Štvanice na Prymulu skončila úspěšně, její strůjci si mohou spokojeně mnout ruce

23. 10. 2020 18:45:47
Kdopak asi dal žumpě z Blesku echo, aby se potloukala večer kolem Vyšehradské kapituly? Prymulova chyba, neměl se zákazem nočního vycházení tak dlouho otálet, teď aby si zase obnovil živnosťák...

Lidé se teď nebaví o ničem jiném, jsou toho plné sklepy i spižírny, vyrojila se, jak už to bývá, i spousta klepů a fám, říká se dokonce, že tato aféra sahá i do nejvyšších kruhů, ba dokonce, že v tom hraje jistou roli i Hrad a pan prezident!

Nějací lidé, jmenovali, se tuším, Prymula a Faltýnek, ale možná těch lidí bylo víc, se prý sešli v restauraci, která byla zavřená. A to byla dle všeho, podle toho, co je o této události, jejich zásadní, dá se říct obludná chyba, protože prý, jak se proslýchá, nyní lidé restaurace navštěvovat nesmí. A ovšem ani nemohou už jen z toho prostého důvodu, že restaurace jsou, jak se taky proslýchá, nejen zavřené, ale i takřka vymazány z povrchu zemského.

Pokud je to všechno pravda, a v minulosti se přece spousta věcí zdála býti pravdou, aby pak vyšlo najevo, že jsou jen bohapustou lží, pak si musíme položit nyní, ne kvůli nějakému Prymulovi, nebo Faltýnkovi, ale kvůli vlastnímu svědomí zásadní otázku: „Je zavřená restaurace ještě pořád restaurací, nebo jen domem, který zvenku sice v mnohém restauraci připomíná, ale ve skutečnosti restaurací není?“

Abychom si mohli na tuto otázku zodpovědět, musíme si položit další otázku a to tuto: „Co dělá restauraci restaurací?“

Restauraci dělá to, že je předně otevřená, že se tam podávají za úplatu nápoje a pokrmy, a taky, že v ní je nějaká, nejlépe kvalifikovaná obsluha.

Sešli-li se Faltýnek s Prymulou v nějaké restauraci, která byla zavřená, to jest, nemohl do ní přijít kdokoliv z ulice a dát si něco k pití, či k jídlu, pak se s poměrně vysokou pravděpodobností nesešli ve skutečnosti v restauraci, ale jen v domě, který sice jako restaurace vypadá, ale protože byl zavřený, sotva mohl být v tu osudovou chvíli restaurací.

Byla v této zdánlivé restauraci nějaká obsluha?

Platili noční hosté za to, co vypili a snědli, dali někomu dýško?

Pomáhal jim někdo, a to je hodně důležité, do kabátů?

Nepomáhal-li jim nikdo do kabátu, pak to mohla být sotva restaurace, protože ve skutečné restauraci vždy někdo pomáhá hostům do kabátů.

Vzhledem k výše uvedeným okolnostem se nedá s určitostí říct, že by se oni lidé, Faltýnek a Prymula sešli v restauraci, a tedy tím něco zásadního a principiálního porušili, jak o tom všichni mluví přes roušky, které jsou teď prý povinné.

Samozřejmě, že Prymula musí odstoupit, protože neměl v autě roušku, je-li tato skutečně povinná, není-li to jen nějaký informační šum, či co hůře, důsledek nějaké informační interference. O tom není sporu, už to samo, tato jediná nenasazená rouška v těchto těžkých časech, kdy není nic jasného, by klidně stačilo na demisi celé vlády, kdyby na to přišlo. Ale ve věci návštěvy restaurace si nezbývá, než přiznat, že v tomto bodě nelze oněm lidem, onomu Prymulovi, a konec konců ani onomu Faltýnkovi, nejsou-li to ovšem jen fantomy, nic vytknout. Barák jako barák, místnost jako místnost, každá místnost má zpravidla čtyři zdi a strop, ale ne každá místnost je místností restaurační, protože má čtyři zdi a strop.

A možná to byla opravdu vyšehradská kapitula, kde ti lidé seděli a na čemsi se domlouvali ztišenými hlasy, zívaje u toho, zatímco kolem čenichali hlídací psi demokracie, nebo spíš krvelační vlci, větřící čerstvou krev.

Copak je mezitím takový rozdíl?

Copak není možné, se restaurace a vyšehradská kapitula navzájem neprolínaly, vždyť takových případů existuje přece mnoho, vždyť i náš vesmír je vesmírem paralelním!

Copak i tobě se něco takové mnohokrát nepřihodilo?

Sedíš v místnosti, hledíš do šálku omamně černé kávy a myslíš si proto, že sedíš v restauraci a přitom sedíš v nějaké kapitule, kterou se rozléhá velebný klid a pokoj, rušený, ovšem ne příliš, jen čísi tichou modlitbu ke Kristu, Spasiteli.

Sedíš v nějaké místnosti, tvoje myšlenky se upínají k bohu, a myslíš si proto, že sedíš v kapitule a přitom sedíš v restauraci a to, co máš před sebou, není modlitební kniha, ale účtenka se spoustou čárek na svém hřbetě.

Není na tom samozřejmě, na tomto omylu nic špatného, jen nesmíš být ministr.

Jsi-li ministr, tím hůř pro tebe, osud s tebou právě pekelně zahrál, ale kdoví, možná tě právě tím před peklem zachránil!

Autor: Karel Trčálek | pátek 23.10.2020 18:45 | karma článku: 47.51 | přečteno: 27082x

Další články blogera

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 19.50 | Přečteno: 247 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.66 | Přečteno: 619 | Diskuse

Karel Trčálek

Není to velmi nefér vůči ostatním blogerům, že je můj článek pořád ještě na titulce blogu?

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale přijde mi to silně nefér vůči panu Nožičkovi (a o jisté kolegyni blogerce ani nemluvě), že je můj článek pořád na titulce, zatímco článek pana Nožičky tam už dávno není....

26.3.2024 v 9:19 | Karma článku: 33.38 | Přečteno: 815 | Diskuse

Karel Trčálek

Kam se poděli Rajchlovi proruští dezoláti? Kdy podá vláda pětihnusu konečně demisi?

Nikdy bych nenazval včerejší účastníky statisícové protivládní a mírové demonstrace za proruské dezoláty, kdyby je tak neoznačil jeden z organizátorů této monstrózní akce, pan JUDr. Michal Hašek...

24.3.2024 v 17:28 | Karma článku: 32.18 | Přečteno: 766 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 27.41 | Přečteno: 428 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 25.55 | Přečteno: 1236 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 439 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 260 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 680 | Diskuse
Počet článků 2932 Celková karma 24.64 Průměrná čtenost 868

Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...