Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

To je na léčení, grafomane!

Nedávno mne zde pan Josef N. diagnostikoval jako grafomana, což je samozřejmě pravda. A ctihodný pan Zdeněk Jiroušek mi diskuzi doporučil (viz nadpis), abych se šel léčit. Nuž, poslechl jsem ho a šel se léčit...

            Jsem nemocný, duševně samozřejmě. Nemám to v hlavě v pořádku, přeskakuje mi. Ale není to tak, že bych si o sobě myslel, že jsem Mesiáš, a že jsem přišel na tento svět, abych spasil lidi, vzal jejich hříchy na sebe.

Je to mnohem, mnohem horší, posuďte sami!

            Převlékám se totiž za Geislerovou, takže vypadám jako Božena Němcová. Můj převlek je natolik dokonalý, že nosím respirátor jen kvůli tomu, aby mě lidé nepoznali, totiž, aby nepoznali, že jsem Božena Němcová. Nedělám to ani tak kvůli sobě, jako kvůli školní mládeži, která musí číst Babičku a proto by je můj vzhled Boženy Němcové mohl inspirovat k ještě většímu odporu vůči povinné četbě a on-line vzdělání vůbec.

            Ostatně ten důvod, proč se převlékám za Geislerovou, abych vypadal jako Božena Němcová, nijak nesouvisí se školními osnovami, nejde mi o to, abych u školní mládeže prohluboval nenávist k povinné četbě, zvláště pak nenávist k Babičce, která ovšem nemůže za to, že se její vnučka pelešila s kdekým a ještě si to nahrávala na video, které pak vydávala za televizní seriál, aby si trochu finančně polepšila a měla na služku.

            Důvod proč to dělám, je mnohem, mnohem vznešenější, tedy aspoň v mé choré mysli.

            Jde o následující věc.

            Převleču se za Geislerovou, takže vypadám úplně jako Božena Němcová. Pak si nasadím respirátor, aby mě prostý lid nepoznal, a vyrazím do terénu, nejlépe do nějakého parku. Tam se schovám do křoví, ideální na to je pustorýl, ale ani zlatý déšť, tedy když zrovna nekvete, není špatný.

            A jak vlezu do křoví, tak už ze mne spadne tréma a ničeho se nebojím. V křoví pak čekám, klidně až několik dní, až půjde kolem nějaký náš spisovatel, nebo, což je mnohem pravděpodobnější, spisovatelka. Za tím účelem jsem si stáhl i mobilní aplikaci, která mne na takového blížícího se spisovatele, či dnes spíše spisovatelku, včas upozorní.

            A jakmile uslyším jeho, či její kroky, na nic nečekám, vyskočím ze křoví, strhnu si z obličeje respirátor a zařvu na nebohého, nic netušícího literáta: „Jdi se léčit, grafomane!“

            Samozřejmě, když to není literát, ale literátka tak zařvu, nakolik jsem ovšem schopen spolehlivě určit pohlaví osoby plodící literaturu: „Jdi se léčit, grafomanko!“

            Moje podobnost s Boženou Němcovou samozřejmě ohromí všechny ty spisovatele a spisovatelky natolik, že několik dní nejsou schopni usednout ke klávesnici počítače, jak jsou vyděšeni z toho, že jim někdo konečně nalil čistého vína.

            Na místě činu se samozřejmě již déle nezdržuju, prchám z něho nejrůznějšími postranními uličkami, zalykaje se šíleným smíchem, který ovšem tlumí opět nasazený respirátor, takže lidi, které na svém útěku z místa činu potkávám, si myslí, že jsem normální. Ale já vím, že normální nejsem, když takto chráním českou literaturu před tím nejhorším, co v ní existuje, totiž před českými spisovateli a spisovatelkami samými, protože koho zajímá česká literatura?

            Nemyslím, koho zajímá česká literatura ne ve světě, ale u nás doma?

            Tuhle jsem si ovšem ve křoví natrhl svoji sukni, a nejen sukni, ale i spodničku a jupku (neplést s jipkou!), zrovna jsem se chystal vyskočit na jednoho takového grafomana, který je na tom už tak špatně, že točí podle vlastní knihy i film. A právě to, tato roztržená sukně, spodnička i jupka, mě přiměla k tomu, abych vyhledal odbornou pomoc, protože jsem si uvědomil, že není normální chodit po ulicích v roztržené sukni, spodničce a jupce, i když vypadáte jako Božena Němcová (což ovšem, vzhledem k tomu, že mám respirátor, ne každý ocení).

            „Hm, tak vy říkáte, že se převlékáte za Geislerovou, abyste vypadal jako Božena Němcová, a pak se, v tomto převleku schováte do křoví, a když jde kolem nějaký spisovatel, nebo spíš spisovatelka, nejlépe taková nějaká Mornštajnová, protože jen malý člověk si klade malé cíle, nepočítaje v to ovšem Masaryka s jeho drobnou prací, tak vyskočíte a vykřiknete na ni, ať se jde léčit, protože je grafomanka?“ zeptal se mě odborník.

            „Ano, pane profesore,“ přikývl jsem.

