Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Materialismus není totéž, co ateismus

Nedávno dostal jsem se do sporu s jedním chytrolínem. Ač se oháněl teologickým vzděláním, nedokázal pochopit, že materialismus není totéž, co ateismus. Inu, katolík...

    

            Občas míval kardinál i hodně světlé chvilky.

Jeho myšlenky staly se znenadání docela rozumnými, byť se v tu chvíli výměnou za to ocitly v příkrém rozporu s naukou víry. I z jeho, nad pomyšlení kulatého, hostii vskutku připomínajícího, obličeje takřka docela vymizela ona oč povýšenější, o to i tupější pýcha, tak typická pro všechny církevní hodnostáře, a místo ní se v kardinálově výrazu zračilo cosi vskutku duchovního.

Zkrátka a dobře v takový okamžik byste nebyli tušili, kdyby na sobě neměl kardinál svůj arcibiskupský mundůr a na plecích se mu netřpytil velký kříž, že máte před sebou katolického duchovního. Mnohem spíše byste považovali kardinála za svobodomyslnou bytost, jež oproštěna od všech věroučných dogmat kráčí po diamantové stezce neochvějně vstříc poznání.

Měl jsem příležitost takovou jednu světlou kardinálovu chvilku a zažít. Myslím, že to nijak nepřeženu, když odpřísáhnu, že to byl jeden z největších mých duchovních zážitků, že jsem si připadal zrovna tak, jako bych si musel připadat, kdybych byl, rovněž osobně, přítomen sestoupení Ducha svatého na apoštoly.

Stalo se tak přímo v jámě lvové, totiž v arcibiskupském paláci, jehož zdi by jistě mohly vyprávět.

Obědvali jsme, neboť bylo pravé poledne, což stvrzovaly i zvony sv. Víta, které sebou ve zvonici katedrály divoce zmítaly jako pták lapený do ptáčníkovy pasti.

„Málem bych zapomněl,“ řekl jsem, když už se oběd chýlil ke svému konci, když už z něho takřka nezůstal kámen na kameni, „blahopřeji vám, Vaše Eminence, k prodloužení vaší arcibiskupské služby.

Kristus jistě bude na to při posledním soudu, kdy bude soudit živé i mrtvé, pamatovat, jak věrně jste mu sloužil a kolik užitku mu přinesla vaše služba.“

„Děkuji,“ poděkoval kardinál, avšak k mému nemalému údivu vzápětí dodal, „ale vlastně není k čemu.“

„Jak to myslíte, Vaše Eminence?“ nebyl jsem s to skrýt údiv nad těmi záhadnými slovy, jež byla vyslovena kardinálovými ústy.

„Myslím to tak, že je to všechno jen šaškárna,“ řekl kardinál, odkládaje ohlodanou kost skvělé pečínky.

„Šaškárna!?“ vytřeštil jsem na kardinála oči, takové slovo bych v arcibiskupském paláci věru nečekal!

„Ano, šaškárna,“ přikývl kardinál a já si teprve teď všiml, že onen obvyklý výraz tupé pýchy z jeho obličeje docela zmizel, že kardinál už není psem Páně, ale docela někým jiným.

„Proboha, Vaše Emince, co se to s vámi děje?

Vypadáte neuvěřitelně inteligentně!“ zvolal jsem, ačkoliv jsem už v ruce držel moučník, skvělý jablečný závin, na který si kardinál tolik potrpěl.

„To nic není. Nemějte strach. To mám jen světlou chvilku, za chvíli se to vrátí do normálu,“ ubezpečil mne kardinál a s úsměvem mi začal vykládat, „vím, že mne považujete za osobu duchovní.

Ale copak je na mně duchovního?

Celkem vzato jsem osobou celkem a výlučně materialistickou. A jinak tomu ani nemůže být, protože celá ta naše slavná víra v boha je ten nejryzejší materialismus, jaký může existovat.

Nevěříte mým slovům?

Pak jste nevěřící, hehe!“

Kardinál se zasmál smíchem tak nakažlivým, že jsem se musel zasmát taky, ačkoliv jsem docela dobře nevěděl, čemu se vlastně směji: „Hehehe!“

„Smějete se!

To je dobré znamení!“ luskl kardinál svými prsty a pokračoval, „my nevěříme v boha takového, my věříme v jeho materializaci.

Naše víra nám neslouží k ničemu jinému než jen, abychom si boha materializovali a tak nabyli jistoty, že skutečně existuje, to jest, že my jsme ti dobří, dobří protože v tohoto boha věříme. Usmysleli jsme si totiž, že jen takový člověk je dobrý, který věří v to, co my považujeme za boha.

Jenže ta naše víra, ta je dobrá leda tak na dvě věci.

Nejde nám ani tak o boha, jako o to, abychom právě my byli ti dobří.

Na takovou víru naplivat!

Vezměte si třeba Ježíše Krista, ano, našeho slavného Spasitele!

Není to materializace boha par excelence?

Kdybychom totiž skutečně věřili v boha, boha jako takového, tak bychom žádného Ježíše Krista, žádného božího Syna, žádného boha uvězněného v lidském, navíc ještě k tomu všemu v mužském, těle ani za mák nepotřebovali.

