Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Návrat velkých šelem do české krajiny? Jenom chiméra ekoteroristů

Vzpomínáte na loňské řádění valašského medvěda? A teď si představte, že by v každém okrese bylo takových medvědů pět, nebo i deset. To opravdu chcete?

            Několik desítek kilometrů dlouhá magistrála, která protíná náš kraj a dělí jej nekompromisně na dvě, přibližně stejně velké části, je hotový poklad.

            V zimě na ni každý den, za příznivých sněhových podmínek, vyrážejí ze záchytných parkovišť tisíce náruživých běžkařů, aby si v bílé stopě vychutnaly všechnu krásu naší krajiny a intenzivním pohybem v zimní přírodě prospěly svému zdraví, jak psychickému, tak fyzickému.

            Dlouhé roky, přinejmenším od listopadového převratu, byla magistrála naprosto bezpečná. Běžkařům nic zásadního nehrozilo, nebo snad leda jedině špatná máza. Ale i tomu se nám v posledních letech dařilo úspěšně bránit tím, že jsme na magistrále vybudovali řetězec servisních stánků, kde si zoufalí běžkaři mohou pod dohledem zkušených servismanů přemazat a dál tak pokračovat ve své cestě, aniž by jim cokoliv, ať už podkluzování, či nalepený sníh, kazilo radost.

            Letošní zimu byli jsme ovšem i my, kteří o magistrálu staráme, nemile, což je ještě slabé slovo, dotčeni návratem velkých šelem do naší přírody.

            Nebylo od nového roku jediné dne, aby někdo na naší magistrále nehlásil nález roztrhaného lidského těla, a byly případy, kdy se jednalo i o celé rodiny, hlavně o víkendech v čase oběda. Dělali jsme, co jsme mohli, dokonce jsme i běžkaře na našem facebookovém profilu varovali, aby se do stopy nevydávali bez spolehlivé, nejlépe automatické zbraně.

            Mnoho běžkařů však našeho varování nedbalo, dál si užívalo upravených tras, aniž by bylo řádně ozbrojeno, a někteří z nich na to, říkám, bohužel, i doplatili. Mrzelo nás to, to se ví. Bylo nám trapně z toho, že naší magistrále dochází k něčemu takovému, dokonce jsme začali uvažovat, že vydáme zákaz pohybu neozbrojených osob po magistrále, i když tím hodně lidí odradíme.

            Ale co nám zbývalo?

            Konečně dnes v noci došlo k události, která nás definitivně utvrdila, že tento zákaz je nezbytný, chceme-li zabránit všem těm, vlastně už každodenním tragédiím.

            Dovolte mi tedy, abych vám vyprávěl o tom, co se dnes stalo.

            Včera, jako každý den, vyrazily ze záchytných parkovišť do bílé stopy tisíce lidí. Už od rána se lidé nechali zahlcovat všemi těmi zážitky, které mohou zažít jen naší magistrále.

            „Pořád nic?“ ptal jsem se napřed každou hodinu, pak každou půlhodinu, a nakonec každých deset minut, když pořád nikdo nehlásil, že objevil na magistrále roztrhané lidské tělo, nebo aspoň krvavé stopy.

            „Pořád nic,“ odpovídali kolegové a všichni jsme se tomu divili, jak je to možné.

            Tak uběhl celý den, lidé se vraceli z magistrály zdraví a živí, nasedli do aut a zase odjeli domů, aniž by jim byl zkřiven vlásek na hlavě.

            „To nechápu.

Každý den něco, a dnes nic.

Vůbec nic,“ kroutil jsem hlavou, když už se setmělo a, stejně jako všichni, začal pomalu věřit tomu, že tomu tak už bude napořád.

Byla to ale samozřejmě jen falešná naděje (a falešné naděje jsou vůbec nejhorší), jak se záhy ukázalo, ale nerad bych předbíhal.

Když se setmí a magistrála osiří, nastává čas na její úpravu. K tomu slouží dvě výkonné rolby, které se pravidelně střídají, jedna je podle rozpisu záložní, druhá má pak službu. Ta se vždy nastartuje, rozsvítí ostrá dálková světla a vyrazí na ztichlou a potemnělou magistrálu, aby se lidé zítra mohli vrátit do krásně vyžehlené stopy.

