Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Letech žádný koncentrák nebyl a už vůbec ne tábor

Kam mi až do šerého dávnověku historická paměť našeho národa sahá, nevzpomínám si že by na území naší drahé vlasti byl nějaký koncentrák, leda snad za Keltů

            Sám jsem se přesvědčil, že onen tajemný „tábor“, který již několik týdnů napínal moji zvědavost k prasknutí, obehnaný vysokou dřevěnou ohradou vůbec není tím, za co jej někteří lidé označují, ať už snad nevědomě, nebo naopak zcela vědomě s cílem šířit dezinformace a lži.

            Přiznávám, že i já jsem byl těmi dezinformaci ovlivněn natolik, že jsem se raději připravil na všelico obludného, když jsem se tento tábor odhodlal osobně navštívit, abych se přesvědčil, zda jsou všechny ty děsivé zvěsti o tom, co se odehrává v jeho útrobách, pravdivé.

            Bylo chladné únorové ráno, z nebe sypal se snížek, když jsem zaklepal na bránu tohoto „tábora“, maje v hrdle připravenou otázku, kterou jsem chtěl vybafnout na toho, kdo mi otevře: „Je pravda, že je tento tábor koncentrákem!?“

            Čekal jsem totiž, že mi otevře někdo, kdo bude na první pohled vypadat jako brutální sadista, který své uplatnění najde v každém režimu, neboť se jedná o univerzální, v případě potřeby vždy upotřebitelný lidský typ.

            Ale jaké bylo mé překvapení, když mi místo někoho takového otevřela křehká a nanejvýš půvabná dívka.

            „Přejete si, prosím?“ zeptala se mne.

            „Já..,, já chtěl bych mluvit s velitelem tohoto tábora,“ vykoktal jsem.

            „Tatínek není doma. Vypravil se k jednomu známému farmáři pro domácí vajíčka, jiná totiž nemohu jíst,“ odpověděla mi dívka.

            „Aha,“ nedokázal jsem ze sebe dostat nic jiného.

            „Ale měl by se vrátit do hodiny. Jestli chcete, můžete na něj počkat u nás doma ve služebním bytě,“ řekla dívka.

            „Velmi rád!“ přikývl jsem nápadně chvatně.

            „Pojďte za mnou,“ řekla dívka a já za ní vešel do tábora.

            Můj první dojem byl vskutku impozantní. Všude pořádek, z komínů dlouhých nízkých dřevěných domků se vesele kouřilo, tu a tam se dokonce mihl za jejich okny veselý dětský obličejík, jako by se člověk ocitl v nějakém rekreačním zařízení, kam jezdí oddechovat rodiny z nižší střední vrstvy.

            Jistě, nejednalo se na první pohled o žádný přehnaný luxus. Nezahlédl jsem například nikde tenisový kurt, ani nic, co by připomínalo aspoň v náznaku wellness. Ale ani na okamžik by mne nenapadlo, že by lidé zde žijící byli snad připravováni o svou důstojnost.

            „To je společná jídelna. Nedávno jsme ji rekonstruovali za peníze z evropských fondů,“ ukázala dívka na podivuhodný objekt kruhovitého tvaru, který mi ze všeho nejvíc připomínal čapí hnízdo.

            Ale to už jsme stáli před malým, rovněž dřevěným domkem o dvou místnostech.

            „A tady bydlíme. Já a tatínek,“ řekla dívka a vešla dovnitř.

            Obývací pokoj, který složil zároveň i jako kuchyně, byl zařízen velmi prostě. Jeho podstatnou část ovšem zabíralo koncertní křídlo, mojí pozornosti neušla ani podobizna krásné ženy, jež zdobila zeď nad koncertním křídlem.

            „To je maminka. Zemřela před dvěma lety, když u nás vypukla epidemie břišního tyfu. Pomáhala nemocným a sama přitom onemocněla,“ řekla dívka, která se ženě na obrazu skutečně nápadně podobala a zeptala se, „máte rád Chopina?“

            „Chopina?“ zeptal jsem se.