Kdyby byl bůh bohem, to jest, kdybychom věřili, že je bůh bohem, tak by žádného božího Syna nebyla potřeba, protože naše spása, tedy záležitost spadající do gesce boha, by se docela dobře obešla bez toho materialistického divadélka, jakým bylo ukřižování a zmrtvýchvstání.

Bůh je bůh, bůh žádného Syna nepotřebuje k tomu, aby nás, pokud by chtěl, spasil. Nepotřebuje, protože je všemohoucí.

To, že věříme, že Ježíš je boží Syn, není důkazem naší víry v boha, ale naopak nevíry, protože tak se dožadujeme materiálního důkazu boží existence v osobě Ježíše Krista.

Ale neříká už čert Ivanu Karamazovi, že dokazovat existenci boha materiálními důkazy je hovadina, pěkně prosím?

Věříme-li, že Ježíš je boží Syn, pak se jen přiznáváme k tomu nejhrubšímu a nejprimitivnějšímu materialismu, přiznáváme, že dost dobře nechápeme, kdo je to bůh.

A církev?

To je přímo studnice toho nejohavnějšího materialismu!

Copak bůh potřebuje nějaké kardinály a arcibiskupy jako jsem já?

Nepotřebuje je ani trochu, a přece mám na sobě tyto hadry, přesto se oháním křížem.

Ale copak by bůh neexistoval, pokud v něj skutečně věřím, i kdybych neměl na sobě tyto hadry a kdybych se neoháněl křížem?

Samozřejmě, že existoval, existoval by i bez církve svaté, i bez prostných cviků, kterým říkáme mše svaté, bez pojídání oplatek, bez cákání vodou, bez toho všeho, co my považujeme za důkaz a ovšem i nezbytnou podmínku naší víry v boha, a co přitom není než ohavným modlářstvím, kterým si církev uzurpuje vlastnictví boha!

Vždyť my i věříme, že věčný život spočívá v zmrtvýchvstání našich hmotných těl, tedy věříme, že život věčný je založený na materializaci!

Místo toho abychom byli rádi, že naše duše vypadly z těla, že jsme přestali být hmotou a tak se přiblížili k bohu, tak my místo toho věříme, že naše těla vstanou z hrobu, stejně jako vstal z hrobu Ježíš!

Ano, my v to věříme, považujeme návrat do hmotného těla za zmrtvýchvstání!

Tak co, ještě chcete tvrdit, že my, křesťané, a katolíci obzvláště, nejsme materialisté?!“

„Nedá se nic dělat, tentokrát vám musím dát za pravdu,“ nedalo se nesouhlasit s kardinálem.

„Ostatně, můžete být v klidu,“ přikývl kardinál a nakloniv se ke mně, důvěrně mi sdělil, „žádný bůh neexistuje. Kdyby existoval, tak bychom zcela jistě neexistovali my, lidská hovada.“

Slova kardinálova, tak upřímná, mi docela vyrazila dech.

      Když jsem se konečně znova nadechl po dlouhém zoufalém lapání, měl kardinálův obličej už opět svůj tradiční výraz. Světlá chvilka se už skončila, z kardinála byl zase starý dobrý pes Páně, jenž si právě pochutnával na milovaném moučníku.

„Pochválen buď Pán Ježíš, Kristus!“ řekl jsem však pro jistotu.

„Až na věky, amen!“ odpověděl mi kardinál a já si s úlevou oddechl.

 

 

Autor: Karel Trčálek | pondělí 21.5.2018 17:41 | karma článku: 15,67 | přečteno: 414x
  • Další články autora

Karel Trčálek

Integrace imigrantů v německých školách nefunguje, ale nesmí se o tom mluvit nahlas

Ještě nedávno se za podobné názory dával ban. Jo, když jsme to před 5 lety my xenofobové říkali, tak nás různí lepšolidi, sluníčkáři a vítači přesvědčovali, jak ta multikultůra krásně prosperuje

17.4.2024 v 14:54 | Karma: 20,42 | Přečteno: 579x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Je odpor k elektromobilitě skutečně projevem neofobie, nebo naopak zdravého rozumu?

Já osobně jako IT specialista neofobií netrpím, naopak musím držet krok s novinkami ve svém oboru. I přesto si myslím, že současná podoba baterkových hraček je slepou uličkou

15.4.2024 v 16:00 | Karma: 17,31 | Přečteno: 542x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Moje vzpomínka na ten den, kdy Gagarin letěl do kosmu

Vzpomínám si na ten den dobře. Hodně lidí nevěřícně hledělo na nebe a pořád dokola opakovalo: „Gaga! Gagaga!“

13.4.2024 v 16:40 | Karma: 23,17 | Přečteno: 865x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Má ho Varel Chrčálek taky malého?

Jsou témata, kterým se chtě nechtě, nemůžeme vyhnout. Proto by chtěl tímto článkem rozvířit diskuzi, ze které by vykrystalizovala odpověď na výše položenou otázku...

9.4.2024 v 15:56 | Karma: 27,32 | Přečteno: 883x | Ostatní

Karel Trčálek

Soumrak éry válečných štváčů Jirky Paroubka...

