Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Oslavy výročí osvobození od nacismu ve stínu hysterické rusofobie

Proč je dnešní den označen v kalendáři jen jako Den vítězství? Proč tam není správně uveden jako Den vítězství Sovětského svazu nad fašismem? A proč dnes nerecituje Jan Hrušínský v České televizi báseň „Čekej mě“ od K. Simonova?

            Dodíval jsem se na skvělý ruský bojevik a dostal náramnou chuť dozvědět se o druhé světové něco víc, a tak jsem sáhl po článku pana Bajnara „Oslavy výročí osvobození ve stínu rusofobie“, který mne taky doslova nadchl, protože mi umožnil si i kriticky si zapřemýšlet, což opravdu není, zvláště dnes, k zahození.

            Toto kritické zamyšlení ovšem proběhlo jen formou otázek, které jsem si kladl, při četbě jeho skvělého, do atmosféry dnešního svátečního dne naprosto báječně zapadajícího a bez přehánění cool článečku, aniž bych ovšem na ně byl schopen najít odpovědi, ty jedině správné odpovědi, protože jen jedna odpověď může být správná.

A proto se touto cestou obracím na vás a žádám vás ve jménu naší, před tři čtvrtě stoletím znovu nabyté svobody: „Lidé drazí, znáte-li někdo odpověď na některou otázek zde položených, pro jistotu je zvýrazním pěkně tučným písmem, nebojte se a tuto odpověď napište do diskuze, z okna kvůli tomu určitě nevypadnete, nemějte strach!“

            A teď už rychle k oněm otázkám, které ve mne vyvolal text pana Bajgara, jenž se chvályhodně zajímá o filosofii, stejně jako já.

            Pan Bajnar si ve svém článku stěžuje na rozdílný přístup ke dvěma důležitým datům v naší historii, k 15. březnu a k 21. srpnu a naříká, že významným dnem je jen ten druhý.

            „Dobře, je pochopitelné, že před rokem 1989 nebyl 21. srpen významným dnem.

            Ale pak je otázka, proč nebyl před rokem 1989 významným dnem ani 15. březen, jak to například dokládá kalendář z roku 1980, tedy roku, kdy byl nejen zavražděn John Lennon, ale kdy byla i slavnostně odhalena socha maršála Koněva?

            Proč komunisté nevyhlásili tento smutný den za významný den, a proč byl naopak významným dnem 7. listopad, tedy den, kterým se začalo masové vyvražďování ruské elity, v jehož čele stál Lenin financovaný Němci?“ napadlo mne při četbě textu pana Bajnara.

            Další otázka mne, a to docela sama od sebe, napadla v souvislosti se zmínkou o paktu Ribentrop-Molotov.

            „Dnes má stále více zastánců názor, že za vypuknutí druhé světové války nesou stejnou vinu Německo a Sovětský svaz, díky paktu Molotov-Ribbentrop. Tento názor je i oficiálním názorem Polska. Slabost a manipulativnost tohoto pojetí historie je v tom, že ignoruje vše to, co uzavření paktu předcházelo. Tedy především Mnichov a naprostá neochota Francie a Anglie jednat s Ruskem o společné obraně proti Hitlerovu Německu a jejich snění o tom, že oba totalitní režimy se vzájemnou válkou oslabí bez přičinění Západu,“ filosofuje pan Bajnar.

            A mě po přečtení toho napadlo: „Hlavní nepřítelem Stalinova Sovětského Svazu byl od začátku tzv. Západ, nikoliv Německo, které Stalin vyzbrojoval právě proto, aby napadlo jím k smrti nenáviděný Západ.

            Jak pravděpodobné tedy je, že by se Stalin dohodl se svými arcinepřáteli na společné obraně proti Německu, které podporoval právě proti nim?

            A nebyl pakt Hitlera a Stalina uzavřen právě až po Mnichovu a taky po německé okupaci Čech a Moravy, nezachoval se tedy Sovětský svaz přinejmenším přesně tak jako Západ, ačkoliv nám komunisté celé roky vykládali, že nám jediný spěchal na pomoc?

            A nezapojovali se právě proto, že to měli z Moskvy přísně zakázáno, čeští komunisté v prvních letech okupace do odboje proti nacistům?“

            Takže lidi, jestli budete znát odpověď na tuto otázku, budu za ni fakt vděčný.

            Dále ve svém skvělém článku vřele doporučuje pan Bajnar Polákům, aby mlčeli.

            Já se tedy ptám: „Mají tedy Poláci mlčet proto, že jich bylo během Velkého teroru v letech 1937-1938 bylo v Sovětském svazu 200 000 Poláků právě jen z toho prostého důvodu, že byli Poláci?

            Mají tedy Poláci mlčet, protože Sovětský svaz v roce 1939 okamžitě začal na obsazeném území likvidovat polskou inteligenci (stejně jako pak v Pobaltí) a statisíce Poláků deportoval na Sibiř?

            Mají tedy Poláci mlčet, protože Sovětský svaz popravil v Katyni 40 000 polských důstojníků?

