Jak jsem se kvůli ČSSD stala nezaměstnatelnou

18. 08. 2017 18:33:38
ČSSD je bezesporu mimo. Ale mimo realitu je bezesporu i paní Šichtařová. Nebo jí snad taky hrozí propuštění kvůli zvýšení minimální mzdy a nahrazení robotem?

Já vám nevím, ale všimli jste si, že ta skutečně důležitá práce je někdy schválně špatně placená?

Já si toho všimla, pracovala jsem totiž jako uklizečka v jednom takovém administrativně kancelářském komplexu, který je plný lidí, co se mohou pochlubit skvělým CV a proto mají tolik peněz, třeba i desetkrát víc než já, co si můžu do CV napsat akorát to, že mám základní vzdělání a nedělala jsem nic jiného než uklizečku.

Jenže jednou mě napadlo: „Kdyby tady ti všichni lidi nepřišli týden do práce, co by se stalo?

Nestalo by se vůbec nic!

Jenže kdybych já nepřišla tři dny do práce, tak to bude hned poznat, všude bude bordel, hajzly budou zasrané, a přece mám míň peněz, než všichni ti, po kterých uklízím každý ten jejich svinčík!“

To jsem si pomyslela. Ale možná se pletu, protože ekonomice vůbec nerozumím, to je pro mě španělská vesnice, na to musí mít člověk školy a tak musí umět anglicky. Ale já nemám ani školy, ani neumím anglicky, vždyť jsem jen obyčejná uklizečka.

Jednou jsem, docela náhodou, protože jsem si napřed myslela, že je to televizní program na sobotu a na neděli, nějaké ekonomické články četla, ale nerozuměla jsem tomu ani za mák.

Ty články napsala nějaká ženská, která, jak jsem pochopila, právě kojila.

V jednom článku nadávala na ČNB, co to je ale nevím, že kvůli ní a její měnové politice jsou u nás nízké mzdy.

A v jiném článku zase psala ta samá ženská, že když se zvyšují mzdy, tak je to špatně, protože zaměstnavatelé pak nahrazují lidi robotama.

Moc jsem tomu nerozuměla, proč jednou ta ženská píše tak, jednou zase onak, ale pak jsem si řekla, že to je asi tím kojením.

Ale se zvyšováním mzdy mám svoji vlastní, velmi smutnou, zkušenost, a to je vlastně ten důvod, proč píšu do rubriky „Ekonomika“, protože to přece souvisí taky nějak s ekonomikou.

Já totiž četla kdysi ještě jeden ekonomický článek, napsal ho nějaký chlápek, jmenoval se, tuším, Kohout nebo tak nějak. A tento Kohout, nebo, jak se jmenoval, varoval před růstem minimální mzdy, tvrdil, že prý je to zlo, které připraví spoustu lidí o práci. Že prý místo minimální mzdy je lepší, když budou lidi víc pracovat, že to je ten nejlepší lék na nízké platy.

To víte, já jako uklizečka, nikdy neměla vyšší mzdu než minimální.

„Tobě se to vykládá, ty nikdy nebudeš dělat rukama za minimální mzdu, ty jsi nóbl panáček, stejný jako ti, po kterých uklízím ten jejich brajgl! To bych tě chtěla vidět, jak budeš dělat za osm hrubého!“ pomyslela jsem si.

To bylo v v roce 2013, když se minimální mzda zvýšila o pětikilo.

A když se pak v lednu 2015 zase zvyšovala minimální mzda, tak ten Kohout zase psal, že bude všude spousta nezaměstnaných, že minimální mzda je zlo, a že nejlepší je, když budou lidi víc pracovat.

„To by tě chtěla vidět, jak dřeš dvanáct hodin s kýblem a smetákem!“ odplivla jsem si.

Abyste mi rozuměli, já nikdy nechtěla víc peněz, já byla vždy spokojená s tím, co mám. Díky tomu jsem byla na trhu práce konkurenceschopná, protože jsem dělala za osm tisíc hrubého měsíčně to, co by jiní, třeba tady ten Kohout, nedělal ani za padesát tisíc.

Ale ty žvásty, o tom, že musím víc pracovat, ty si mohl strčit někam.

Když se potom minimální mzda zvyšovala ještě dvakrát a ten Kohout psal pořád to samé, jako by 11 táců hrubého bylo totéž jako 120 táců, které bere Mynář na Hradě, nebo 8 melounů ročně, které bere šéf České pošty (podle toho, co psala ta kojící ženská, by ho logicky už měl dávno nahradit robot!), musela jsem se smát.

