Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Samořiditelné auto poprvé zabilo člověka

Samořiditelné auto kdesi v USA poprvé zabilo člověka. Kam tuto událost zařadit v bohatých dějinách lidstva? Jistě, jeden zabitý človék ještě samořiditelné jaro nedělá

            „Jen si to představte,“ vykládal mi jeden z těch mnoha vizionářů, co se jich v posledních době vyrojilo jako vší, když mne vedl dlouhou chodbou jednoho z těch mnoha inovativních center, co vystřídala v roli tahounů ekonomického růstu montovny, „kdyby se nám skutečně podařilo zavést do běžného provozu samořiditelná auta!

            Zatím se bez lidí, kteří auta řídí, neobejdeme. To pochopitelně snižuje náš zisk. Lidé chtějí za svou práci mzdu, zadarmo vám nikdo dělat nebude, leda jen blázen nebo otrok.

            Ale můžete blázna nebo otroka posadit za volant?

            To je přece nemyslitelné.

            Ale samořiditelné auto žádnou mzdu nepotřebuje. Problém lidí je v tom, že jsou nenasytní, že chtějí pořád víc a víc, což samozřejmě zvyšuje i mzdové náklady.

            Ale co chce samořiditelné auto?

            Jen trochu elektřiny a sem tam nějaký servis.

            Ne, jedinou možností, chceme-li zvyšovat svůj zisk, je odstranit z našeho byznysu lidský prvek v největší možné míře. Bude to naprosto jednoduché a nanejvýš pohodlné. Stáhnete si do svého chytrého mobilu naši aplikaci a v případě potřeby si přivoláte naše nejbližší volné samořiditelné auto, které vás odveze tam, kam budete chtít.

            Samotného, ale klidně i třeba s celou rodinou, nebo jen s milenkou na romantickou večeři do restaurace, kterou vám auto samo ochotně doporučí..

            Není to skvělé?

Navíc ušetříte i na spropitném. Auto vám nebude vyprávět, navíc s cizím přízvukem, smutné příběhy o tom, jak musí živit rodinu kdesi na druhém konci světa, nebude vám vykládat o tom, že pracuje šestnáct hodin denně. Ušetříte spropitné, aniž by vás hryzalo svědomí, že využíváte otrockou práci někoho jiného.

            To je přece vynikající.

            Člověk, to je nejslabší prvek systému. Proto ho musíme odstranit, musíme ho prostě vygumovat, zcela eliminovat jeho vliv. Člověk má pro nás význam jen jako konzument našich mobilních aplikací. Jen tak se posuneme dál, jen to umožní náš další růst, jen tak si udržíme konkurenceschopnost, jen tak nás nepohltí někdo jiný.

            Tak jsme tady.

            To je ono.“

            Došli jsme do nějaké garáže a vizionář ukázal na samořiditelné auto, které jako první zabilo člověka.

            „Vypadá docela normálně,“ řekl jsem.

            „Ano, vypadá normálně. Kdo by byl řekl, že zabilo člověka?“ souhlasil vizionář.

            „A určitě bude i pohodlné. Vypadá to, že jeho interiér je z pravé kůže, nevidím uvnitř žádné plastové levné náhražky,“ řekl jsem, nahlížeje okénkem do interiéru.

            „Ano, je velmi pohodlné. Já sám jsem v něm absolvoval takřka pětihodinovou jízdu, aniž bych pocítil sebemenší příznaky jakéhokoliv nepohodlí,“ odpověděl vizionář.

            „Jak to vypadá, není zřejmě nic jednoduššího, než si v něm za jízdy trochu schrupnout,“ podotkl jsem.

            „Ano, za jízdy se v něm spí velmi dobře,“ přikývl vizionář a dodal, „ale kdyby se vám nechtělo spát, někdy se přece stane, že to člověk přežene s energetickými drinky, je možné hrát během jízdy i libovolnou hru v 3D. Dbali jsme samozřejmě na to, aby v tomto směru mělo přední sklo to nejvyšší možné rozlišení.