Slovenská a česká pravice vkládaly velkou naději ve vítězství válečného štváče ve II. kole prezidentské volby na Slovensku. Exponenti slovenské, ani české pravice teď nedokážou zakrýt zklamání, které v nich vzbudily výsledky voleb

8.4.2024 v 16:41 | Karma: 28,97 | Přečteno: 772x | Diskuse| Politika

Karel Trčálek

Volební vlak vypravený z České republiky vítězství Korčokovi evidentně nepřivezl

Pokud chce někdo vypravovat ze Slovenska vypravovat vlaky na Ukrajinu plné vojáků, aby měla ruská děla co žrát, nemůže se divit, že není slovenským prezidentem...

7.4.2024 v 9:35 | Karma: 32,56 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Jak se papež František I. stal z Antikrista oslavovaným chcimírem

Není to tak dávno, co naší jedině praví katolíci typu Petra Hájka či Michala Semína označovali Františka I. za Antikrista a naši vlastenci jej bičovali pro jeho velebení migrantů...

6.4.2024 v 20:31 | Karma: 28,55 | Přečteno: 672x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Markétka letí do Senátu

A snad tam i doletí, protože je to naše jediná naděje, abychom byli zase svobodní. Bože, lidi, já už úplně zapomněl, jaké je to být svobodný! Svobodný!

6.4.2024 v 11:29 | Karma: 25,60 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Cože? Jaký „zimní čas“? Polemika s váženým panem Ladislavem Jaklem

Tak se nám od víkendu zase krásně prodloužily večery a pan Jakl musí chodit z práce ještě za světla. A přitom to bylo tak jednoduché. Stačilo jedno administrativní nařízení. Ale proč zůstat v půli cesty? Je třeba jít dál...

3.4.2024 v 14:20 | Karma: 24,36 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Putin složil zbraně, morální převaha českých chciválků potvrzena!!! Ať žije mír!

Jsem rád, že vám tuto radostnou zvěst mohu v aprílovém čase předložit jako první. Přestože diktátor Putler měl na bojišti převahu, rozhodl se kapitulovat, protože špatný mír je i pro něj pořád lepší, než když umírají lidé....

1.4.2024 v 17:09 | Karma: 26,44 | Přečteno: 601x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Opravdu Češi tak moc milují Rusko a staré časy?

Opravdu neznám nikoho ve své okolí, kdo by moc dobře nevěděl, že ukrajinští nacisté a banderovci útočí na Rusko, které nám jediné může vrátit svobodu a demokracii, o kterou nás připravili havlisti, liberálové a Západ...

31.3.2024 v 8:36 | Karma: 30,89 | Přečteno: 740x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Takže Velký pátek našeho největšího básníka...

Ti, co nečinně přihlížejí ukřižování Spasitele jsou ti špatní. Avšak ti, co jsou vyhazováni z práce, vláčeni blátem, jsou ti dobří, jsou těmi, pro které se Spasitel obětoval....

29.3.2024 v 17:08 | Karma: 32,44 | Přečteno: 874x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma: 26,23 | Přečteno: 513x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma: 32,08 | Přečteno: 710x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Není to velmi nefér vůči ostatním blogerům, že je můj článek pořád ještě na titulce blogu?

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale přijde mi to silně nefér vůči panu Nožičkovi (a o jisté kolegyni blogerce ani nemluvě), že je můj článek pořád na titulce, zatímco článek pana Nožičky tam už dávno není....

26.3.2024 v 9:19 | Karma: 33,68 | Přečteno: 955x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Kam se poděli Rajchlovi proruští dezoláti? Kdy podá vláda pětihnusu konečně demisi?

Nikdy bych nenazval včerejší účastníky statisícové protivládní a mírové demonstrace za proruské dezoláty, kdyby je tak neoznačil jeden z organizátorů této monstrózní akce, pan JUDr. Michal Hašek...

24.3.2024 v 17:28 | Karma: 32,32 | Přečteno: 891x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu rozumím

Pan Nožička Josef se přiznává, že lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumí. To já, nechci se chválit, jim rozumím naopak velmi dobře...

23.3.2024 v 18:01 | Karma: 43,11 | Přečteno: 9920x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Všichni mluví o válce! Jen Jaromír Nohavica, náš největší básník, mluví o míru!

No, tak dobře, abych nepřeháněl, o míru mluví ještě pan Horner a pár učitelek češtiny. Ale jinak všichni mluví už jen o válce!!!

22.3.2024 v 14:16 | Karma: 24,31 | Přečteno: 816x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Proč všichni mluví jen o válce? Plzeňský koncert Jaromíra Nohavici

Proč všichni mluví o válce? Proč nikdo nemluví o míru jako náš největší Básník, který už zase píše psaní pánům nahoře, maje při tom na své hrudi blyštivou Puškinovu cenu...

21.3.2024 v 7:52 | Karma: 33,84 | Přečteno: 1240x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma: 27,15 | Přečteno: 744x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 2944
  • Celková karma 25,23
  • Průměrná čtenost 868x
Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Seznam rubrik