Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč nevěřím v boha? Odpověď blogerce Z. Slabé, kterou to zajímá

Na co věřit, že věřím v boha? Nebo snad bůh taky věří ve mě, v moji existenci? Co by z toho asi tak měl, kdyby věřil, že nejenže existuje takový hlupák jako, ale že i takového hlupáka byl on, bůh, schopen stvořit...

            Odhadoval jsem knězi, který mne právě hostil, rovných čtyřicet let, plus mínus třicet dní. Ale jeho věk nebyl důležitý, alespoň ne pro mne, a nejspíš ani pro boha. Mne na tom to muži velmi zajímalo něco docela jiného, jeho myšlenky, aby tak řekl.

Tip na něho jsem dostal od jednoho svého známého, který mě kvůli tomu osobně vyhledal a řekl mi: „Přišel jsem za tebou raději osobně, protože vím, že ty po takovýchto odchylkách od normálu přímo paseš. Zajdi si do L. za tamním farářem, to je něco přímo pro tebe!“

Ano, to že tento muž byl farářem, bylo hodně důležité, dost možná to nejdůležitější, přestože na věčných životech farářů pochopitelně nijak nezáleží.

Ale tento muž, ač farář, nevěřil, že bude žít věčně!

Známý měl pravdu, to bylo přesně něco pro mě, dokonalá, dá se říct absolutní odchylka od normálu.

„Doufám, že všechno, co vám teď řeknu, zůstane mezi námi. A pokud přesto budete o tom někde mluvit, jste přece jen bloger, nebudete mně uvádět pod pravým jménem, ale pod smyšleným, třeba Czendlik. Jistě chápete důvody této mé žádosti. Mohl bych mít kvůli tomu, co vám řeknu, problémy v zaměstnání. A to až takové, že by mne mohli vyhodit z práce a pak by mi nezbývalo nic jiného než jít do politiky, protože moje veškeré vzdělání je pouze teologické,“ poprosil mne muž, a když jsem slíbil, že mu vyhovím, ochotně pokračoval, „všichni mí kolegové faráři věří, že budou žít věčně. Ba dokonce věří tomu, že v tomto věčném životě budou mít jistá, nezpochybnitelná privilegia, že budou ,blíže bohu‘, jak tomu říkají, než ostatní, protože je to povinnost boha, zaručit jim věčný život, když se kvůli němu po celý svůj život zříkali žen.

A žen se zříkali proto, že se k tomu cítili povoláni právě bohem, že právě na nich ulpěla boží milost, takže se stali na několik desítek pozemských let božími služebníky, aby pak byli, už celou věčnost, o něco blaženější než ti, kteří byli pouhými věřícími, o těch, co budou zatraceni, protože neuvěřili, ani nemluvě.

Ano, všichni mí kolegové pevně věří, že budou žít věčně, že budou věčně blažení, protože to ani jinak nejde, věří-li v boha. A proto, pro nic jiného věří tito muži bez žen v boha, a proto, pro nic jiného, jsou z nich faráři, ne pro boha samotného, ale pro jejich věčný život a pro jejich blaženost.

Já ovšem, na rozdíl od nich, nevěřím, že budu žít věčně. Nelekejte se, prosím, že jsem šílený, protože snad jen šílený člověk může být farářem, a přitom nevěřit, že bude žít věčně, ale hned vám to vysvětlím. Nejsem šílený, nejsem šílený ani trochu, ba právě naopak, stav, ve kterém se nachází moje vědomí, je pravým opakem šílenství, i když můžete samozřejmě namítnout, že pravým opakem šílenství je šílenství skutečné.

Konec konců, je to vlastně jedno, jestli jsem šílený nebo ne, ale pojďme k věci.

Víte, co říká svatý Pavel. Že boží existence je tak zjevná, že ji nelze popřít.

Ovšem když je boží existence tak zjevná, proč je potom víra v boha pouhou a stejně tak zjevnou autosugescí?

Abychom uvěřili v boha, musíme si napřed vsugerovat, že existuje, takže naše víra v boha není ničím jiným než jen popřením existence boha, je důkazem boží neexistence, byť snad z určité části jen nepřímým. Na tomto paradoxu, na tomto popření boha, stojí stejně tak paradoxně všechna náboženství. Nic už víc neilustruje neexistenci boha než náboženství a víra v boha, respektive víra v to, že věříme v boha. A čím je člověk větším náboženským fanatikem, tím více popírá existenci boha.

Tím se konečně dostáváme k jádru věci. Jsem farářem jedině a pouze proto, že bůh neexistuje.

Zdá se vám to nepochopitelné?

Počkejte, hned pochopíte!