Tak tomu bylo i včera večer.

Na magistrálu měl vyjet Luboš, zkušený člověk, který jezdí na rolbě už dobře dvacet let, já jsem byl připravený, kdyby se něco stalo, okamžitě naskočit na záložní rolbu a vyrazit na magistrálu taky.

Normálně trvá úprava magistrály, vzhledem k její délce, nejméně šest hodin, takže rolba se nikdy nevrací dřív než po půlnoci. Luboš vyjel krátce po sedmé, mysleli jsme si tedy, že dříve než v jednu hodinu příštího dne jej nespatříme.

Jaké bylo ale naše překvapení, když nebylo ještě ani jedenáct a v dálce se ozval hukot nápadně připomínající hukot rolby.

„Tiše, chlapi!“ zvolal jsem, abych přerušil vyprávění jednoho zasloužilého člena horské služby, jak to vypadlo, když byl na celé oblasti ještě jen jeden jediný sněžný skútr a neexistovalo ani GPS, „poslouchejte! To není vítr, to je rolba!“

„Opravdu, je to rolba!“ přikyvovali všichni, když se hukot blížil a když bylo nad úplněk jasné, že je to opravdu rolba.

„Proč se vrací tak brzy?

Něco se muselo stát!

Rychle ven!“ vykřikl jsem a rychle na sebe hodil prošívanou bundu.

A stejně tak i všichni ostatní, abychom jako jeden muž vyběhli ven. Rolba už přijížděla, ale jela tak nějak klikatě, jako kdyby ji řídil opilý člověk, div nás nepřejela, museli jsme uskočit bokem.

„Jestli se Luboš zase ožral...!“ řekl jsem nakvašeně, ale to už rolba konečně stála.

Chvíli se nic nedělo, ale pak se přece jen otevřely dveře a z rolby se vypotácel Luboš.

„Kolikrát jsem ti říkal, že nemáš chlastat, když sedíš v rolbě!

Chceš ji rozmlátit, nebo co?“ rozkřiknul jsem se na nebohého Luboše, ale pak jsem sám od sebe zcela zmlkl.

Luboš byl celý zelený, koutky úst mu cukaly, vypadal, jako by zestárl aspoň o dvacet let a byl už tři roky v důchodu.

„Proboha, co se stalo?“ řekl jsem o poznání mírněji.

„Je tam. Na rolbě. Měl jsem co dělat, abych ji sám naložil. Je těžká jak kurva,“ ukázal Luboš třesoucí se rukou na rolbu.

Nahrnuli jsme se k rolbě a to, co jsme uviděli, nám docela vyrazilo dech. Šavlozubá tygřice, která tam ležela s rozstřílenou lebkou, měla dobré dva metráky, ne-li víc.

Podívali jsme se na Luboše.

Ten si sedl na pás rolby a začal vykládat: „Upravoval jsem stopu jako vždy. Mohlo být devět, když se mi chtělo chcát. Zastavil jsem tedy a šel se vychcat, rolbu jsem nechal nastartovanou a rozsvícenou. Chčím a v tom mě napadne, abych se otočil. Otočím se teda a moč mi div ve vzduchu neztuhne.

Dvacet metrů ode mne stojí šavlozubý tygr a pranic mu nevadí rolba, světla ho vůbec neoslňují, stojí tam a chystá se ke skoku. Kdybych si s sebou ven nevzal Bren2, tak už tady s váma, chlapi, nemluvím. Nebo kdybych měl o sekundu pomalejší reakci. Vypálil jsem do něho celý zásobník a až pak si schoval ptáka.

To mi zachránilo život. Až když už bylo po něm, zjistil jsem, že je to tygřice. Je březí, má v sobě mláďata, proto asi trhala lidi.“

Luboš si přejel rukou tvář, pak sáhl do kapsy, vytáhl placatku a pořádně si lokl, potřeboval to jako sůl.

