Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přibylo dalších 13 657 nakažených, v nemocnicích leží téměř sedm tisíc lidí

A kvůli tomu pomatenci zadrátují Česko a vyhlásí stanné právo, jaké si ani Heydrich nedovolil. A ovce? Těm zavřou hubu a budou spokojené, protože je pošlou na dovolenou do Karibiku. Jak uboze jsme se nechali dostat!

            Doba přece jen pokročila.

Tolik testů, jako teď, se nikdy předtím určitě nedělalo, ba dokonce, člověk si může udělat test i docela sám. Je to nejen naprosto jednoduché, ale dokonce i velmi pohodlné, protože u toho můžete celou dobu sedět, a je-li na tom přece jen něco nepříjemného, pak to trvá jen velmi krátce, jistě ne déle než zlomek sekundy.

            A nejen to. Lidé povídají, že se už i někde očkuje. Nejde to sice tak rychle, jak by si někdo snad představoval, ale hlavní je, že už se s tím začalo.

            To vám řekne každý, každý vám řekne: „Chvála bohu za každého dalšího naočkovaného, i když to nejsem zrovna já!“

            A strašení?

            Prosím vás, dejte pokoj už s tím strašením!

            Když podruhé pojedete strašidelným zámkem v rozhrkaném a vrzajícím vozíku, taky se už nebudete bát. Ba naopak, všechna ta strašidla, kterých jste se poprvé báli k smrti, vám budou připadat směšná, protože jste jejich mechanismus, ostatně velmi primitivní, docela prokoukli.

            Strašit se mohlo snad před rokem. Ale teď, když na vás zpoza rohu vyskočí kostlivec a bude tvrdit, že zemřel na covid (ačkoliv samozřejmě ve skutečnosti zemřel toliko s covidem) budete se tomu srdečně smát. A až se tomu do sytosti zasmějete, sami vezmete nebohého kostlivce kolem ramen a přátelsky mu vysvětlíte, že takhle už se opravdu strašit nedá.

            Život, jak se zdá, se vrací do normálu, protože všechno, co teď prožíváme, je už docela normální, včetně bezradnosti vlády, která ovšem za nic nemůže, protože za všechno může, docela logicky, opozice, v tomto směru se už vůbec nic nezměnilo, ostatně jak se říká ve sněmovních kuloárech, mrtvý volič, dobrý volič.

            Ostatně i já jsem si zvykl. Home office, pracuji jako ústavní sudce, mi zprvu nedělal vůbec dobře. Měl jsem docela rozbitý rytmus práce už jen proto, že jsem byl ochuzen o cestu do zaměstnání, s čímž jsem se srovnával opravdu jen velmi těžko. Ale časem, při druhém, nebo třetím, už sám nevím, nouzovém stavu jsem si zvykl a přizpůsobil se.

            A zvykla si, díky bohu, i moje hospodyně, i když jí to zpočátku taky dělalo velké problémy, že zůstávám doma a neodcházím na soud, chápu, že si musela kvůli tomu zcela předělat svůj denní režim. Dnes mne probudil její, už nápadně stařecký smích, jenž jsem dobře slyšel přes dveře, které jsou mezi mým pokojem a předsíní, v níž hospodyně nejspíše v tu chvíli škubala slepici, vždy ji škube tam, ne v kuchyni.

            Smích to byl neobyčejně srdečný, a proto jsem si jí zeptal, když mi přinesla do pokoje teplou vodu na umytí rukou v plechovém kbelíku, čemu se smála.

            „Ale tomu, čemu se smějou dnes všichni,“ řekla a já si všiml, že už je konečně bezzubá.

            „A čemu se smějí všichni?“ zeptal jsem se a dodal, „vidíte, jsem tak zabrán do své práce, do všech těch právních pojmů a teorií, že ani nevím, čemu se dnes všichni smějí. Vždyť já se naposledy smál, když jsem hlasoval o tom, že je volební zákon protiústavní, a to už nějaký ten den bude.“

            „Ale smála jsem se tomu, že za včerejšek přibylo dalších 13 657 nakažených a že v nemocnicích leží skoro sedm tisíc lidí,“ řekla hospodyně.

            „Jenom tomu jste se smála? Netvrdím, že to není směšné, ale váš smích byl tak srdečný,“ poznamenal jsem.

            „No, a ještě jsem se smála tomu, že těch, co jsou v těžkém stavu je 1432, což je oproti předvčerejšku o deset méně, hehe“ odpověděla se smíchem hospodyně.

            „O deset méně, haha?“ musel jsem se zasmát i já, protože smích té stařeny byl opravdu nakažlivý.

