Nesnesitelná zatuchlost českého havlovského disentu pořád ještě nevyvanula

9. 10. 2019 17:51:29
Jestliže se někdo zeptá, proč jsem nebyl disident pak odpověď je docela jednoduchá. Český disent byl cítit takovu zatuchlinou, že se mu každý normální člověk vyhnul pořádně velkým obloukem. P.S. Tento článek není o K. Gottovi!

„Hahaha!“ musím se vždy smát, když někdo vykládá, jaká to byla před Listopadem nesvobodná doba, že jsme musili žít v komunistické totalitě.

Musím se tomu smát, protože každý je svobodný natolik, nakolik si zaslouží být svobodný, každý je svobodný natolik, nakolik si svoji svobodu dokáže obhájit.

Tvrdí-li někdo, že byl za komunistů nesvobodný, pak byl nesvobodný nikoliv vinou komunistů, ale byl nesvobodný, jelikož si svobodu ani trochu nezasloužil, jelikož neudělal nic proto, aby svobodný byl.

Byli-li tedy například disidenti pronásledováni a zavíráni, jak sami tvrdí, přestože pro nic takového neexistují žádné důkazy, neboť je dokázáno toliko, že pokud byli zavíráni, tak maximálně jen na záchytkách, než řádně vystřízlivěli, pak byli pronásledováni a zavíráni jen proto, že na to šli z úplně špatného konce, že si pletli příčinu s důsledkem a naopak, čehož je nejvýmluvnějším potvrzením Havlova Moc bezmocných.

Já jsem za normalizace nepociťoval žádnou nesvobodu, ba právě naopak, cítil jsem se, třebaže snad svým způsobem mnohem svobodněji než teď. Nebyl jsem totiž hlupák, abych podepisoval nějaké Charty, projevoval veřejný nesouhlas s režimem, nebo, nedej bože, se účastnil nepovolených demonstrací a shromáždění.

Já na to šel, na rozdíl, od disidentů, v pravém smyslu slova amatérů, od lesa.

Vedl jsem totiž schválně příkladný socialistický život, ale vedl jsem ho právě proto, abych obhájil svoji svobodu, kterou mi komunisté nemohli vzít právě proto, že jsem dělal všechno, co po mně chtěli. Jenže já to nedělal, protože jsem musel, já to dělal schválně, čistě o své vlastní vůli.

Chodil jsem proto schválně na prvomájové průvody, vždy se tam sám přihlásil o nějaký transparent, nebo aspoň o Leninův obrázek, a když jsme šli kolem tribuny, odkud nám mávali představitelé strany, schválně jsem křičel na celé kolo: „Ať žije KSČ!

Ať žije KSČ!“

Zvenčí to vypadalo jako projev nesvobody, ale uvnitř to byla ta nejčistší svoboda, jaká mohla existovat, protože stejně tak dobře jsem mohl do průvodu nejít, hrát si na falešného hrdinu, ale já tam šel právě proto, abych podtrhl absurditu toho divadla, abych se tomu v duchu smál na celé kolo.

Takto jsem se účastnil všech normalizačních rituálů, dobrovolně a proto svobodně, prostě jsem komunistům nedovolil, aby mě k účasti na nich přinutili, pokaždé jsem je jednoduše předběhl, nedovolil jim, aby nade mnou zvítězili.

„Nemusím za plentu, že ne!?“ říkal jsem pokaždé, když jsem šel volit a tímto jednoduchým trikem zpochybnil legitimnost komunistických voleb tisíckrát víc než nějaké relace ve Svobodné Evropě.

Samozřejmě, že jsem neušel pozornosti komunistů.

Jednoho dne za mnou přišli a nabídli mi členství ve straně.

Nezachoval jsem se jako zbabělec a neodmítl je, abych to pak později, po listopadu vydával za vzor kdovíjakého hrdinství.

Naopak, souhlasil jsem a ještě jsem si kladl podmínky.

„Vstoupím do strany, soudruzi, ale pod dvěma podmínkami.

Za prvé vstoupím do ní rovnou, aniž bych musel projít stádiem kandidáta na členství ve straně, a za druhé se za mne zaručí dva poctiví členové strany, abych se ujistil, že budu pro stranu přínosem,“ řekl jsem a jim nezbylo, než kapitulovat a přijmout mé podmínky, protože tak vzorného člena strany by sotva našli.