            „Ano, Chopina. Je to přece Polák a Poláci mají teď zakázáno mluvit o tom, že se podíleli na holocaustu,“ řekla dívka a posadila se klavír, „já Chopina miluji. Mám teď chopinovské období.“

            Její prsty se rozběhly po klaviatuře a pokoj byl náhle zaplaven gejzírem tónů, které tryskaly z hudebního nástroje. Divoký proud hudby mi podrazil nohy a já klesl na židli, zcela omámen vroucími city, které Chopin tak mistrovsky vtělil do svého díla, mysle přitom nejspíše na svoji těžce zkoušenou vlast a George Sandovou.

            Úplně jsem ztratil pojem o čase a prostoru, takže když hudba náhle ustala, hleděl jsem nechápavé kolem sebe.

            „Omlouvám se vám za dceru, že vás nijak nepohostila,“ probral mne z tohoto stavu hlas muže, který nyní stál uprostřed místnosti, drže v ruce krabici na vajíčka a maje na sobě slušivou uniformu četnického velitele.

            Vyskočil jsem se židle a chvatně řekl: „Jak to, že nepohostila!? Vždyť mi zahrála Chopina, cítil jsem se jako v ráji!“

            „Chopina vám zahrála, ale čaj a keksy už nenabídla, jak se sluší a patří! To je celá ona, jen by hrála celé dny na klavír!“ řekl muž a položil vajíčka na stůl, dodávaje, „ta svině sedlácká si za ně řekla pět korun za kus. Že prý je zima a ty jeho ludry mu nenesou, a přitom mu tam posílám na práci to nejlepší, co tady mám.

            Ti lidi fakt už neví, co by chtěli.“

            Dívka bleskurychle postavila na čaj s hbitostí, která se u dívek jejího věku vidí již málokdy.

            „Promiňte, že ruším vaši domácí pohodu. Ale jsem daňový poplatník a rád bych znal pravdu o tomto táboře, kterému velíte. Omlouvám se, ale slyšel jsem o něm hrůzné věci. Je mi to opravdu trapné, že jsem tak zvědavý. Ale jsem, sám se za to někdy proklínám, humánně založený člověk a nemohl bych spát, kdyby se zde dělo opravdu nepatřičného,“ řekl jsem, zatímco hučela rychlovarná konvice.

            Muž v uniformě se však bodře usmál: „Nemusíte se omlouvat. Vím moc dobře, o čem mluvíte. Když mi zemřela manželka na břišní tyfus, taky jsem pak půl roku nespal.“

            „Říká se o vašem táboře tolik strašných věcí! Nikdy jsem jim docela nevěřil. Ale přece jen to člověku nedá, musí vědět pravdu, i kdyby měl za to zaplatit kdoví co.

            Bože, to je trapas!“ zvolal jsem zoufale.

            „Jakýpak trapas? Prostě chcete znát jen skutečnou pravdu, a znát pravdu, to je přece morální povinnost každého člověka. Každý člověk je povinen pídit se po pravdě,“ řekl velitel tábora, zatímco dívka už servírovala čaj a chutné keksy.

            „Myslíte?“ zeptal jsem.

            „Ano, jsem o tom bytostně přesvědčen,“ odpověděl muž, dodávaje, „prosím, nabídněte si. Škoda, že se vaší návštěvy nedožila manželka, byla vynikající hostitelka.“

            „Tak jaká je pravda o vašem táboře?“ zeptal jsem se přímo, bera si keks.

            „Pravda je taková, že vůbec nechápu, proč se pro naše zařízení užívá výraz tábor. Uznejte sám, jakýpak je to tady tábor!?“ řekl muž a bera si taky keks, pokračoval, „víte, mě, a dceru taky, silně znepokojují kontroverze, spory a skandály kolem fungování a existence našeho tábora.

            Dle mého a dceřiného mínění to má jedinou příčinu, tou je snaha jistých politických a ovšemže i mediálních kruhů prezentovat toto zařízení jako náš, český koncentrák.

            ,Němci měli koncentráky, my je musíme mít taky!‘ říkají tyto kruhy, chtějíc tak zdiskreditovat národní historii, zničit hrdost současných generací na vlastní minulost, tradice a kulturu, erodovat lásku k vlasti a vlastnímu národu.

            Ano, o to těmto kruhům jde!