„Ano, nejspíše proto tak nenáviděla lidi, protože je březí. Za běžných okolností dává šavlozubý tygr přednost normální zvěři, losům zubrům, praturům, divokým koním, nepohrdne ovšem ani jeleny, respektive jejich zdechlinami,“ přikývl jsem a zeptal se Luboše, „co budeš dělat s kůží?“

„Nevím, hlava je rozstřílená a doma se s ní stejně ukázat nemůžu, stará je alergická na kočkovité šelmy, nemůže je ani vystát, a šavlozubé už vůbec ne,“ pokrčil rameny Luboš.

„Já bych si ji vzal, ke krbu, za flašku fernetu,“ řekl jsem a dodal, „takže se nám sem kromě jeskynních lvů a jeskynních medvědů, vrátili evidetně i šavlozubí tygři. Nedá se nic dělat, ode dneška můžeme pouštět na magistrálu jen důkladně ozbrojené lidi. Ti ostatní budou mít na magistrálu zákaz vstupu, i kdyby nám to mělo snížit vytíženost magistrály o polovinu.

Bezpečí lidí je na prvním místě, nemůžeme je vydat zcela všanc predátorům.“

Všichni souhlasili, jen Luboš, opět si loknuv, podotkl: „Ale co budeme dělat, až EU zakáže držení dlouhých automatických zbraní? Na ty bestie nic jiného neplatí!“

Nikdo nevěděl....   

Autor: Karel Trčálek | pátek 15.2.2019 9:28 | karma článku: 16,33 | přečteno: 761x
  • Další články autora

Karel Trčálek

Zrádce Beneš zachránil republiku, málo platné!

Západní spojenci měli naštěstí dost rozumu, na rozdíl od tehdejších našich domácích chciválků, aby zabránili v Mnichově masakru českého národa, takže Edvard Beneš mohl v klidu vyvěsit bílou fangli, abychom přežili

21.4.2024 v 16:51 | Karma: 21,85 | Přečteno: 606x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Cos to porobil, Pavelenko Pavle?

Tuto píseň si dost možná prozpěvovali někteří učitelé na Slovácku, když na obličeji pana prezidenta viděli malou, asi půlmetrovou řeznou ránu

21.4.2024 v 12:42 | Karma: 25,16 | Přečteno: 673x | Diskuse| Politika

Karel Trčálek

Íránské střely a Institut ajatolláha Václava Klause

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán zpackal nejen svůj víkendový útok, ale jak nepovedené je prý i íránské pivo...

19.4.2024 v 14:06 | Karma: 24,21 | Přečteno: 670x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Integrace imigrantů v německých školách nefunguje, ale nesmí se o tom mluvit nahlas

Ještě nedávno se za podobné názory dával ban. Jo, když jsme to před 5 lety my xenofobové říkali, tak nás různí lepšolidi, sluníčkáři a vítači přesvědčovali, jak ta multikultůra krásně prosperuje

17.4.2024 v 14:54 | Karma: 21,18 | Přečteno: 623x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Je odpor k elektromobilitě skutečně projevem neofobie, nebo naopak zdravého rozumu?

Já osobně jako IT specialista neofobií netrpím, naopak musím držet krok s novinkami ve svém oboru. I přesto si myslím, že současná podoba baterkových hraček je slepou uličkou

15.4.2024 v 16:00 | Karma: 17,32 | Přečteno: 551x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Moje vzpomínka na ten den, kdy Gagarin letěl do kosmu

Vzpomínám si na ten den dobře. Hodně lidí nevěřícně hledělo na nebe a pořád dokola opakovalo: „Gaga! Gagaga!“

13.4.2024 v 16:40 | Karma: 23,32 | Přečteno: 876x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Má ho Varel Chrčálek taky malého?

Jsou témata, kterým se chtě nechtě, nemůžeme vyhnout. Proto by chtěl tímto článkem rozvířit diskuzi, ze které by vykrystalizovala odpověď na výše položenou otázku...

9.4.2024 v 15:56 | Karma: 27,33 | Přečteno: 904x | Ostatní

Karel Trčálek

Soumrak éry válečných štváčů Jirky Paroubka...

