Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Havel, čeho se ten náš pan Větvička tak bojí?

Film o Havlovi je stejně tak hodnotný jako seriál o Gottwaldovi za bolševika, možná proto se pan Větvička, jeden z jeho diváků, tak bojí

            Bylo to víc než jen utkvělá myšlenka, tedy věc, kvůli které končí lidé v blázinci, aby se jí už nikdy nezbavili. Bylo to mnohem víc, bylo to totiž něco jako vnuknutí, vnuknutí vyššího řádu, jež prosáklo do Ladikova vědomí z končin tak vzdálených, že ani ten nejfanatičtější ultrakatolík, proti němuž je i M. Semín sprotým luteránským heretikem, nemohl pochybovat o tom, že jde o vnuknutí metafyzické a tedy boží.

            Už týden nemyslil Ladik na nic jiného než Havla, totiž na ten film, který právě začínal své vítězné tažení v našich bografech. Ladik věděl, že ten film musí vidět, ale ne kvůli tomu, co v něm je, ale kvůli tomu, co v něm není, protože on ví, kde je pravda o Havlovi, skutečná a holá, a taky ví, že ta pravda je tak nepříjemná, že nemůže být převedena na filmové plátno a právě v tom je tento film cenný, protože tuto skutečnou pravdu o Havlovi si lze po zhlédnutí filmu snadno domyslet, i když cílem jeho tvůrců byl zcela jistě pravý opak.

            Kdyby tento film Ladik neviděl, tak by se byl jistě zbláznil, i když bláznem už dost možná byl, ale jen proto, že odhalil pravdu. A každý, kdo odhalí pravdu, navíc kolosální, ten musí být nutně blázen, jak už to dokázal Ladislav Klíma v Utrpení knížete Schwarzenberga, který byl zrovna takový blázen.

            Jen kvůli tomu a kvůli ničemu jinému si Ladik nasadil na svůj pysk hadr, ten symbol zotročení nic netušící a dokonale zmanipulované lidské masy, zbavené už dokonale nejen vlastního, ale už i veškerého myšlení a uvelebil se na starém rozvrzaném sedadle jakéhosi zaplivaného kina, ačkoliv mohl možná trochu počkat, až se začne školní rok a Člověk v tísni začne promítat Havla ve školách, aby takto indoktrinoval mládež a vsugeroval jí představu, že všechno ve skutečnosti neřídil Havel, ale Olga, skutečná femme fatale normalizačního Československo.

            Ale tak dlouho Ladik opravdu čekat nemohl, protože by se, jak už jsme řekli, dočista zbláznil, a když se v kinosále setmělo, schválně si hadr na pysku stáhl tak, aby mu vyčuhoval nos. To byla jeho Charta 77, to byla jeho demonstrace moci bezmocných, to byla jeho pravda a láska, která, dříve či později, musí zvítězit nad lží a nenávistí levičácké České televize.

            Film Ladika nezklamal. Byl přesně takový, jaký měl být, totiž chybělo v něm všechno to, co v něm chybět muselo a oficiální propagandě, která tvrdila, že ve filmu Havel nebylo nic o Židu Sorošovi jen proto, že Jan Tříska, který ho měl ztvárnit, a který tak záhadně skočil z Karlova mostu, už nežije, Ladik nevěřil ani za mák.

            S pocitem nesmírného zadostiučinění vyšel Ladik z biografu, strhnuv si ještě v jeho dveřích hadr ze svého pysku, to co věděl o Havlovi, se mu teď stokrát potvrdilo.

            „Neříkal jsem to?“ zářil jeho obličej jako září obličej všech bláznů, kteří jsou přibíjeni na kříž pro pravdu, která se v nich zjevuje lidem, pravdu krutou, jelikož osvobozující, protože to, co je milosrdné a laskavé jako Svěrákův humor, je vždy lež.

            Ale po pár krocích se Ladika znenadání zmocnila tíseň doslova dávivá, jež ho donutila, aby vyvrhl na světlo boží obsah svých útrob. A jakkoliv toho nebylo málo, nijak to nepomohlo, ba právě naopak, tíseň se stupňovala, až se proměnila ve strach takřka zvířecí, takový strach, jaký budou pociťovat ti největší hříšníci, jako třeba prof. Halík, v den posledního soudu.

