Kosovský Albánec za střelbu na policisty soudem osvobozený, Janota 12 let vězení

24. 02. 2017 9:53:00
Českou republikou nyní hýbe sebevražda Jaroslava Janoty, který dostal 12 let nepodmíněně za střelbu na exekutora. V podobném případě, kdy kosovský Albánec střílel na policisty a dokonce jednoho zranil, byl však soudem osvobozený.

Vzpomínám si, jak těsně po roce 1989 hovořil Václav Havel o pokleslé komunistické justici, kdy kritizoval její závislost na orgánech KSČ.

Nyní má naše justice absolutní nezávislost, soudce se nemusí zpovídat vůbec nikomu. Mezi povoláními je toto naprostá výjimka. Najděte mi povolání, kde není vůbec žádná zodpovědnost, dotyčný si může dělat co chce a nemusí se nikomu a z ničeho zodpovídat. Možná tak v politice, ale pokud politikové vládnou pravdu špatně, tak v příštích volbách nejsou zvoleni. Justice se však toto nebezpečí netýká.

Tento stav v justici vede k anarchii, nepostižitelným případům korupce a v neposlední řadě k lajdáctví a lhostejnosti k lidskému osudu.

O případu Jaroslava Janoty toho bylo napsané dost, tak snad jen dám odkaz na jeho blog, kde popisuje svůj případ a poté na zprávu v médiích:

http://janota.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=588297

http://zpravy.idnes.cz/janota-strelba-na-exekutory-d12-/krimi.aspx?c=A170222_190710_krimi_pku

Jak víme, Jaroslav Janota dostal za jediný výstřel (kdy se domníval, že do jeho domu vtrhli lupiči a při výstřelu nikoho nezranil), 12 roků nepodmíněně. Soud trval na tom, že pan Janota střílel s úmyslem zavraždit exekutora.

Nyní popíši podobný případ, kdy kosovský Albánec Skender Bojko střílel při zatýkání na policisty a jednoho z nich střelbou zranil: http://zpravy.idnes.cz/zastaveni-stihani-albanec-strilel-na-policistu-bojku-pdf-/domaci.aspx?c=A161118_073900_krimi_ane

Cituji z článku:

Když se policejní komando začalo 10. prosince 2013 brzy ráno dobývat do domu, Bojku na ně začal střílet legálně drženou zbraní. Jedna střela prošla rámem dveří a zranila zasahujícího policistu. Zatímco žaloba se snažila přesvědčit soud o úmyslu vraždit, obžalovaný trval na tom, že policisty pokládal za zloděje a že jen bránil sebe a své blízké.“ Krajský soud v Praze mu vyměřil pětiletý trest, Vrchní soud v Praze verdikt o rok zmírnil, rozhodnutí potvrdil i Nejvyšší soud. V květnu však všechny rozsudky zrušil Ústavní soud a případ tak vrátil na začátek (více čtěte zde). Státní zástupkyně poté žalobu stáhla a trestní stíhání zastavila.

Všimněte si vážení čtenáři těch rozsudků. V případě Bojko Krajský soud 5 roků, Vrchní soud 4 roky, Nejvyšší soud 4 roky, Ústavní soud vrátil případ na začátek pro porušení presumpce neviny a poté zproštění obžaloby. Jen podotýkám, že po celou tuto dobu byl Bojko zatčený a ve vazbě.

Naproti tomu Jaroslav Janota byl po celou dobu vyšetřování na svobodě, ale v podstatě za totéž (navíc nikoho nezranil) dostal 12 let nepodmíněně, jak u Krajského soudu, tak u Vrchního soudu.

Další případ podivného rozsudku naší justice, kdy dvojice pachatelů vylákala dívku do lesa, kde ji ubodali k smrti. Za tento čin, kdy ji jednak vylákali na odlehlé místo a vzali si s sebou zbraň na její usmrcení (což jsou snad dostatečné důkazy, že chtěli vraždit), dostali pachatelé 8 a 4 roky, že prý neměli úmysl vraždit (ale důkazem vraždy je snad sama oběť). Případ je popsaný zde: http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/dva-skinheadi-dostali-za-zabiti-divky-snizene-tresty_69151.html

Nevím jak Vy, vážení čtenáři, ale úroveň naší justice, která nepodléhá žádné kontrole a žádné zodpovědnosti pokládám ne za špatnou, ale doslova katastrofální. O tom, jak jsou našimi soudy osvobozovaní lidé, za jejichž „činností“ zůstaly stamilionové či miliardové škody se ani zmiňovat nebudu. Toto do popisovaných případů nepatří.

Ale snad sem patří příspěvek, který mi e-mailem zaslal můj známý:

"Celý případ je přitom naprosto jasný. Vládnoucí mafie si nechala odhlasovat zákony o exekucích s cílem mít naprostý vrch nad občany, zde hlavně nad neposlušnými potížisty. Takové nepohodlné vzpurné občany lze snadno zpacifikovat tím, že jim jednak zablokují účet, následně jim nabíhají dluhy na všech stranách a následně jsou vydáni do rukou exekutorům, kteří z těchto zločineckých zákonů profitují. A pokud se někdo exekutorům postaví, musí být exemplárně potrestán, aby se snad lidé, kteří jinak nemají žádnou možnost se odvolat, protože justice tady slouží vládnoucí elitě, nakonec nezačali vážně bránit (proto také ta snaha odebrat všem občanům zbraně). Takže i takový sporný případ, jako byl Janota, je třeba použít jako výstrahu obyčejným lidem, aby věděli, že jsou zcela bezbranní."

Autor: Jaromír Petřík | pátek 24.2.2017 9:53 | karma článku: 45.16 | přečteno: 4442x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 28.58 | Přečteno: 478 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.95 | Přečteno: 1447 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.72 | Přečteno: 460 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 265 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 683 | Diskuse
Počet článků 362 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2625

Žiji celý svůj život v pěkném Moravském městě Boskovice. Více než 40 let se aktivně zajímám o politiku, i když jsem jsem nikdy nebyl v žádné politické straně. Politika, politický zeměpis a historie je mým koníčkem společně s filatelií. Píši odborné i populární články o filatelii, jsem častým diskutujícím na Novinkách Seznamu. Co se filatelie týká, jsem specialistou na poštovní historii Afghánistánu.

P.S. Omlouvám se svým příznivcům a všem slušným čtenářům, že jsem po 9 letech psaní blogů v červnu 2019 zavřel diskuse z důvodů sprostot odpůrců Andreje Babiše a Miloše Zemana. Jejich agresivita v diskusích dosáhla takových mezí, že pod mými blogy přestali diskutovat slušní diskutující, kteří jimi byli neustále neurvale napadaní. Proto těmto neurvalým diskutujícím doporučuji, ať chodí diskutovat pod blogy svých oblíbenců, jejichž smyslem života je nenávist k Babišovi, Zemanovi a všem jinak smýšlejícím.

Slušní diskutující mi mohou napsat na e-mail: petrik.boskovice@seznam.cz

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...