            „A naposled jste si přitom roztrhl sukni, spodničku i jupku, a to vás přimělo vyhledat odbornou pomoc?“ ptal se dál odborník.

            „Přesně tak, pane profesore,“ přikývl jsem a dodal, „dostanete mne z toho?“

            Odborník si mnul chvíli bradu a pak řekl: „Trpíte-li nutkavým pocitem, že je naše literatura neomluvitelně przněna grafomany a grafomankami, a proto je ji potřeba zachránit, mohl byste, místo toho, abyste se schovával do křoví, kde je pravděpodobnost toho, že si tam roztrhnete sukni, spodničku i jupku, velmi vysoká, točit podcasty.“

            „Točit podcasty, pane profesore?“ zeptal jsem se.

            „Ano, točit podcasty. Mohl byste se dál převlékat za Geislerovou, abyste vypadal jako Božena Němcová, to by nebylo na škodu věci, ba naopak, bylo by to ku prospěchu, aspoň by to mělo patřičnou sledovanost, spousta jaterů by se to jistě nenechala ujít, když by v tom byla Geislerka. Do těchto svých podcastů byste si zval naše spisovatele a spisovatelky pod záminkou rozhovoru o jejich tvorbě, ale uprostřed rozhovoru byste vytáhl kožené důtky a pořádně je sešvihal, aby si uvědomili, že jsou grafomani a šli se léčit.

            Co myslíte, šlo by to?

            Zachraňoval byste, nedáte-li už jinak, českou literaturu, a zároveň byste si, naprosto zbytečně, netrhal svoje sukně, spodničky a jupky někde v křoví,“ navrhl by odborník.

            „Myslím, že by to šlo, pane profesore. Mám sice holubičí povahu, násilí se mi příčí, ale jak jde o českou literaturu, neznám bližního svého. Hlavní je, že se budu i nadále moci převlékat za Geislerovou, abych vypadal jako Božena Němcová, protože to je gros mého projektu na záchranu české literatury.

            Moc vám děkuji, pane profesore, dal jste mi nový impuls!“ děkoval jsem odborníkovi.

            „Není zač, není zač, zasvětil jsem tomu přece celý svůj život,“ skromně přijímal odborník mé díky, neméně skromně dodávaje, „a do prvního podcastu byste mohl pozvat rovnou Geislerovou. Ta tuším, havloidka jedna, taky něco napsala. Snacha to má pořád na nočním stolku, myslím, že by se to taky zasloužila, syn si mi tuhle stěžoval, že si vůbec neplní své manželské povinnosti.“

            Slíbil jsem odborníkovi, že do svého prvního podcastu o české literatuře určitě jako první pozvu Geislerovou a vyšel ven z jeho ordinace, která, zpětně viděno, skutečně vypadala jako bíle vykachličkovaná sprcha, kde se čeká jen na to, až někdo otočí kohoutkem s pořádně ledovou vodou, abyste konečně zase přišli k ztracenému rozumu.

 

Autor: Karel Trčálek | středa 10.3.2021 17:49 | karma článku: 16,59 | přečteno: 389x
  • Další články autora

Karel Trčálek

Trollí farma existuje taky na nádraží Praha-Krč

A řekněte sami, lidé dobří a s mozky nevymytými vládní protiruskou propagandou, co by to bylo za trolí farmu bez toho, aby v ní v režimu 24/7 nemakal jako urvaný chatbot (zadaná slova jsou Rusko, mír, Dostojevskij)

17.5.2024 v 16:57 | Karma: 21,24 | Přečteno: 411x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

L. Jakl, kovaný politický pracovník Institutu Václava Klause by rád suspendoval novináře

Ano, pan Jakl má pravdu. Nepohodlné novináře je třeba suspendovat. Třeba kalašnikovem, jak to navrhoval Miloš Zeman, protože za svobodu he třeba bojovat, jak za ní bojuje pan Jakl v duchu revolučního marxismu...

16.5.2024 v 17:22 | Karma: 23,94 | Přečteno: 539x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Proč někteří lidé nenávidějí R. Fica natolik, až jim vadí, že se modlím za jeho uzdravení?

Modlíme se všichni za uzdravení pana Fica, a přesto se najdou mezi námi lidé, kteří jsou schopni nás kvůli tomu nenávidět...

16.5.2024 v 13:55 | Karma: 8,64 | Přečteno: 95x | Diskuse| Hyde park

Karel Trčálek

Atentát na Fica je plodem nenávisti, kterou rozsévají zaprodanecká liberální média

Nebylo dne, aby ve slovenských zaprodaneckých médiích někdo nevyzýval k násilnému svržení vlády a nastolení progresivistické diktatury. A to je výsledek!!!

15.5.2024 v 17:20 | Karma: 21,39 | Přečteno: 653x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Co mi dalo tzv. Hornerovo opáčko z dějin Ukrajiny

Dalo mi toho hodně. Sice jsem všechno to, co je v něm napsané, už mnohokrát někde četl, nebo někde slyšel, ale osobité podání jeho autora z něj dělá opravdu o svěží a půvabné dílko

15.5.2024 v 14:18 | Karma: 25,12 | Přečteno: 429x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2970
  • Celková karma 24,52
  • Průměrná čtenost 860x
Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Seznam rubrik