            Ladik se proto rozběhl, štván tímto nepojmenovatelným strachem, aby byl co nejdříve doma. Ale to byla právě chyba, to byla ona léčka, která na něj byla nastražena temnými silami, protože když přiběhl celý udýchaný domů, čekal tam na něho Havel, skutečný Havel, jenž se dokonale zhmotnil ve výparech, které stoupaly z Ladikova mozku už delší dobu.

            „Nebyl jste doma, tak jsem vám vypil všechen chlast, který jsem tady našel a taky sežral všechnu algenu. Tu máte ale mnou podepsanou kvitanci, když ji předložíte zákonité vdově po mně, to jest Veškrnové, tak vám ji proplatí v plné výši,“ podával Havel s omluvným úsměvem Ladikovi jakýsi kus papíru, na kterém bylo napsáno, „Dášo, zase jsem se ožral jako prase, prodej, prosím, Lucernu a zaplať tomuto pánovi všechno, o co si řekne. Vašek.“

            Ale Ladik byl tak paralyzovaný děsem, že se nemohl ani pohnout, takže mu musel Havel sám strčit kvitanci pod jazyk přesně tak, jak to dělávají židovští rabíni při léčení bláznů.

            Když to Havel udělal, ukázal na muže, který se náhle odněkud vynořil a řekl: „Dovolte, abych vám představil svého dobrodince. To je Žid Soroš, upsal jsem mu duši, tak jsem ho vzal sebou. Chtěl jsem vzít původně i Olgu, ale nešlo to, protože ona je v nebi, kdežto já v pekle, abych vám udělal radost, máte přece taky rád ženy, mohl byste být klidně jejím milencem.“

            Ladik na to nic neřekl, ani nepodal ruku Židu Sorošovi, jen se začal třást ještě větším strachem a tak musil Havel mluvit sám, ale s tím naštěstí neměl Havel nikdy problém.

            „Měl jste hodně žen?“ zeptal se Havel Ladika, a ježto mu Ladik pochopitelně neodpověděl, pokračoval, „já bych bez žen nedokázal žít.

            A víte proč?

            Protože jsem slaboch, naprostý a totální slaboch. Proto jsem vždy po svém boku potřeboval silné ženy, abych byl taky silný, jistě mi rozumíte, jak to myslím. Jenže mít ženy, to není jen tak, proto jsem se upsal tady Ďáblu, totiž tady Židu Sorošovi. To on mi dával peníze, abych se mohl mít, ač ženat, i spoustu milenek. Všechno, co jsem dělal, jsem dělal kvůli ženám, přesněji kvůli tomu, abych měl peníze na ženy.

            I to Srbsko jsem bombardoval kvůli tomu. Dostal jsem tehdy za to od Žida Soroše deset dolarů, které jsem utratil s Veškrnovou, tak už se na mne kvůli tomu nezlobte, jako muž mi jistě rozumíte, jako muž se jistě dokáže vžít do mé situace.

            Ostatně vracíte se přece z biografu, byl jste přece na mě, na Havlovi?

            Máte pravdu, spousta tam toho chybí. Třeba můj tajný projev na zasedání ÚV KSSS, na kterém byl zvolen Gorbačov. Ano, máte pravdu, na rozpadu SSSR mám největší podíl já, protože jsem tak dlouho hučel do členů politbyra, až celí tumpachoví zvolili Gorbačova, protože tuhle Žid Soroš to potřeboval kvůli nějaké své spekulaci, aby se SSSR rozpadl.

            Ach ty, ženy!

            Ale víte, koho mi připomínáte?

            Připomínáte mi mne samotného!

            Kdyby vaše knihy nebyly zakázané, tak by je taky nikdo nečetl, jako moje hry, a kdyby se teď psal sedmdesátý sedmý rok, tak bych stejně jako vy, psal do Protiproudu, vždyť když mne poprvé udělal Žid Soroš prezidentem, byl mi přesně padesát tři  let jako vám.

            To jsou ale paradoxy, co?

            A víte, že jsem málem jednou sbalil i Jiřinu Švorcovou?

            Slíbil jsem jí, že bude hrát ve Vernisáži s Moučkou a Buchvaldkem, ale pak mi ji přebral Kohout, on byl vždycky lepší dramatik než já, proto jsem mu taky po Listopadu nenabídl žádnou funkci.