Ale to bychom pak klidně mohli postavit i pomník těm našim občanům, které po válce odvlekla NKVD a spolu s tím bychom mohli i odsoudit a diskreditovat Beneše za to, že to dovolil!“

            Muž odložil keks, rozčilen tím, jeho dcera k němu přistoupila, hladíc ho po hlavě a konejšíc ho: „Lidi jsou zlí, tati. Ale já tě nikdy nepřestanu milovat.“

            „Promiňte, trochu jsem se rozčilil,“ řekl muž omluvně a dodal, „jistě se chcete zeptat, jestli jsme tady někoho ubili.“

            V trapných rozpacích jsem sklopil zraky a hleděl do šálku čaje.

            „Já, vím, říká se to o nás,“ smutně konstatoval muž a, pohladiv dceru, pokračoval, „ale ujišťuji vás na vlastní čest, a život své jediné dcery, že za tu dobu, co jsem zde velitelem, zde nebyl brutálně ubit jediný člověk. Pravda, můj předchůdce byl trochu surovec, některé služební povinnosti si příliš bral, ale byl za to potrestán. Napřed mu byly sníženy prémie o deset procent, a když to nepomohlo, byl přeřazen na jiné místo, šel dělat náměstka ředitele GIBS.

            Jestli zde zemřeli nějací lidé, pak jen na následky epidemie tyfu a to i včetně mé manželky. Žádné jiné mrtvé byste tady nenašel.

            A ta dřevěná ohrada? To má být ten strašlivý plot?

            Kdybyste ji viděl zblízka, tak byste zjistil, že je na mnoha místech zcela ztrouchnivělá a ostnatý drát tak zrezivělý, že se jej jen stačí dotknout a hned se rozpadne.

            Říkají o mně, že jsem velitel koncentráku.

            Ale jakýpak koncentrák?

            Vždyť tady mám jen individua štítící se práce, sám se můžete přesvědčit. Je tady bývalý prezident a jeho banda vyžírků, je tady Čunek i Křeček, lidi kteří nedělali nikdy nic pořádného, je tady spousta poslanců a mezi nimi dokonce i jeden vykuk, který prodával místa na kandidátce a který si podepisoval faktury sám se sebou, aby inkasoval státní příspěvek pro politické strany.

            Všechna tato svoloč chodí pracovat k místním farmářům na jejich pole, aby byla aspoň trochu užitečná.

            Jenže co je to za práci, když ta hovada musíte pořád mlátit, aby něco dělala, takže jste nakonec ještě víc udřený než ona?

            ,Co nám to posíláte za nemakačenky! Nažrat se, to jo, ale dělat, to ne!‘ stěžují si farmáři a odmítají je krmit za svoje.

            Ale co mám dělat, když tady mám bývalého prezidenta a jeho bandu, Čunka a Kčečka, poslance, prostě čistokrevné zmetky, kteří nebudou nikdy pořádně makat!

            Ani nevíte, jak je mi před těmi farmáři stydno, že jim posílám takový materiál.

            Ostatně jestli chcete, můžete se sám přesvědčit. Jen co dopijeme čaj a dojíme keksy, uspořádáme hon na nějakého poslance, abyste sám viděl, co je to zač.“

            Když jsme dojedli keksy a dopili čaj, vyšli jsme s mužem i jeho dcerou ven. Velitel tábora nařídil jednomu dozorci, na pohled inteligentnímu člověku, aby vytáhl nějakého poslance z nízkého dřevěného domu. Tím poslancem byl jakýsi šikmooký obejda, vskutku nevábné individuum.

            Dozorce dovlekl muže k bráně a tam jej začal kopat do prdele.

            „Utíkej, ty hovado pitomé! Slyšíš, utíkej, jsi volný!“ křičel na něho.

            Ale obejdovi se evidentně z vyhřátého baráku nechtělo utíkat někam za nejistou svobodou do širých zasněžených polí. Dozorce ho musel několik přetáhnout tyčí, než se japončík přece jen dal do klopýtavého běhu. Ale to už jiní dozorci přivedli koně, na které jsme, velitel, jeho dcera, já a ještě dva dozorci nasedli.

            Zmocnilo se mne lovecké vzrušení, které ovšem, jak se záhy ukázalo, bylo velmi přehnané.