A když jsem vstoupil do strany, byla moje svoboda ještě větší. Pracoval jsem tak aktivně, že aktivněji už to snad ani nešlo, ale opět jen schválně, opět sám od sebe, dobrovolně, abych k tomu nebyl nucen. I do Lidových milicí jsem vstoupil a dokonce se stal zástupcem velitele družstva, a když jsme byli potlačovat nepovolenou demonstraci těch, co se sami připravili o svobodu, počínal jsem si schválně, co nejbrutálněji, ale jen proto, abych si takto obhájil svoji svobodu.

A co se týká StB, ani jsem nečekal, až za mnou přijdou. Šel jsem za nimi sám, sám se nabídl, a tak jim vypálil rybník.

Samozřejmě, že i jim jsem kladl podmínky.

„Budu s vámi spolupracovat, ale pod dvěma podmínkami.

Za prvé mi přidělíte krycí jméno Bureš, a za druhé vám nebudu dávat hlášení na vaše vyžádání, ale budu vám jej pravidelně dodávat každý týden,“ řekl jsem těm mužům v civilu, ostatně v StB, v jako každé genderově nevyvážené organizaci, pracovali hlavně muži.

Co estébákům zbývalo, než moje podmínky přijmout?

A tak, když jsem podepisoval vázací akt, vypadalo to, že jsem to já, kdo má nad nimi navrch.

Po podpisu jsem se okamžitě pustil do udávání.

Ale neudával jsem žádné disidenty, o žádných jsem ostatně ani nevěděl, protože jsem věčně nevysedával u Němců v bytě a nemlátil prázdnou slámu, ale udával jsem členy strany a její funkcionáře, a jednou jsem ve svém hlášení informoval o tom, že manželky gottwaldovských estebáků prodávají načerno na slušovických dostizích zboží nelegálně dovozené ze západu.

U každého svého hlášení jsem se pořádně nasmál, když jsem psal, co jsou členové strany ve skutečnosti zač, sotva mohlo být něco špatného na tom, že udávám komunistické tajné policii samotné komunisty, tímto udáváním jsem já, jediný člověk, udělal víc práce než všichni mluvčí Charty 77, a že jich bylo!

„Hahaha!“ musím se smát i teď, když mne někdo obviňuje z toho, že jsem byl ve straně a že jsem dobrovolně spolupracoval s StB.

Takový člověk neví o svobodě vůbec nic, a jak by taky mohl vědět, když je to hlupák a zbabělec, který má v hlavě úplně prázdno a v kalhotách naděláno?

Své postoje a své chování za normalizace si vždy čestně obhájím, a pokud by je snad chtěl pan prezident či jeho mluvčí po právu ocenit státním vyznamenáním, nebudu se tomu bránit ani trochu, protože svobody sám kdo hoden, svobodu zná vážiti každou!

Autor: Karel Trčálek | středa 9.10.2019 17:51 | karma článku: 19.44 | přečteno: 799x

Další články blogera

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.86 | Přečteno: 238 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.66 | Přečteno: 619 | Diskuse

Karel Trčálek

Není to velmi nefér vůči ostatním blogerům, že je můj článek pořád ještě na titulce blogu?

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale přijde mi to silně nefér vůči panu Nožičkovi (a o jisté kolegyni blogerce ani nemluvě), že je můj článek pořád na titulce, zatímco článek pana Nožičky tam už dávno není....

26.3.2024 v 9:19 | Karma článku: 33.38 | Přečteno: 815 | Diskuse

Karel Trčálek

Kam se poděli Rajchlovi proruští dezoláti? Kdy podá vláda pětihnusu konečně demisi?

Nikdy bych nenazval včerejší účastníky statisícové protivládní a mírové demonstrace za proruské dezoláty, kdyby je tak neoznačil jeden z organizátorů této monstrózní akce, pan JUDr. Michal Hašek...

24.3.2024 v 17:28 | Karma článku: 32.18 | Přečteno: 766 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 35 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 184 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 133 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.86 | Přečteno: 238 | Diskuse
Počet článků 2932 Celková karma 24.63 Průměrná čtenost 868

Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...