Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svoji diplomku jsem taky celou opsal. No a co?

V nynějších časech, kdy se studují vysoké školy nikoliv za účelem nabytí skutečného vzdělání, ale jen kvůli vyšším platům absolventů „vysokých škol“, mi přijde lpění na originalitě diplomových prací zhola směšné a zbytečné

            Sejde-li se náhodou na jednom místě, dejme tomu ve byznys třídě lhostejno jakého leteckého spoje, či třeba i v prachobyčejné vládě, vícero inteligentních lidí, jistě neodolají pokušení nepochlubit se tím, jak opsali svoji diplomku, protože inteligentní člověk pozná se i dnes, stejně jako v minulosti, nejen podle toho, že poslouchá stanici Vltava, ale rovněž i podle toho, že je řádně, jak zákon káže, vysokoškolsky vzdělán.

            Nejinak tomu bylo i v tomto případě, kdy skupinka inteligentních lidí uvízla na jakési svatbě, aniž by jeden z nich byl nějak spřízněný s nevěstou či ženichem, ale i takové věci se v dnešním turbulentním světě stávají, neboť e-mail, kterým byli na tuto svatbu pozváni, ukázal se být fake news.

            Aniž by je k tomu kdokoliv vyzval, začali se sami tito inteligentní lidé vyznávat z hříchu plagiátorství svých diplomových prací, přičemž nebylo si možno nevšimnout s jakou náruživosti tak činí, jejich doznání působilo jim evidentně tu největší rozkoš.

            „Můj případ plagiátorství je trochu jiný než váš,“ pravil vysoký, na spáncích již prošedivělý muž, když všichni ostatní z této skupinky inteligentních lidí, ostatně na svatbě jediných, přiznali se k opsání svých diplomek.

            „Jak jiný?“ podivila se jedna z žen v této skupince, která opsala svoji diplomku i se jménem původního autora.

            „To hned uslyšíte,“ řekl muž a skutečně se pustil do vyprávění, „jako každý z nás, vysokoškolsky vzdělaných osob, chtěl jsem samozřejmě dostát jakýmsi, třebaže směšným zásadám fair-play a napsat zcela originální diplomovou práci, když už pro nic jiného, tak aspoň pro pocit vlastní originality, a taky proto, že to byla výzva a já mám rád výzvy.

            Ale brzy jsem zjistil, tak jako každý z nás, vysokoškolsky vzdělaných osob, že něco takového, je jednak zhola nemožné už jen vzhledem k časovým možnostem studenta vysoké školy, jakož i k celkové náročnosti univerzitního studia, jen podotýkám, že jsem studoval obor wellnes specialista, ale taky k naprosté zbytečnosti toho všeho.

            Ano, velmi záhy jsem pochopil, že originální diplomová práce není tím, co by ze mne mělo snad udělat lepšího člověka. Lepší lidi z nás dělá jen drobná a každodenní práce, nikoliv padesát stránek po nocích sesmoleného textu, kterýmžto máme dokázat, že jsme hodni vysokoškolského titulu.

            Přiznám se však, že mi přes toto zjištění bylo pořád trapně při pomyšlení, že to tak dělají všichni. Věděl jsem samozřejmě, že není vyhnutí, že prostě nelze diplomku neopsat, nemá-li být člověk blbec, ale přesto mi na tom pořád cosi vadilo.

            Možná si řeknete, že jsem příliš útlocitný a možná budete mít i pravdu.

            ,No tak, vzchop se! Víš, přece, že nemáš jiné východisko, že neexistuje žádná jiná alternativa!’ snažil jsem dokopat k tomu, abych diplomku opsal, ale marně.

            Státnice se blížily, vedoucí diplomové práce mi sám doporučil diplomky, ze kterých bych mohl pohodlně opisovat, ale já pořád přešlapoval na místě. Hrozilo docela vážné nebezpečí, že svá vysokoškolská studia úspěšně nezavrším.

            A pak, v hodině doslova dvanácté, jsem si vzpomněl na slova jakéhosi studenta politického islámu, který tvrdil, že Mohamed holdoval hašiši, a že korán proto není ničím jiným než jen produktem této Mohamedovi vášně.

            ,Chystám se o tom, v budoucnu, napsat habilitační práci,’ tvrdil tento student politického islámu.

            Buď, jak buď, při vzpomínce na tato jeho slova, uvěřil jsem tomu, že hašiš, který v lidském mozku, jak známo, probouzí jasnozřivost, mi umožní napsat diplomovou práci, aniž bych musel explicitně opisovat, což mému svědomí náramně vyhovovalo.