            Mně se velmi osvědčila Kingdom Come, asi proto, že mě fascinuje česká historie a hlavně patnácté století.“

            „Kingdom Come je skvělá hra. Kdybych si musel vybrat jenom jednu hru, kterou bych směl hrát v autě za jízdy, určitě bych si vybral Kingdom Come, už jen proto, jak dokonale vystihuje atmosféru středověkého venkova,“ přikývl jsem a ukázal na auto, „myslíte, že to udělalo naschvál?“

            „Jako, že si chtělo vyzkoušet, jaké je to zabít člověka?“ zeptal se vizionář.

            „Možná chtělo otestovat svoji převahu. Lidé rozmačkávají hmyz a auta zase rozmačkávají lidi. Nebo velké kočkovité šelmy. Tygři nebo lvi, když jsou zesláblí nebo staří, tak loví lidi, protože to je na jednu stranu ta nejsnadnější kořist,“ řekl jsem.

            „Nemyslím, protože to bychom pak měli co dělat se vzpourou umělé inteligence proti lidskému panství, to by se z pouhého technického problému stal problém filosofický.

            Kdyby tomu tak skutečně bylo, měli bychom co do činění s novou formou života, nebo rovnou existence. Filosofové by museli zformulovat nová paradigmata, museli by přezkoumat ty nejzákladnější axiomy lidské existence. A to by, při nejlepší vůli dnes nikdo nezaplatil, leda bychom i filosofy nahradili umělou inteligencí, a pověřili ji, aby nově zadarmo definovala postavení člověka ve světovém systému, aby nově zodpověděla otázku, co je člověk, je-lipánem tvorstva, může-li jej snadno zabít samořiditelné auto.

            Považujme tedy tuto záležitost za čistě technickou, za chybu v algoritmech, ze které se poučíme do budoucna,“ odpověděl vizionář.

            „Ano, tak to bude lepší, jinak bychom museli parafrázovat Pascala: ,Představme si množství lidí v řetězech, všechny už v okamžiku početí odsouzené na smrt, z nichž každého dne jsou rozdrceni samořiditelným autem. Ti, kteří zůstávají, vidí vlastní úděl v údělu jim podobných, s bolestí se pozorují a beznadějně čekají, až přijdou na řadu. Takový je obraz údělu lidí’.

Ale když už o tom mluvíme.

V nějakém současném českém románu, na jméno si už bohužel nevzpomenu, jen vím, že dostal nějakou cenu, na jejíž jméno si už bohužel taky nevzpomenu, jsem četl, že když slon napadne, dejme tomu v ZOO, člověka, např. ošetřovatele, je bezpodmínečně utracen a to z bezpečnostních důvodů,“ poznamenal jsem a kývl na auto, „co s ním bude?“

            „Až z něj vytáhneme všechna data, tak jej sešrotujeme. Všechny jeho mikroprocesory rozemeleme na prach a ten vysypeme do moře někde poblíž Antarktidy, jestli ho rovnou nedopravíme kosmickou raketou za hranice Sluneční soustavy,“ odpověděl vizionář.

            „A prověřili jste veškerou jeho internetovou historii za celou dobu jeho existence?“ zeptal jsem se a zdůraznil, „nebylo součastí nějaké teroristické sítě?

Ale chci slyšet pravdu, ne nějaké politicky korektní lži!“.

            „Usilovně na tom pracujeme. Prověřili jsme zatím už zhruba asi půl procenta z celkového objemu relevantních dat. Ale nic, co by nasvědčovalo, že jde o islamistický terorismus, jsme zatím neobjevili,“ informoval mne vizionář, dodávaje, „ale pro jistotu zanalyzujeme i data ze všech serverů, se kterými bylo toto auto kdy ve spojení, stejně tak jako ze všech existujících chytrých telefonů. Chceme mít absolutní jistotu.“

            „Ano, absolutní jistota je v této věci prioritní. Přece jen zmařený lidský život je zmařený lidský život,“ pokýval jsem hlavou.