Slovenská a česká pravice vkládaly velkou naději ve vítězství válečného štváče ve II. kole prezidentské volby na Slovensku. Exponenti slovenské, ani české pravice teď nedokážou zakrýt zklamání, které v nich vzbudily výsledky voleb

8.4.2024 v 16:41 | Karma: 29,07 | Přečteno: 776x | Diskuse| Politika

Karel Trčálek

Volební vlak vypravený z České republiky vítězství Korčokovi evidentně nepřivezl

Pokud chce někdo vypravovat ze Slovenska vypravovat vlaky na Ukrajinu plné vojáků, aby měla ruská děla co žrát, nemůže se divit, že není slovenským prezidentem...

7.4.2024 v 9:35 | Karma: 32,56 | Přečteno: 1175x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Jak se papež František I. stal z Antikrista oslavovaným chcimírem

Není to tak dávno, co naší jedině praví katolíci typu Petra Hájka či Michala Semína označovali Františka I. za Antikrista a naši vlastenci jej bičovali pro jeho velebení migrantů...

6.4.2024 v 20:31 | Karma: 28,55 | Přečteno: 676x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Markétka letí do Senátu

A snad tam i doletí, protože je to naše jediná naděje, abychom byli zase svobodní. Bože, lidi, já už úplně zapomněl, jaké je to být svobodný! Svobodný!

6.4.2024 v 11:29 | Karma: 25,60 | Přečteno: 598x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Cože? Jaký „zimní čas“? Polemika s váženým panem Ladislavem Jaklem

Tak se nám od víkendu zase krásně prodloužily večery a pan Jakl musí chodit z práce ještě za světla. A přitom to bylo tak jednoduché. Stačilo jedno administrativní nařízení. Ale proč zůstat v půli cesty? Je třeba jít dál...

3.4.2024 v 14:20 | Karma: 24,36 | Přečteno: 544x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Putin složil zbraně, morální převaha českých chciválků potvrzena!!! Ať žije mír!

Jsem rád, že vám tuto radostnou zvěst mohu v aprílovém čase předložit jako první. Přestože diktátor Putler měl na bojišti převahu, rozhodl se kapitulovat, protože špatný mír je i pro něj pořád lepší, než když umírají lidé....

1.4.2024 v 17:09 | Karma: 26,45 | Přečteno: 602x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Opravdu Češi tak moc milují Rusko a staré časy?

Opravdu neznám nikoho ve své okolí, kdo by moc dobře nevěděl, že ukrajinští nacisté a banderovci útočí na Rusko, které nám jediné může vrátit svobodu a demokracii, o kterou nás připravili havlisti, liberálové a Západ...

31.3.2024 v 8:36 | Karma: 30,89 | Přečteno: 744x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Takže Velký pátek našeho největšího básníka...

Ti, co nečinně přihlížejí ukřižování Spasitele jsou ti špatní. Avšak ti, co jsou vyhazováni z práce, vláčeni blátem, jsou ti dobří, jsou těmi, pro které se Spasitel obětoval....

29.3.2024 v 17:08 | Karma: 32,44 | Přečteno: 877x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma: 26,23 | Přečteno: 517x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma: 32,08 | Přečteno: 714x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Není to velmi nefér vůči ostatním blogerům, že je můj článek pořád ještě na titulce blogu?

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale přijde mi to silně nefér vůči panu Nožičkovi (a o jisté kolegyni blogerce ani nemluvě), že je můj článek pořád na titulce, zatímco článek pana Nožičky tam už dávno není....

26.3.2024 v 9:19 | Karma: 33,68 | Přečteno: 957x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Kam se poděli Rajchlovi proruští dezoláti? Kdy podá vláda pětihnusu konečně demisi?

Nikdy bych nenazval včerejší účastníky statisícové protivládní a mírové demonstrace za proruské dezoláty, kdyby je tak neoznačil jeden z organizátorů této monstrózní akce, pan JUDr. Michal Hašek...

24.3.2024 v 17:28 | Karma: 32,32 | Přečteno: 894x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu rozumím

Pan Nožička Josef se přiznává, že lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumí. To já, nechci se chválit, jim rozumím naopak velmi dobře...

23.3.2024 v 18:01 | Karma: 43,11 | Přečteno: 9923x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 2947
  • Celková karma 25,16
  • Průměrná čtenost 867x
Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Seznam rubrik