            Vyrazili jsme totiž tryskem vpřed, abychom za minutu už uprchlíka dostihli, a obstoupili ho na koních. Avšak v uprchlíkově vychcané tváři zračila se evidentně radost, že byl tak brzy dostižen.

            Velitel tábora k němu dojel a, kopnuv ho do ksichtu, řekl: „Tobě se ty, ksindle, nechce nikam utíkat, ty seš u nás náramně spokojenej, co, za prachy daňovejch poplatníků, co?

            I kdybychom tě vyvezli kdoví kam,třeba na Sibiř, tak se hezky sám vrátíš, budeš pelášit, jak o život, aby sis tady u nás hezky v teplíčku za ohradou mohl vegetit, co, šmejde jeden!?“

            Pak se obrátil ke mně a se zřejmým smutkem řekl: „Tak to vidíte sám.

A takové kriminální osazenstvo dávají některé nezodpovědné politické a mediální kruhy na roveň skutečným obětem holocaustu!“

Cítil jsem, že musím toho dobrého muže utěšit a proto jsem řekl: „Naštěstí má většina lidí zdravý rozum a historickou paměť. A ve volbách to umí dát najevo. Politikům a médiím navzdory.“

Načež jsme obrátili koně, a pomalým krokem jsme se vydali zpátky k táboru, zatímco Japončík sám k němu běžel jako divý, ostatně brzy se měl již podávat v čapím hnízdě vydatný oběd, ale když zpětně po sobě tuto větu čtu, vůbec nechápu, jak jsem mohl pro toto zařízení použít termín „tábor“, to mi fakt hlava nebere...

 

Autor: Karel Trčálek | pátek 16.2.2018 16:14 | karma článku: 19,27 | přečteno: 1448x
  • Další články autora

Karel Trčálek

Integrace imigrantů v německých školách nefunguje, ale nesmí se o tom mluvit nahlas

Ještě nedávno se za podobné názory dával ban. Jo, když jsme to před 5 lety my xenofobové říkali, tak nás různí lepšolidi, sluníčkáři a vítači přesvědčovali, jak ta multikultůra krásně prosperuje

17.4.2024 v 14:54 | Karma: 20,22 | Přečteno: 571x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Je odpor k elektromobilitě skutečně projevem neofobie, nebo naopak zdravého rozumu?

Já osobně jako IT specialista neofobií netrpím, naopak musím držet krok s novinkami ve svém oboru. I přesto si myslím, že současná podoba baterkových hraček je slepou uličkou

15.4.2024 v 16:00 | Karma: 17,31 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Moje vzpomínka na ten den, kdy Gagarin letěl do kosmu

Vzpomínám si na ten den dobře. Hodně lidí nevěřícně hledělo na nebe a pořád dokola opakovalo: „Gaga! Gagaga!“

13.4.2024 v 16:40 | Karma: 23,17 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Má ho Varel Chrčálek taky malého?

Jsou témata, kterým se chtě nechtě, nemůžeme vyhnout. Proto by chtěl tímto článkem rozvířit diskuzi, ze které by vykrystalizovala odpověď na výše položenou otázku...

9.4.2024 v 15:56 | Karma: 27,32 | Přečteno: 882x | Ostatní

Karel Trčálek

Soumrak éry válečných štváčů Jirky Paroubka...

Slovenská a česká pravice vkládaly velkou naději ve vítězství válečného štváče ve II. kole prezidentské volby na Slovensku. Exponenti slovenské, ani české pravice teď nedokážou zakrýt zklamání, které v nich vzbudily výsledky voleb

8.4.2024 v 16:41 | Karma: 28,97 | Přečteno: 772x | Diskuse| Politika

Karel Trčálek

Volební vlak vypravený z České republiky vítězství Korčokovi evidentně nepřivezl

Pokud chce někdo vypravovat ze Slovenska vypravovat vlaky na Ukrajinu plné vojáků, aby měla ruská děla co žrát, nemůže se divit, že není slovenským prezidentem...

7.4.2024 v 9:35 | Karma: 32,56 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Jak se papež František I. stal z Antikrista oslavovaným chcimírem

Není to tak dávno, co naší jedině praví katolíci typu Petra Hájka či Michala Semína označovali Františka I. za Antikrista a naši vlastenci jej bičovali pro jeho velebení migrantů...