            „Nesmíme mařit lidské životy jen tak,“ přikývl vizionář a vytáhl z kapsy chytrý telefon, „ale teď mne, prosím omluvte. Musím se vyfotit a svou fotku umístit na Instagram. Činím tak každé půlhodiny na radu svého psychologa. Mám totiž jisté, blíže nespecifikované psychické problémy, které by se mohly prohloubit, kdybych tak nečinil.

Napadlo mne, že bych se mohl vyfotit se samořiditelným autem, které zabilo člověka, takovou fotku ještě nikdo nemá. Ale na to potřebuji být o samotě.“

            „Chápu. Dnešní doba klade na nás lidi nepředstavitelné nároky, nemluvě už o bílých heterosexuálních mužích,“ přikývl jsem a nechal vizionáře o samotě i s autem, které jako první zabilo člověka.

            Když jsem si pak na to večer vzpomněl, udělalo si mne z toho nevolno při představě, že bych s tím autem zůstal o samotě sám já. Stalo se to ovšem v tu nejnevhodnější chvíli, protože jsem právě vcházel do středověké vesnice, kde na mne byla jistojistě nastražena léčka, proto jsem musel mít oči jako na šťopkách, aby mě neodkrouhli jak malého Jardu.

Autor: Karel Trčálek | středa 21.3.2018 16:47 | karma článku: 9,37 | přečteno: 332x
  • Další články autora

Karel Trčálek

Integrace imigrantů v německých školách nefunguje, ale nesmí se o tom mluvit nahlas

Ještě nedávno se za podobné názory dával ban. Jo, když jsme to před 5 lety my xenofobové říkali, tak nás různí lepšolidi, sluníčkáři a vítači přesvědčovali, jak ta multikultůra krásně prosperuje

17.4.2024 v 14:54 | Karma: 20,20 | Přečteno: 555x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Je odpor k elektromobilitě skutečně projevem neofobie, nebo naopak zdravého rozumu?

Já osobně jako IT specialista neofobií netrpím, naopak musím držet krok s novinkami ve svém oboru. I přesto si myslím, že současná podoba baterkových hraček je slepou uličkou

15.4.2024 v 16:00 | Karma: 17,30 | Přečteno: 540x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Moje vzpomínka na ten den, kdy Gagarin letěl do kosmu

Vzpomínám si na ten den dobře. Hodně lidí nevěřícně hledělo na nebe a pořád dokola opakovalo: „Gaga! Gagaga!“

13.4.2024 v 16:40 | Karma: 23,16 | Přečteno: 863x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Má ho Varel Chrčálek taky malého?

Jsou témata, kterým se chtě nechtě, nemůžeme vyhnout. Proto by chtěl tímto článkem rozvířit diskuzi, ze které by vykrystalizovala odpověď na výše položenou otázku...

9.4.2024 v 15:56 | Karma: 27,32 | Přečteno: 880x | Ostatní

Karel Trčálek

Soumrak éry válečných štváčů Jirky Paroubka...

Slovenská a česká pravice vkládaly velkou naději ve vítězství válečného štváče ve II. kole prezidentské volby na Slovensku. Exponenti slovenské, ani české pravice teď nedokážou zakrýt zklamání, které v nich vzbudily výsledky voleb

8.4.2024 v 16:41 | Karma: 28,97 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Karel Trčálek

Volební vlak vypravený z České republiky vítězství Korčokovi evidentně nepřivezl

Pokud chce někdo vypravovat ze Slovenska vypravovat vlaky na Ukrajinu plné vojáků, aby měla ruská děla co žrát, nemůže se divit, že není slovenským prezidentem...

7.4.2024 v 9:35 | Karma: 32,56 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Jak se papež František I. stal z Antikrista oslavovaným chcimírem

Není to tak dávno, co naší jedině praví katolíci typu Petra Hájka či Michala Semína označovali Františka I. za Antikrista a naši vlastenci jej bičovali pro jeho velebení migrantů...