Od určitého bodu svého života jsem poznal, že bůh neexistuje. Říkejme tomu třeba obrácení, jen v opačném gardu, protože jsem do té doby v boha věřil. Ano, dá se říct, že jsem byl velmi pobožný, mnohem víc než dospívající mladíci bývají, vždyť jsem i ministroval a nevedl jsem si přitom zrovna špatně.

Důvody toho, že jsem věřil v boha, byly stejné jako u ostatních lidí. Nechápal jsem, jak by mohl všechno existovat, kdyby neexistoval i zároveň bůh. Nechápal jsem, jaký by měl mít náš lidský život smysl, kdyby jej naše víra nepřetavila v život věčný, nedokázal jsem si představit, že bych nežil věčně v božím království. Ano byl jsem přesvědčen, i když tehdy bych to tak neformuloval, že kdyby neexistoval bůh, neexistoval by ani tento svět, protože jeho existence by byla v takovém případě absolutně nesmyslná.

A pak došlo k mému obrácení. Studoval jsem druhým rokem lékařskou fakultu a navštěvoval bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Salvátora, abych učinil za dost své tehdejší zbožnosti. A tam se tam se to stalo. Při mši, kterou celebroval sám prof. Halík, při kázání které měl, a kterému všichni, hlavně děvčata jako lusk, naslouchali s nábožnou úctou, jako kdyby k nim mluvil sám Kristus na hoře Olivetské.

Už nevím, co přesně vykládal prof. Halík, respektive vykládal to, co vykládá vždy, a já najednou věděl, že bůh neexistuje.

Chápete to, rozumíte tomu?

Prof. Halík právě držel kázání, a já věděl, že bůh neexistuje!

Nesmyslnost všeho, i Halíkova kázání, na mě prýštila z každého průduchu mé existence, protože právě skrze mne se tato nesmyslnost ztělesňovala stejně tak, jako se Slovo mělo ztělesnit v Kristu.

„Ne, to není pravda!“ zařval jsem, naštěstí jen v duchu, i když kdybych to zařval nahlas a všichni si mysleli, že se to vztahuje k Halíkově kázání, tak by to byla taky pravda, že to, co vykládá Halík, není pravda.

Předem říkám, že to nebyly žádné klasické pochyby, ale jasné vědomí boží neexistence, která je zrovna tak zjevná, jako pro svatého Pavla boží existence, ale to, co považujeme za zjevnou boží existenci, musí být jen ještě zjevnější boží neexistence.

Můžete namítnout, že se v mém případě mohlo taky jednat o autosugesci, že jsem si vsugeroval neexistenci boha stejně tak, jako si věřící sugerují jeho existenci.

Ano, můžete si vsugerovat, že existuje něco, co neexistuje, ale pokud existuje bůh, to, nad co nic není, pak si nemůžete vsugerovat to, že to neexistuje, protože pak byste si museli vsugerovat i to, že neexistuje ani vy, respektive, vaším prostřednictvím by si to sugeroval bůh.

Svoji existenci nijak nepopírám, i když můžu být samozřejmě jen něčí, třeba vaší představou. Ale ujišťuji vás, že jsem ze svého poznání, z vědomí toho, že bůh neexistuje, nijak nejásal. Někomu jinému by snad takové poznání nesmyslnosti všeho učinilo náramnou radost, mně však bolestně drtilo. Jistě, smyslem existence může být i její nesmyslnost, pro mě však bylo pomyšlení, že tento svět není stvořen bohem, krajně nesnesitelné.

A proto jsem se stal farářem, protože chci, aby bůh byl, i když dobře vím, že není a nikdy nebude. Zanechal jsem medicíny a vstoupil do semináře, abych se důkladně připravil na kněžskou dráhu, abych si osvojil všechna věroučná dogmata, abych se našprtal katechismus, abych měl v malíčku pastoraci, zkrátka a dobře, abych sloužil bohu, který není.

Mnozí říkali, že to už čekali dávno, že se divili, proč jdu na medicínu a ne do semináře. Zvenku to tedy vypadalo jako naprosto logický krok, ačkoliv by to bylo pro každého, kdyby znal mé myšlenky, naprosto nepochopitelné. Snad je to nepochopitelné i pro vás, ale ujišťuji vás, že na tom není nepochopitelného.

Všechny ty mechanické úkony, které musím jako kněz, a tedy i jako tzv. věřící, vykonávat, dokonale otupují mysl, jsou tím, čím je pro mozek a organismus opilců alkohol. Mluvím-li bez přestání o bohu, a já o bohu jako kněz mluvím pořád, není pro mne jeho neexistence tak markantní. Já vím, je to jen šidítko, ale díky bohu aspoň za něj.

Vím, že to co dělám, nemá s bohem nic společného. Ba dokonce vím už i to, že kdyby bůh existoval, tak by mu bylo srdečně jedno, že každý pozdvihuji hostii a že jej každý okamžik svého života vzývám, že se každý den modlím, že opakuji tu svoji věčnou mantru otčenášů a zdrávasů.