Smála jsem se, jenže pýcha předchází pád, a já se pořádně natloukla!

Totiž když minimální mzda zase vzrostla, z 11 000 hrubého na 12 200 hrubého, to je na 70,- Kč hrubého za hodinu, řekl mi zaměstnavatel: „Bohužel, musím vás propustit, protože se zvýšila minimální mzda o 1200,- Kč. To už je pro naši firmu příliš velký mzdový náklad.“

„Cože?“ vyvalila jsem na něj oči, protože jsem si myslela, že jsem, na rozdíl od Mynáře nebo ředitele České pošty nenahraditelná, „a kdo bude uklízet těm v těch kancelářích, co tam produkují tu vzdělanostní ekonomiku?“

„Budou si uklízet sami, aby ušetřili,“ vysvětlil mi zaměstnavatel.

„I hajzly?“ podivila jsem se.

„Toalety budou samozřejmě uklízet roboti,“ řekl zaměstnavatel a dodal, „nebuďte smutná. Vezměte si třeba takové řidiče autobusů.

Tak dlouho chtěli zvýšit platy, tak dlouho se jim 84,- Kč hrubého za hodinu a 50,- Kč za prostoje zdálo málo, až je jednoduše zaměstnavatelé nahradili roboty.

A právníci?

O těch ani nemluvím!

Ti měli taky pořád málo a taky je už nahradili roboti.

A ekonomové?

Ti by rádi ještě umývali hajzly, kdyby už i hajzly neumývali kvůli zvýšení minimální mzdy roboti, hehe!“

A tak jsem přišla o práci, i o mzdu za kterou se mi náramně vyplatilo pracovat, vždyť říkám, že já si nikdy nestěžovala, i těch devět tisíc hrubého by mi stačilo.

Známá mi sice radila: „Běž do Amazonu, tam berou každého! Teď tam zvýšili hodinovou mzdu na 135,- Kč, to už je skoro jako ve Škodovce!“

Ale já jen spráskla ruce: „135 za hodinu! To tak, aby mě nahradili robotem!“

A tak jsem se kvůli politikům stala ekonomicky neaktivní.

Je mi jasné, že mně za devět tisíc měsíčně hrubého (to by mi bohatě stačilo!) nikdo nezaměstná, protože minimální mzda je vyšší, a já víc ani nechci, protože by mě hned nahradil robot, a proto se raději ani o práci neucházím.

Nenávratně jsem přišla o práci a už nikdy žádnou nedostanu.

Jen jedno je mi divné.

Jak to, že kvůli tomu statisticky nevzrostl počet nezaměstnaných, když mě živí občané ČR ze svých daní a politici z ČSSD za to sklidili píarové body, nebo jak se tomu říká?

To je záhada, kterou nikdy nepochopím!

Autor: Karel Trčálek | pátek 18.8.2017 18:33 | karma článku: 25.21 | přečteno: 1382x

Další články blogera

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.13 | Přečteno: 596 | Diskuse

Karel Trčálek

Není to velmi nefér vůči ostatním blogerům, že je můj článek pořád ještě na titulce blogu?

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale přijde mi to silně nefér vůči panu Nožičkovi (a o jisté kolegyni blogerce ani nemluvě), že je můj článek pořád na titulce, zatímco článek pana Nožičky tam už dávno není....

26.3.2024 v 9:19 | Karma článku: 33.38 | Přečteno: 808 | Diskuse

Karel Trčálek

Kam se poděli Rajchlovi proruští dezoláti? Kdy podá vláda pětihnusu konečně demisi?

Nikdy bych nenazval včerejší účastníky statisícové protivládní a mírové demonstrace za proruské dezoláty, kdyby je tak neoznačil jeden z organizátorů této monstrózní akce, pan JUDr. Michal Hašek...

24.3.2024 v 17:28 | Karma článku: 32.18 | Přečteno: 765 | Diskuse

Karel Trčálek

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu rozumím

Pan Nožička Josef se přiznává, že lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumí. To já, nechci se chválit, jim rozumím naopak velmi dobře...

23.3.2024 v 18:01 | Karma článku: 42.96 | Přečteno: 9592 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 593 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 902 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.70 | Přečteno: 1550 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 494 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 2931 Celková karma 24.72 Průměrná čtenost 868

Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...