            Ano, když se dívám na vás, jako bych se díval na sebe. Jestli chcete vystoupit před americkými kongresmany, stačí říct, Žid Soroš to zařídí, nebo byste snad chtěl audienci u Putina?

            Jen si řekněte, co chcete. Nema problema, já, tedy vlastně vy, protože vy jste já, mám všude dveře otevřené!“

            Víc toho Havel neřekl, protože se zničehonic vypařil.

            „No nic, já už taky půjdu, mám toho ještě dnes hodně a za chvíli už bude půlnoc. Kdybyste potřeboval peníze na ženské, řekněte Hájkovi, on už ví, kde mě najde, má na mě bankovní spojení,“ přistoupil k Ladikovi Žid Soroš a poplácal ho přátelsky po zádech, aby taky zmizel.

            Ladik konečně osaměl. Z pod jeho čepičky řinul se mu studený pot. To čeho se vždy nejvíc bál (odtud pocházel všechen jeho strach!), totiž toho, že je nápadně podobný Havlovi, se stalo skutečností!

Teď už o tom nemohl pochybovat. Za chvíli si pro něj přijdou, odvezou ho na Bory, dají mu k dispozici dvě místnosti, psací stroj a budou po něm chtít, aby pil kakao, kouřil doutníky a bombardoval Srbsko.

A jeho Osudové setkání?

Jeho Osudové setkání se bude hrát v Národním v režii Jana Hřebejka, havloidi ho budou na ramenou nosit a každý slušný člověk si před ním odplivne, přejde na druhou stranu chodníku, když ho potká na ulici.

„Bože, jak hluboko jsem klesl! Nic už nebude jako dřív!“ zaúpěl ten nebožák a chytil se za hlavu, ale marně, v tu chvíli jako by Havlovi z oka vypadl.

Autor: Karel Trčálek | úterý 28.7.2020 17:32 | karma článku: 26,95 | přečteno: 1456x
  • Další články autora

Karel Trčálek

Zrádce Beneš zachránil republiku, málo platné!

Západní spojenci měli naštěstí dost rozumu, na rozdíl od tehdejších našich domácích chciválků, aby zabránili v Mnichově masakru českého národa, takže Edvard Beneš mohl v klidu vyvěsit bílou fangli, abychom přežili

21.4.2024 v 16:51 | Karma: 21,87 | Přečteno: 628x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Cos to porobil, Pavelenko Pavle?

Tuto píseň si dost možná prozpěvovali někteří učitelé na Slovácku, když na obličeji pana prezidenta viděli malou, asi půlmetrovou řeznou ránu

21.4.2024 v 12:42 | Karma: 25,30 | Přečteno: 685x | Diskuse| Politika

Karel Trčálek

Íránské střely a Institut ajatolláha Václava Klause

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán zpackal nejen svůj víkendový útok, ale jak nepovedené je prý i íránské pivo...

19.4.2024 v 14:06 | Karma: 24,21 | Přečteno: 671x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Integrace imigrantů v německých školách nefunguje, ale nesmí se o tom mluvit nahlas

Ještě nedávno se za podobné názory dával ban. Jo, když jsme to před 5 lety my xenofobové říkali, tak nás různí lepšolidi, sluníčkáři a vítači přesvědčovali, jak ta multikultůra krásně prosperuje

17.4.2024 v 14:54 | Karma: 21,36 | Přečteno: 624x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Je odpor k elektromobilitě skutečně projevem neofobie, nebo naopak zdravého rozumu?

Já osobně jako IT specialista neofobií netrpím, naopak musím držet krok s novinkami ve svém oboru. I přesto si myslím, že současná podoba baterkových hraček je slepou uličkou

15.4.2024 v 16:00 | Karma: 17,32 | Přečteno: 551x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zesílíme útoky na sklady západních zbraní, část jsme ukořistili, uvedl Šojgu

23. dubna 2024  15:21

Sledujeme online Ruská armáda zesílí útoky na ukrajinská skladiště, ve kterých jsou uložené zbraně dodávané Západem....

Konec uhlí do roku 2030 nestíháme, stát transformaci brzdí, míní Topolánek

23. dubna 2024  15:20

Pro transformaci a dekarbonizaci energetiky nebude tolik peněz, kolik se očekávalo, a změny...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 2947
  • Celková karma 25,22
  • Průměrná čtenost 867x
Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Seznam rubrik