Ale co jiného mi zbývá?

Chcete-li existovat ve světě, který je z principu nesmyslný, jehož existence, stejně jako vaše, je jen výsekem totálního a naprostého chaosu, který postrádá absolutní řád, respektive, jehož jediným řádem je naprostá, vpravdě božská entropie, tak musíte taky dělat něco nesmyslného, abyste nezešíleli, a tak jsem knězem, který ví, že bůh neexistuje a že on nebude žít věčně, nebo aspoň ne tak, jak si život věčný faráři představují...“

Muž domluvil a já se hned zeptal: „A to vám nevadí, že klamete svoje farníky? Že veškeré úkony, které konáte v rámci církevních obřadů, jsou vlastně neplatné, jednak proto, že bůh vlastně neexistuje, a jednak i proto, za předpokladu, že by bůh existoval, může farář, který je přesvědčen o neexistenci boha, sotva právoplatně křtít, nebo oddávat, tak že, ti, které jste pokřtil, vlastně pokřtěni nejsou a dál na nich spočívá dědičný hřích, a ti, které jste oddal, dál žijí v hříchu, nemluvě už ani o rozhřešení, která jistě taky dáváte jako na běžícím pásu.“

Muž se usmál: „Čekal jsem tuto otázku. Ano, nijak mi to nevadí. Věřili by snad moji farníci, kdybych jim řekl, že bůh neexistuje, věřili by mi, i když jsem farář? A pak, pokud bůh neexistuje, mělo by to všechno stejný účinek, všechny ty křty, sňatky i rozhřešení, i kdybych věřil, že bůh existuje. Nemyslíte?“

Usmál jsem se: „Abych se přiznal, čekal jsem tuto odpověď. Velmi mne těší, že jsem vás poznal. Jsem rád, že i mezi faráři se najdou slušní lidé, kteří se nebojí pohlédnout pravdě do očí, i když to je to nejposlednější, čemu bych věřil. A to, co jsem slíbil, platí. Pokud budu o vás mluvit, tak jen pod smyšleným jménem, třeba Czendlik.“

Podal jsem muži ruku, abych se s ním rozloučil. Jeho ruka byla nápadně vlhká. Kdoví, možná to byl opravdu jen Ďábel, a vůbec ne skutečný farář, ti přece tak vlhké ruce nemají, jinak by se jim hostie při pozdvihování samy rozpadaly.  

  

 

Autor: Karel Trčálek | čtvrtek 26.11.2020 18:04 | karma článku: 15,08 | přečteno: 791x
  • Další články autora

Karel Trčálek

Íránské střely a Institut ajatolláha Václava Klause

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán zpackal nejen svůj víkendový útok, ale jak nepovedené je prý i íránské pivo...

19.4.2024 v 14:06 | Karma: 18,87 | Přečteno: 441x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Integrace imigrantů v německých školách nefunguje, ale nesmí se o tom mluvit nahlas

Ještě nedávno se za podobné názory dával ban. Jo, když jsme to před 5 lety my xenofobové říkali, tak nás různí lepšolidi, sluníčkáři a vítači přesvědčovali, jak ta multikultůra krásně prosperuje

17.4.2024 v 14:54 | Karma: 20,98 | Přečteno: 596x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Je odpor k elektromobilitě skutečně projevem neofobie, nebo naopak zdravého rozumu?

Já osobně jako IT specialista neofobií netrpím, naopak musím držet krok s novinkami ve svém oboru. I přesto si myslím, že současná podoba baterkových hraček je slepou uličkou

15.4.2024 v 16:00 | Karma: 17,31 | Přečteno: 544x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Moje vzpomínka na ten den, kdy Gagarin letěl do kosmu

Vzpomínám si na ten den dobře. Hodně lidí nevěřícně hledělo na nebe a pořád dokola opakovalo: „Gaga! Gagaga!“

13.4.2024 v 16:40 | Karma: 23,17 | Přečteno: 869x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Má ho Varel Chrčálek taky malého?

Jsou témata, kterým se chtě nechtě, nemůžeme vyhnout. Proto by chtěl tímto článkem rozvířit diskuzi, ze které by vykrystalizovala odpověď na výše položenou otázku...

9.4.2024 v 15:56 | Karma: 27,33 | Přečteno: 890x | Ostatní

Karel Trčálek

Soumrak éry válečných štváčů Jirky Paroubka...