            „Jo, o deset méně, haha!“ smála se hospodyně tak, až se jí vlasy učesané na pěšinku a stáhnuté vzadu kouskem drátu, docela rozpustily, měla je dlouhé až po pás, „a taky tomu jsem se smála, že v České republice v posledních týdnech vytrvale klesají počty volných lůžek v nemocnicích. Ke středečnímu ránu bylo na ARO a jednotkách intenzivní péče volných 566 lůžek. Je to 14 procent z celkových kapacit míst na ARO a JIP, haha.

            U lůžek s umělou plicní ventilací je podle údajů ministerstva volná zhruba třetina a u standardních lůžek s kyslíkem necelá čtvrtina z celkového počtu, haha!“

            Hospodyně se smíchy už docela válela, ještě jsem nikdy neviděl starou ženu, že by se tak smála. Já už jsem nemohl, ale ona se pořád svíjela v křečích smíchu na zemi. A když utichla, musela jsem jí pomoct na nohy, protože byla už naprosto zesláblá.

            „Popravdě řečeno, musím, jako ústavní soudce, konstatovat, že jsou naplněny všechny podmínky práva na odpor ve smyslu čl. 23 LZPS. Já ho za sebe uplatňuji, vše co tahle junta po mně chce, pokládám za nelegitimní a ignoruji. Bylo by dobré, kdyby nás bylo víc,“ seznámil jsem hospodyni se svým právním stanoviskem.

            „No, dobře. Já vás chápu, vy jste studovaný člověk, vy tak musíte mluvit. Ale čemu se budeme smát my, kdyby tohle všechno najednou zničehonic skončilo? To není nic proti čl. 23 ZLPS, chraň bůh, ale jsem jen obyčejná žena a tak to vidím svým selským rozumem,“ řekla hospodyně a pak, naprosto nečekaně, spráskla ruce, „jejda ta voda, co jsem vám donesla, je už docela studená!

            Přece si nebudete umývat ruce ve studené vodě, co by tomu řekl Kubek! Hned vám donesu teplou!“

            Hospodyně popadla kbelík, voda v něm už byla opravdu studená, a odběhla s ním, kdoví odkud tu teplou vodu nosí, ale odněkud ji nosit musí.

            „Kolik času nám zbývá, než se vrátí? Hodiny, nebo dny?“ přemýšlel jsem usilovně, zatímco jsem měl už dávno pracovat, ale hospodyně pořád nešla, neslyšel jsem její šouravé kroky, třebaže jsem svůj cvičený sluch (byl jsem dřív právním zástupcem, a cvičený sluch jsem potřeboval, abych slyšel, co si šeptají obžalovaní se svými obhájci) napínal k prasknutí sebevíc.

 

 

 

Autor: Karel Trčálek | čtvrtek 25.2.2021 18:34 | karma článku: 13,15 | přečteno: 491x
  • Další články autora

Karel Trčálek

Zrádce Beneš zachránil republiku, málo platné!

Západní spojenci měli naštěstí dost rozumu, na rozdíl od tehdejších našich domácích chciválků, aby zabránili v Mnichově masakru českého národa, takže Edvard Beneš mohl v klidu vyvěsit bílou fangli, abychom přežili

21.4.2024 v 16:51 | Karma: 21,88 | Přečteno: 635x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Cos to porobil, Pavelenko Pavle?

Tuto píseň si dost možná prozpěvovali někteří učitelé na Slovácku, když na obličeji pana prezidenta viděli malou, asi půlmetrovou řeznou ránu

21.4.2024 v 12:42 | Karma: 25,30 | Přečteno: 689x | Diskuse| Politika

Karel Trčálek

Íránské střely a Institut ajatolláha Václava Klause

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán zpackal nejen svůj víkendový útok, ale jak nepovedené je prý i íránské pivo...

19.4.2024 v 14:06 | Karma: 24,21 | Přečteno: 671x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Integrace imigrantů v německých školách nefunguje, ale nesmí se o tom mluvit nahlas

Ještě nedávno se za podobné názory dával ban. Jo, když jsme to před 5 lety my xenofobové říkali, tak nás různí lepšolidi, sluníčkáři a vítači přesvědčovali, jak ta multikultůra krásně prosperuje

17.4.2024 v 14:54 | Karma: 21,36 | Přečteno: 626x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Je odpor k elektromobilitě skutečně projevem neofobie, nebo naopak zdravého rozumu?

Já osobně jako IT specialista neofobií netrpím, naopak musím držet krok s novinkami ve svém oboru. I přesto si myslím, že současná podoba baterkových hraček je slepou uličkou

15.4.2024 v 16:00 | Karma: 17,32 | Přečteno: 551x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 2947
  • Celková karma 25,27
  • Průměrná čtenost 867x
Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Seznam rubrik