudete dál číst tyto otravné řádky, nic se nestane. Slibuji vám svatosvatě, že o nic nepřijdete, neokradete sami sebe o nevšední zážitek. Ba naopak, prokážete mi tím cennou službu, jelikož nezpychnu. Nemám sice k něčemu takovému, jako je samovolné zpychnutí, ty nejmenší genetické předpoklady, ale jeden nikdy neví.

            Když však tyto řádky nedočtete, vyšlete mi jasný a pro mě nanejvýš cenný signál: „Jdi s tím do hajzlu, máme toho (i tebe) už plné zuby!“

            V tom vzácném případě se stanu ještě skromnějším, než jsem, už i tak dost, skromným dosud. A taková skvělá charakterová vlastnost, to je, obzvláště dnes, k nezahození. Ovšem, nebudu z toho dělat ani žádnou špičkovou vědu, když přece jen budete číst dál. Je to vaše svobodné rozhodnutí. Já to plně respektuji, tuhletu svobodu jedince. I když tomu, po pravdě řečeno, vůbec nerozumím, proč jste se rozhodli právě takto.

            Ale jak říkám, plést se vám do života rozhodně nehodlám. Když jste blbí, čtěte si klidně dál. Marněte svůj čas. Co mi je a co mi může být, koneckonců, do takových blbců jako jste vy?

            Uf, to jsem se zapotil, a to jsem pořád ještě teprve na začátku.

            Chci totiž vyprávět o tom, co se v mém fádním, všedním a nudném ženě odehrálo zrovna dnes.

            Předně jsem se pořádně vyspal. Spal jsem, jářku, v kuse dobrých deset hodin. To znamená, šel-li jsem včera večer spát v sedm, musel jsem se dnes ráno probudit v pět.

            A opravdu, když jsem se po procitnutí podíval na hodinky, bylo přesně pět hodin a jedna minuta.

            „Pět hodin,“ řekl jsem ovšem, mírně zaokrouhliv přesný čas.

            Vydatný spánek dodal mi ohromnou sílu a energii, které jsem během něho načerpal měrou vrchovatou. Dá se říct, že jsem z jejich studnice nabíral během svého spánku plnými hrstmi. Už dlouho jsem se necítil tak plný síly a energie jako právě dnes ráno.

Ale přesto jsem se ještě skoro celou hodinu bezcílně válel, nechávaje své myšlenky volně těkat sem a tam, dopřávaje jim naprosté svobody, a ovšem i anonymity, která k naprosté svobodě neodmyslitelně patří.

Krátce před šestou jsem však jako na povel vyskočil a za necelou hodinu již běžel skoro jako o život k paní svého srdce. Věděl jsem, že ji zastihnu doma samotnou, neboť její manžel odchází do svého důležitého zaměstnání krátce před sedmou. A zrovna tak všechny její děti (má jich pět) se v ten čas rovněž vypravují do školy, aby se náležitě vzdělávaly.

O čtvrt na osm jsem už tak oddaně hleděl do očí paní svého srdce.

„Rád bych se vám ospravedlnil za včerejšek,“ načal jsem náš hovor, míchaje si čaj, „za svoje nestoudné chování a ovšem taky za svůj nestoudný návrh, který jsem vám včera předložil.

Kdybych nespal celou noc jako zabitý, jistě by mě hryzlo svědomí možná tak, že bych si i něco udělal.

Jak jsem mohl včera vůbec něco takového říct?

Požádat vás o ruku, navrhnout vám sňatek se mnou, i když vím, že jste vdaná, dokonce do značné míry šťastně vdaná?

Když dobře vím, že byste se musela kvůli tomu rozvést, a přitom nelze ani v nejmenším pochybovat o tom, že váš manžel by udělal všechno proto, aby dostal vaše děti do své péče, přičemž je jasné, že by vás u soudu vylíčil jako tu největší poběhlici, která rozbila tradiční rodinu kvůli někomu takovému, jako jsem já?

A přesto jsem vám včera nabídl manželství!

Jak jsem si něco takového mohl dovolit vůbec vyslovit!

Něco takového přece nelze ospravedlnit!“

Zoufale jsem se chytil za hlavu. Bylo to opravdu ode mne včera nanejvýš ohavné, navrhnout paní svého srdce sňatek, když už je vdaná, když náleží jinému, navíc ke všemu ještě, ve srovnání se mnou, velmi pracovitému muži.

Ale paní mého srdce opět, jako už tolikrát, prokázala svoji velkorysost.

Chytla mě za ruce, pravíc: „Nemusíte se mi omlouvat. To vám jen láska ke mně zatemnila rozum. Kdybyste mne nemiloval, nikdy byste něco takového nevyslovil.

Ale co je víc než láska?

Co by to byl za život, co by to byl za svět, kdybychom se museli omlouvat za svou lásku, za to, že někoho vroucně milujeme?

Už o tom nemluvme!

Raději mi řekněte, na co jste myslel, když jste dnes ráno běžel ke mně?

Jistě jste myslel i na něco jiného než jen na to, že se mi musíte stůj, co stůj omluvit.“

Povzbuzen těmi slovy, přikývl jsem: „Ano, myslel jsem i na něco jiného. Totiž myslel jsem i na to, krom toho, že se vám musím omluvit, že každý člověk je do jisté míry boží syn, respektive boží dcera, a že v okamžiku své smrti bere na sebe všechny hříchy světa.