            Neztrácel jsem ani sekundu, protože času již opravdu nebylo nazbyt, opatřil si hašiš a s dychtivým očekáváním jsem pozřel dávku nutnou k vyvolání jasnozřivosti.

            A ta se skutečně dostavila, protože jsem se ještě nestačil ani pořádně nadechnout a už se ke mně snášel z nebe anděl držící v rukou zlatě se blyštící knihu.

            ,Neseš mi diplomku?’ zeptal jsem se jej.

            ,Jo, nesu’ odpověděl anděl a podal mi zlatou knihu, ,nauč se to nazpaměť, vlož to do své paměti, protože tato kniha je příliš svatá na to, aby fyzicky opustila nebe.’

            Uposlechl jsem si anděla a vložil si všechna slova, jež byla v tato knize, do své paměti, a to i včetně citací a seznamu použité literatury.

            ,Máš to? Včetně citací a seznamu použité literatury?’ zeptal se mne anděl, když jsem podával knihu zpátky.

            ,Jo, mám, Včetně citací a seznamu použité literatury,’ odpověděl jsem mu po pravdě.

            Anděl vzal knihu a odlétl s ní zpátky do nebe. Já, když jsem přišel k sobě, nelenil a všechno to, co se mi uložilo do mé paměti, to jest veškerý obsah oné zlaté knihy, vtělil jsem do své diplomové práce včetně citací a seznamu použité literatury.

            Přiznávám zcela otevřeně, že současný stupeň lidského vědění dosud neumožňuje odhalit mé plagiátorství. Avšak pevně věřím, že se jednou lidstvo dostane na takový vývojový stupeň, a když ne lidstvo, tak určitě umělá inteligence, kdy i já budu konečně usvědčen z toho, že jsem svou diplomovou práci opsal a nijak nelžu, když řeknu, že tento den bude mým dnem nejšťastnějším, protože již nebude ani těch nejmenších pochyb o tom, že i já jsem inteligentním člověkem.“

            „Přeji vám, aby bylo vaše plagiátorství odhaleno co nejdříve!“ vydechla nadšeně žena, která opsala diplomovou práci i se jménem původního autora.

Načež jiný muž, taky inteligentní člověk, protože taky poznamenal: „Jen doufejme na to, že lidstvo mezitím natolik nezhloupne a nedojde k poznání, že diplomové práci jsou venkoncem docela zbytečné jako tydlety státní maturity.“

            Víc už toho říct nestačil, protože k němu přiskočila nevěsta a vzala ho tak divoce do kola, až se z toho ten nešťastník dočista zbláznil a až do konce života pak tvrdil, že svou diplomku vůbec neopsal, chudák!

 

Autor: Karel Trčálek | středa 18.7.2018 17:12 | karma článku: 24,06 | přečteno: 2130x
  • Další články autora

Karel Trčálek

Zrádce Beneš zachránil republiku, málo platné!

Západní spojenci měli naštěstí dost rozumu, na rozdíl od tehdejších našich domácích chciválků, aby zabránili v Mnichově masakru českého národa, takže Edvard Beneš mohl v klidu vyvěsit bílou fangli, abychom přežili

21.4.2024 v 16:51 | Karma: 21,86 | Přečteno: 618x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Cos to porobil, Pavelenko Pavle?

Tuto píseň si dost možná prozpěvovali někteří učitelé na Slovácku, když na obličeji pana prezidenta viděli malou, asi půlmetrovou řeznou ránu

21.4.2024 v 12:42 | Karma: 25,16 | Přečteno: 676x | Diskuse| Politika

Karel Trčálek

Íránské střely a Institut ajatolláha Václava Klause

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán zpackal nejen svůj víkendový útok, ale jak nepovedené je prý i íránské pivo...

19.4.2024 v 14:06 | Karma: 24,21 | Přečteno: 670x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Integrace imigrantů v německých školách nefunguje, ale nesmí se o tom mluvit nahlas

Ještě nedávno se za podobné názory dával ban. Jo, když jsme to před 5 lety my xenofobové říkali, tak nás různí lepšolidi, sluníčkáři a vítači přesvědčovali, jak ta multikultůra krásně prosperuje

17.4.2024 v 14:54 | Karma: 21,18 | Přečteno: 623x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Je odpor k elektromobilitě skutečně projevem neofobie, nebo naopak zdravého rozumu?

Já osobně jako IT specialista neofobií netrpím, naopak musím držet krok s novinkami ve svém oboru. I přesto si myslím, že současná podoba baterkových hraček je slepou uličkou

15.4.2024 v 16:00 | Karma: 17,32 | Přečteno: 551x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty zavraždil ženu, tělo rozřezal do dvou kufrů

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 2947
  • Celková karma 25,16
  • Průměrná čtenost 867x
Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Seznam rubrik