Slovenská a česká pravice vkládaly velkou naději ve vítězství válečného štváče ve II. kole prezidentské volby na Slovensku. Exponenti slovenské, ani české pravice teď nedokážou zakrýt zklamání, které v nich vzbudily výsledky voleb

8.4.2024 v 16:41 | Karma: 28,97 | Přečteno: 773x | Diskuse| Politika

Karel Trčálek

Volební vlak vypravený z České republiky vítězství Korčokovi evidentně nepřivezl

Pokud chce někdo vypravovat ze Slovenska vypravovat vlaky na Ukrajinu plné vojáků, aby měla ruská děla co žrát, nemůže se divit, že není slovenským prezidentem...

7.4.2024 v 9:35 | Karma: 32,56 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Jak se papež František I. stal z Antikrista oslavovaným chcimírem

Není to tak dávno, co naší jedině praví katolíci typu Petra Hájka či Michala Semína označovali Františka I. za Antikrista a naši vlastenci jej bičovali pro jeho velebení migrantů...

6.4.2024 v 20:31 | Karma: 28,55 | Přečteno: 674x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Markétka letí do Senátu

A snad tam i doletí, protože je to naše jediná naděje, abychom byli zase svobodní. Bože, lidi, já už úplně zapomněl, jaké je to být svobodný! Svobodný!

6.4.2024 v 11:29 | Karma: 25,60 | Přečteno: 595x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Cože? Jaký „zimní čas“? Polemika s váženým panem Ladislavem Jaklem

Tak se nám od víkendu zase krásně prodloužily večery a pan Jakl musí chodit z práce ještě za světla. A přitom to bylo tak jednoduché. Stačilo jedno administrativní nařízení. Ale proč zůstat v půli cesty? Je třeba jít dál...

3.4.2024 v 14:20 | Karma: 24,36 | Přečteno: 542x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Putin složil zbraně, morální převaha českých chciválků potvrzena!!! Ať žije mír!

Jsem rád, že vám tuto radostnou zvěst mohu v aprílovém čase předložit jako první. Přestože diktátor Putler měl na bojišti převahu, rozhodl se kapitulovat, protože špatný mír je i pro něj pořád lepší, než když umírají lidé....

1.4.2024 v 17:09 | Karma: 26,44 | Přečteno: 601x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Opravdu Češi tak moc milují Rusko a staré časy?

Opravdu neznám nikoho ve své okolí, kdo by moc dobře nevěděl, že ukrajinští nacisté a banderovci útočí na Rusko, které nám jediné může vrátit svobodu a demokracii, o kterou nás připravili havlisti, liberálové a Západ...

31.3.2024 v 8:36 | Karma: 30,89 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Takže Velký pátek našeho největšího básníka...

Ti, co nečinně přihlížejí ukřižování Spasitele jsou ti špatní. Avšak ti, co jsou vyhazováni z práce, vláčeni blátem, jsou ti dobří, jsou těmi, pro které se Spasitel obětoval....

29.3.2024 v 17:08 | Karma: 32,44 | Přečteno: 875x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma: 26,23 | Přečteno: 515x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma: 32,08 | Přečteno: 711x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Není to velmi nefér vůči ostatním blogerům, že je můj článek pořád ještě na titulce blogu?

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale přijde mi to silně nefér vůči panu Nožičkovi (a o jisté kolegyni blogerce ani nemluvě), že je můj článek pořád na titulce, zatímco článek pana Nožičky tam už dávno není....

26.3.2024 v 9:19 | Karma: 33,68 | Přečteno: 955x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Kam se poděli Rajchlovi proruští dezoláti? Kdy podá vláda pětihnusu konečně demisi?

Nikdy bych nenazval včerejší účastníky statisícové protivládní a mírové demonstrace za proruské dezoláty, kdyby je tak neoznačil jeden z organizátorů této monstrózní akce, pan JUDr. Michal Hašek...

24.3.2024 v 17:28 | Karma: 32,32 | Přečteno: 891x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu rozumím

Pan Nožička Josef se přiznává, že lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumí. To já, nechci se chválit, jim rozumím naopak velmi dobře...

23.3.2024 v 18:01 | Karma: 43,11 | Přečteno: 9920x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Všichni mluví o válce! Jen Jaromír Nohavica, náš největší básník, mluví o míru!

No, tak dobře, abych nepřeháněl, o míru mluví ještě pan Horner a pár učitelek češtiny. Ale jinak všichni mluví už jen o válce!!!

22.3.2024 v 14:16 | Karma: 24,32 | Přečteno: 817x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Proč všichni mluví jen o válce? Plzeňský koncert Jaromíra Nohavici

Proč všichni mluví o válce? Proč nikdo nemluví o míru jako náš největší Básník, který už zase píše psaní pánům nahoře, maje při tom na své hrudi blyštivou Puškinovu cenu...

21.3.2024 v 7:52 | Karma: 33,84 | Přečteno: 1240x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 2945
  • Celková karma 25,15
  • Průměrná čtenost 868x
Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Seznam rubrik