6.4.2024 v 20:31 | Karma: 28,55 | Přečteno: 672x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Markétka letí do Senátu

A snad tam i doletí, protože je to naše jediná naděje, abychom byli zase svobodní. Bože, lidi, já už úplně zapomněl, jaké je to být svobodný! Svobodný!

6.4.2024 v 11:29 | Karma: 25,60 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Cože? Jaký „zimní čas“? Polemika s váženým panem Ladislavem Jaklem

Tak se nám od víkendu zase krásně prodloužily večery a pan Jakl musí chodit z práce ještě za světla. A přitom to bylo tak jednoduché. Stačilo jedno administrativní nařízení. Ale proč zůstat v půli cesty? Je třeba jít dál...

3.4.2024 v 14:20 | Karma: 24,36 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Putin složil zbraně, morální převaha českých chciválků potvrzena!!! Ať žije mír!

Jsem rád, že vám tuto radostnou zvěst mohu v aprílovém čase předložit jako první. Přestože diktátor Putler měl na bojišti převahu, rozhodl se kapitulovat, protože špatný mír je i pro něj pořád lepší, než když umírají lidé....

1.4.2024 v 17:09 | Karma: 26,44 | Přečteno: 601x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Opravdu Češi tak moc milují Rusko a staré časy?

Opravdu neznám nikoho ve své okolí, kdo by moc dobře nevěděl, že ukrajinští nacisté a banderovci útočí na Rusko, které nám jediné může vrátit svobodu a demokracii, o kterou nás připravili havlisti, liberálové a Západ...

31.3.2024 v 8:36 | Karma: 30,89 | Přečteno: 740x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Takže Velký pátek našeho největšího básníka...

Ti, co nečinně přihlížejí ukřižování Spasitele jsou ti špatní. Avšak ti, co jsou vyhazováni z práce, vláčeni blátem, jsou ti dobří, jsou těmi, pro které se Spasitel obětoval....

29.3.2024 v 17:08 | Karma: 32,44 | Přečteno: 874x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma: 26,23 | Přečteno: 513x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma: 32,08 | Přečteno: 710x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Není to velmi nefér vůči ostatním blogerům, že je můj článek pořád ještě na titulce blogu?

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale přijde mi to silně nefér vůči panu Nožičkovi (a o jisté kolegyni blogerce ani nemluvě), že je můj článek pořád na titulce, zatímco článek pana Nožičky tam už dávno není....

26.3.2024 v 9:19 | Karma: 33,68 | Přečteno: 955x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Kam se poděli Rajchlovi proruští dezoláti? Kdy podá vláda pětihnusu konečně demisi?

Nikdy bych nenazval včerejší účastníky statisícové protivládní a mírové demonstrace za proruské dezoláty, kdyby je tak neoznačil jeden z organizátorů této monstrózní akce, pan JUDr. Michal Hašek...

24.3.2024 v 17:28 | Karma: 32,32 | Přečteno: 891x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu rozumím

Pan Nožička Josef se přiznává, že lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumí. To já, nechci se chválit, jim rozumím naopak velmi dobře...

23.3.2024 v 18:01 | Karma: 43,11 | Přečteno: 9920x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Všichni mluví o válce! Jen Jaromír Nohavica, náš největší básník, mluví o míru!

No, tak dobře, abych nepřeháněl, o míru mluví ještě pan Horner a pár učitelek češtiny. Ale jinak všichni mluví už jen o válce!!!

22.3.2024 v 14:16 | Karma: 24,31 | Přečteno: 816x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Proč všichni mluví jen o válce? Plzeňský koncert Jaromíra Nohavici

Proč všichni mluví o válce? Proč nikdo nemluví o míru jako náš největší Básník, který už zase píše psaní pánům nahoře, maje při tom na své hrudi blyštivou Puškinovu cenu...

21.3.2024 v 7:52 | Karma: 33,84 | Přečteno: 1240x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma: 27,15 | Přečteno: 743x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 2944
  • Celková karma 25,22
  • Průměrná čtenost 868x
Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Seznam rubrik