I mezi agenty StB se našli slušní lidé

13. 11. 2019 17:28:27
Slušní lidé se najdou všude. Nebo snad chcete říct, že třeba takový Jarek Nohavica či Andrej Babiš nejsou slušní lidé?

Moje spolupráce se státní bezpečností byla vědomá, to znamená, uvědomoval jsem si zcela, co činím a jaké důsledky může mít tato moje činnost pro osoby, o kterých Státní bezpečnosti referuji a opravdu mělo několik lidí kvůli tomu problémy na pracovišti a dva, nebo tři dokonce nedostali kvůli mně výjezdní doložku.

„Jaké to bylo, spolupracovat vědomě se Státní bezpečnosti?“ ptali se mě pak lidé, když to po listopadu vyšlo najevo, neboť můj svazek nebyl skartován.

„Bylo to jako sen,“ odpovídal jsem zcela po pravdě, protože tak mi to skutečně připadalo, „ač sníme, nejsme zbavení svého vědomí, protože i ve snu si uvědomujeme sami sebe, možná ještě víc, než když jen bdíme a do jisté míry nejsme zbaveni ani své vůle.

Ano, bylo to jako bych snil.

Přišli za mnou, nabídli mi spolupráci a já souhlasil, protože mi to připadalo jako sen.

Podepsal jsem vázací akt a myslel si, co záleží na nějakém podpisu, protože existence jako taková, sotva může stát a padat na jednom jediném podpisu, existence je mnohem širší pojem, než aby byla definována právě jen jedním podpisem, což si právě nejlépe uvědomujeme, když sníme, že skutečnost, to, co za ni považujeme, je jen velmi úzce ohraničený úsek našeho bytí.

A tímto argumentem ospravedlňoval jsem i svoje udávání.

,Nemůže nijak záležet na tom, co sdělím Státní bezpečnosti o druhých osobách, protože i existence i těchto druhých osob musí být mnohem širším pojmem, než aby byla podmíněna pouze tím, co o těchto druhých osobách sdělím státní bezpečnosti a následky toho!

To jest, mé udávání je pouze popis této jejich existence, jak ji vnímám já, ve formě informací, které předávám Státní bezpečnosti. Řekly-li, například tyto osoby něco, tak jen pravdivě popisuji to, co se skutečně stalo, protože i ve snu jeví se všechno jako skutečné. Ale to, co tyto osoby skutečně řekly, není odvozeno od toho, že jsem o tom informoval Státní bezpečnost, to, co řekly, je nejbytostnějším projevem jejich existence, tedy něčeho, co je stejně jako moje existence, či existence příslušníků Státní bezpečnosti, v rámci socialistické zákonnosti sotva něčím uchopitelným,‘ vysvětloval jsem si, proč svým udáváním nemůžu nikomu ubližovat.

Jednou jsem se schválně zahleděl do očí příslušníků Státní bezpečnosti, abych o nich zjistil něco víc. Bylo mi jako bych se díval do bezedné propasti. Věřím tomu, že kdyby po světě chodil Kristus, byl by pohled do jeho očí zrovna takový, neboť nebylo pochyb, že jako Kristus i tito příslušníci Státní bezpečnosti jsou činným nástrojem vyšší moci.

,Jste andělé?‘ zeptal jsem se jich nakonec jako by mimochodem.

,Dá se to tak říct,‘ přikývli jako by mimochodem.

Bylo to v konspiračním bytě, docela prostě zařízeném. Byly tam vlastně jen palandy, na kterých spali a stůl, u kterého jsme seděli. V tu chvíli jsem nabyl jistotu, že sním, ba co víc, že sním v bdělém stavu, protože takové sny jsou neintenzivnější, podobnější skutečnosti než sama skutečnost.

To trvalo až do listopadu, po němž už mých informací nebylo třeba, neboť se vynořily nové, důmyslnější formy sledování obyvatelstva. Mé jméno ovšem zůstalo v seznamech jako důkaz toho, že se mi tento sen skutečně zdál, že to nebyl sen o snu, že jsem si to celé nevymyslel.“

„Nám se nikdy nic takového nezdálo, že bychom byli udavači.

Byli jsme ochuzeni o takovou, byť snovou, životní zkušenost. Je to škoda, protože ve snu není nic nemorálního, ve snu je dovoleno vše, a mohli jsme tedy i my donášet na druhé, aniž bychom z toho nutně museli mít nějaké morální trauma,“ povzdechli si většinou lidé, když si vyslechli, jak to bylo se mnou a s mojí spoluprací se Státní bezpečností.

„To je pravda, žádné morální, ani jiné trauma z toho nemám. Jednal jsem podle svého nejlepšího svědomí, protože každý člověk vždy jedná podle svého nejlepšího svědomí, tedy i každý zločinec, když páchá zločin, jedná dle svého nejlepšího svědomí.

Mohl jsem snad spolupráci odmítnout, ale co bych tím získal?

První lidé by také zůstali navždy uvězněni v ráji, zbaveni svobody, kdyby odolali pokušení okusit jablko poznání.

Bylo mojí povinností tuto spolupráci podepsat, bylo to povinností především vůči mně samotnému. Je lehké být svatým a proto čistším, mnohem těžší je však brodit se bahnem, ale co nás nezabije, to nás posílí!

Tím, že jsem podepsal spolupráci, vyšel jsem z toho mravně zocelen mnohem víc, než kdybych ji nepodepsal, protože přinejmenším vím, jaké to je, udávat a donášet na druhé.

A co na tom, že to bylo jen ve snu!?“ ptal jsem se.

„Svatá pravda!“ souhlasili se mnou lidé a bylo na nich vidět, jak mi to závidí, že jsem našel odvahu k udávání a oni ne.

A je to na nich vidět pořád, i teď po třiceti letech, které mezitím uběhly jako nic, mi závidí, že jsem našel tu odvahu, kterou oni v sobě marně hledali, a podepsal, vkročil na tenký led, zatímco oni zůstali na břehu v bezpečí jako všichni zbabělci, kteří se bojí v noci usnout, aby se jim nezdálo něco pravdivého.

Autor: Karel Trčálek | středa 13.11.2019 17:28 | karma článku: 18.38 | přečteno: 766x

Další články blogera

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.19 | Přečteno: 219 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.66 | Přečteno: 619 | Diskuse

Karel Trčálek

Není to velmi nefér vůči ostatním blogerům, že je můj článek pořád ještě na titulce blogu?

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale přijde mi to silně nefér vůči panu Nožičkovi (a o jisté kolegyni blogerce ani nemluvě), že je můj článek pořád na titulce, zatímco článek pana Nožičky tam už dávno není....

26.3.2024 v 9:19 | Karma článku: 33.38 | Přečteno: 815 | Diskuse

Karel Trčálek

Kam se poděli Rajchlovi proruští dezoláti? Kdy podá vláda pětihnusu konečně demisi?

Nikdy bych nenazval včerejší účastníky statisícové protivládní a mírové demonstrace za proruské dezoláty, kdyby je tak neoznačil jeden z organizátorů této monstrózní akce, pan JUDr. Michal Hašek...

24.3.2024 v 17:28 | Karma článku: 32.18 | Přečteno: 766 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 13.54 | Přečteno: 137 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 35 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 122 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.43 | Přečteno: 219 | Diskuse
Počet článků 2932 Celková karma 24.61 Průměrná čtenost 868

Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...