6.4.2024 v 20:31 | Karma: 28,55 | Přečteno: 672x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Markétka letí do Senátu

A snad tam i doletí, protože je to naše jediná naděje, abychom byli zase svobodní. Bože, lidi, já už úplně zapomněl, jaké je to být svobodný! Svobodný!

6.4.2024 v 11:29 | Karma: 25,60 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Cože? Jaký „zimní čas“? Polemika s váženým panem Ladislavem Jaklem

Tak se nám od víkendu zase krásně prodloužily večery a pan Jakl musí chodit z práce ještě za světla. A přitom to bylo tak jednoduché. Stačilo jedno administrativní nařízení. Ale proč zůstat v půli cesty? Je třeba jít dál...

3.4.2024 v 14:20 | Karma: 24,36 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Putin složil zbraně, morální převaha českých chciválků potvrzena!!! Ať žije mír!

Jsem rád, že vám tuto radostnou zvěst mohu v aprílovém čase předložit jako první. Přestože diktátor Putler měl na bojišti převahu, rozhodl se kapitulovat, protože špatný mír je i pro něj pořád lepší, než když umírají lidé....

1.4.2024 v 17:09 | Karma: 26,44 | Přečteno: 601x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Opravdu Češi tak moc milují Rusko a staré časy?

Opravdu neznám nikoho ve své okolí, kdo by moc dobře nevěděl, že ukrajinští nacisté a banderovci útočí na Rusko, které nám jediné může vrátit svobodu a demokracii, o kterou nás připravili havlisti, liberálové a Západ...

31.3.2024 v 8:36 | Karma: 30,89 | Přečteno: 740x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Takže Velký pátek našeho největšího básníka...

Ti, co nečinně přihlížejí ukřižování Spasitele jsou ti špatní. Avšak ti, co jsou vyhazováni z práce, vláčeni blátem, jsou ti dobří, jsou těmi, pro které se Spasitel obětoval....

29.3.2024 v 17:08 | Karma: 32,44 | Přečteno: 874x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma: 26,23 | Přečteno: 513x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma: 32,08 | Přečteno: 710x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Není to velmi nefér vůči ostatním blogerům, že je můj článek pořád ještě na titulce blogu?

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale přijde mi to silně nefér vůči panu Nožičkovi (a o jisté kolegyni blogerce ani nemluvě), že je můj článek pořád na titulce, zatímco článek pana Nožičky tam už dávno není....

26.3.2024 v 9:19 | Karma: 33,68 | Přečteno: 955x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Kam se poděli Rajchlovi proruští dezoláti? Kdy podá vláda pětihnusu konečně demisi?

Nikdy bych nenazval včerejší účastníky statisícové protivládní a mírové demonstrace za proruské dezoláty, kdyby je tak neoznačil jeden z organizátorů této monstrózní akce, pan JUDr. Michal Hašek...

24.3.2024 v 17:28 | Karma: 32,32 | Přečteno: 891x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu rozumím

Pan Nožička Josef se přiznává, že lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumí. To já, nechci se chválit, jim rozumím naopak velmi dobře...

23.3.2024 v 18:01 | Karma: 43,11 | Přečteno: 9920x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Všichni mluví o válce! Jen Jaromír Nohavica, náš největší básník, mluví o míru!

No, tak dobře, abych nepřeháněl, o míru mluví ještě pan Horner a pár učitelek češtiny. Ale jinak všichni mluví už jen o válce!!!

22.3.2024 v 14:16 | Karma: 24,31 | Přečteno: 816x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Proč všichni mluví jen o válce? Plzeňský koncert Jaromíra Nohavici

Proč všichni mluví o válce? Proč nikdo nemluví o míru jako náš největší Básník, který už zase píše psaní pánům nahoře, maje při tom na své hrudi blyštivou Puškinovu cenu...

21.3.2024 v 7:52 | Karma: 33,84 | Přečteno: 1240x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma: 27,15 | Přečteno: 744x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 2944
  • Celková karma 25,23
  • Průměrná čtenost 868x
Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Seznam rubrik