Byl-li Ježíš božím synem, pak jím může být a do značné míry musí být každý člověk, protože kdyby neexistoval člověk, to jest, kdyby neexistovala idea člověka v boží mysli, pak by ani Ježíš nemohl být božím synem, protože by se neměl jak narodit, nebyla by zde lidská forma, v níž by mohl existovat, v níž by se mohl stát Synem, a proto by bůh nemohl být trojjediný.

Totiž, kdyby idea člověka nebyla v boží mysli přítomna stejně tak věčně jako idea Syna, stvořil by bůh, to jest, Otec v Ježíši sám sebe, což je ovšem z podstaty věci vyloučeno. Jinak řečeno, má-li bůh svůj plán, tak musel už bůh od počátku svého bytí, tento počátek ovšem neexistuje, neboť bůh je věčný, vědět, že stvoří člověka, to jest, idea člověka musela být přítomna v jeho vědomí, právě proto, aby mohl přivést na svět Syna, to jest, Ježíše.

Nebýt člověka, (a taky jeho fatalního pádu, to je třeba též zdůraznit), nebylo by ani Syna v té zjevné podobě, v jaké zemřel na kříži. Ale ježto každý člověk umírá tak či onak na kříži, to jest, především umírá, nemůže být pochyb o tom, že každý člověk je přinejmenším z jedné své poloviny božím synem či dcerou, jako je Ježíš z jedné své poloviny bohem.

Na to jsem myslel, když jsem běžel k vám, ale je docela možné, že jsem v tom běhu, zaměnil příčinu za důsledek a naopak.“

„Na co vy všechno nemyslíte, když běžíte ke mně!“ zvolala nadšeně paní mého srdce, ale pak náhle posmutněla, „ale víte, co je na tom smutné?

Smutné je na tom to, že vůbec, na rozdíl od sv. Agustina, nevypadáte jako sportovec!“

Souhlasil jsem: „Ano, to je smutné. Nevypadám jako sportovec, a přitom sportovec jsem.

A je to smutnější o to, že existují důkazy, že sportovec jsem, třeba toto video.“

„Ano, toto video dokazuje, že jste sportovec, ačkoliv na to nevypadáte. A to je na tom vůbec to nejsmutnější,“ řekla paní mého srdce a dodala, „opravdu mne nikdy nepřestanete milovat, i když se kvůli vám  nerozvedu?“

„Nikdy!“ vykřikl jsem a začal vroucně líbat její ruce s rudě nalakovanými nehty.

A to je všechno.

Všechno, o čem jsem vám chtěl vyprávět a vy jste to jako správní blbci všechno přečetli, a ještě si klikli na to video.

Stálo vám to za to?

Nu ovšem, teď už vám nezbývá, než si jen nalhávat, že ano, abyste jako blbci opravdu nevypadli.

Ale mě, prosím, do těch svých odporných lží netahejte.

Já s tím nemám nic společného, já vás varoval, můžete si za to jen a jen sami, že brodíte v mých sračkách a není vám už žádné pomoci, já si nad vámi mnu svoje mozolnaté ruce!

Autor: Karel Trčálek | úterý 21.2.2017 17:54 | karma článku: 14,70 | přečteno: 242x
  • Další články autora

Karel Trčálek

Zrádce Beneš zachránil republiku, málo platné!

Západní spojenci měli naštěstí dost rozumu, na rozdíl od tehdejších našich domácích chciválků, aby zabránili v Mnichově masakru českého národa, takže Edvard Beneš mohl v klidu vyvěsit bílou fangli, abychom přežili

21.4.2024 v 16:51 | Karma: 21,88 | Přečteno: 634x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Cos to porobil, Pavelenko Pavle?

Tuto píseň si dost možná prozpěvovali někteří učitelé na Slovácku, když na obličeji pana prezidenta viděli malou, asi půlmetrovou řeznou ránu

21.4.2024 v 12:42 | Karma: 25,30 | Přečteno: 688x | Diskuse| Politika

Karel Trčálek

Íránské střely a Institut ajatolláha Václava Klause

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán zpackal nejen svůj víkendový útok, ale jak nepovedené je prý i íránské pivo...

19.4.2024 v 14:06 | Karma: 24,21 | Přečteno: 671x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Integrace imigrantů v německých školách nefunguje, ale nesmí se o tom mluvit nahlas

Ještě nedávno se za podobné názory dával ban. Jo, když jsme to před 5 lety my xenofobové říkali, tak nás různí lepšolidi, sluníčkáři a vítači přesvědčovali, jak ta multikultůra krásně prosperuje

17.4.2024 v 14:54 | Karma: 21,36 | Přečteno: 625x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Je odpor k elektromobilitě skutečně projevem neofobie, nebo naopak zdravého rozumu?

Já osobně jako IT specialista neofobií netrpím, naopak musím držet krok s novinkami ve svém oboru. I přesto si myslím, že současná podoba baterkových hraček je slepou uličkou

15.4.2024 v 16:00 | Karma: 17,32 | Přečteno: 551x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 2947
  • Celková karma 25,27
  • Průměrná čtenost 867x
Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Seznam rubrik