            Mají tedy Poláci mlčet, protože v roce 1945, tedy už po konci druhé světové války Rudá armáda krvavě potlačovala jakýkoliv polský odpor?

            Safra, safra, není těch důvodů fakt nějak málo, aby Poláci hystericky křičeli?“

            Ale pan Bajnar neúnavně žene svůj text dál a dál jako by sám seděl na kozlíku bryčky, do které je zapřažena čerstvá ruská trojka a souží se nad tím, že výroky komunálních politiků poškozují naše vztahy s Ruskem a Čínou.

            A já se ptám, ptám se a ptám: „Nemohou se snad komunální politici, tedy osoby de facto zcela bezvýznamné z hlediska mezinárodní politiky, svobodně vyjadřovat?

            Mají snad kvůli ruskému bolestínství a čínské přecitlivělosti cudně mlčet?

            Neměli bychom snad my všichni cudně mlčet, abychom neranili ruský a čínský lid, aby nás J. Ovčáček neposlal do horoucích pekel?

            Ano, ptám se, nakolik jsme, jako suverénní národ a země, vázáni ve své svobodě smyšlenými ruskými mýty a čínským chápáním a viděním světa, v němž je Čína všemocnou Říší středu?

            Když se u nás může docela volně a svobodně oslavovat Rusko jako náš osvoboditel ze spárů bruselských fašistů, proč by se docela svobodně nemohlo pochybovat i o tom, že z Ruska, vcelku logick,y žádná svoboda přijít nemůže, protože ruský styl vládnutí je a výdy byl, řekněme, tak trochu specifický, viz Boris Němcov?“

            A závěr článku pana Bajnara, našeho filosofa, je přímo geniální, zdráhám se říct skvěle dezinformační, abych náhodou nebyl označen za rusofoba.

            „Stalo se v poslední době již mantrou obviňovat Rusko šíření dezinformací a nepodložených zpráv. A přitom stejní lidé jsou ochotni šířit naprosto nepodloženou zprávu o tom, že ruský zpravodajec přicestoval do Prahy s lahvičkou ricinu, jedu, kterým měl zabít pražské komunální politiky. I bývalý generál Šedivý, kterého jistě nemusíme podezírat ze zvláštních sympatií k Rusku toto obvinění, označil jako hloupost a nesmysl. Rusko není svatoušek. Ale aby tak primitivním způsobem vraždilo své oponenty z řad pražských komunálních politiků opravdu, může věřit jen chorobně uvažující rusofob,“ vynáší trumfové žaludské eso pan Bajnar.

            A mně na mysli tane: „Odkud se tedy berou všechny ty Sputniky a články napadající zuřivě každého, kdo jen trochu zapochybuje o těch nejlepších úmyslech Ruska, to jest zuřivě napadající jeho oponenty?

            Jak asi vypadají všechny ty způsoby, kterým Rusko vraždí své oponenty a které nejsou tak primitivní jako otrava ricinem?

            A neměl by vlastně pan Bajnar na závěr svého článku všem chorobně uvažujícím rusofobům odpustit, tak jako jim odpouští i Rusko, jestliže schopnost odpouštět patří ke znakům ušlechtilosti kultury, jak velmi správně podotýká?“      

 

             

 

Autor: Karel Trčálek | pátek 8.5.2020 18:20 | karma článku: 24,67 | přečteno: 730x
  • Další články autora

Karel Trčálek

Mistr a Markétka

Budu si muset někdy tuto knihu opravdu přečíst, třeba bude skvělá. Zatím jsem ji jen spálil ve svém krbu...

25.4.2024 v 14:53 | Karma: 14,57 | Přečteno: 171x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Minuty pro Hitlera z Institutu Václava Klause

Majitelé jediných pravd, např. ti z IVK, jsou-li přitlačeni ke zdi důkazy, že zadupávají svobodu slova, že destruují voltairovský princip a že umlčují a zastrašují své oponenty, vytáhnou obvykle svůj poslední zoufalý argument...

24.4.2024 v 15:09 | Karma: 21,28 | Přečteno: 431x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Zrádce Beneš zachránil republiku, málo platné!

Západní spojenci měli naštěstí dost rozumu, na rozdíl od tehdejších našich domácích chciválků, aby zabránili v Mnichově masakru českého národa, takže Edvard Beneš mohl v klidu vyvěsit bílou fangli, abychom přežili

21.4.2024 v 16:51 | Karma: 22,06 | Přečteno: 650x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Cos to porobil, Pavelenko Pavle?

Tuto píseň si dost možná prozpěvovali někteří učitelé na Slovácku, když na obličeji pana prezidenta viděli malou, asi půlmetrovou řeznou ránu

21.4.2024 v 12:42 | Karma: 25,31 | Přečteno: 696x | Diskuse| Politika

Karel Trčálek

Íránské střely a Institut ajatolláha Václava Klause

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán zpackal nejen svůj víkendový útok, ale jak nepovedené je prý i íránské pivo...

19.4.2024 v 14:06 | Karma: 24,22 | Přečteno: 679x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 2949
  • Celková karma 25,16
  • Průměrná čtenost 866x
Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Seznam rubrik