Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ještě minimálně dva roky nouzového stavu a můžeme si konečně oddechnout

Dnešní opětovné prodloužení nouzového stavu jasně ukázalo, že kráčíme správným směrem. Teď, když máme tak dobře vykročeno, nám už jen zbývá vydržet v nouzovém stavu dva roky a budeme mít definitivně vyhráno!

            Nouzový stav, přiznejme si a ať jsem klidně tím prvním, kdo to řekne a pojmenuje docela otevřeně, už dávno není nouzovým stavem.

            Jak je to možné?

            Možná je to tak, že to, co nazýváme již jen z pouhé setrvačnosti nouzovým  stavem, stalo se nám již potřebou, nebo nutností.

            Co bylo ještě před rokem docela nepředstavitelné, například to, že nebude možné bezdůvodně navštívit sousední okres, zajet si do něj třeba na zmrzlinu, je dnes, po roce naprosto nezbytným předpokladem naší existence. Na světě je málo jistot, a i ty jistoty, které ještě máme, nenávratně mizí, například brzy zmizí i ta jistota, že Česká televize je nevyvážená, protože už brzy budou do její rady dosazeni ti správní lidé, kteří ji této nevyváženosti zbaví, byť snad plíživě a ne hned, ale až za měsíc, za dva.

            Naši jedinou jistotou, pevnou a neochvějnou, na kterou se můžeme spolehnout za všech okolnosti, ba i kdyby snad nastala avizovaná Apokalypsa, je tak už jen nouzový stav.

            Ale tento nouzový stav už dávno není nouzovým stavem, zrušte jej, a vmžiku se všechno zhroutí, z obrazu světa, který sdílíme ve svých mozcích, zůstanou jen ohavně páchnoucí rozvaliny.

            Ti, co tvrdí, že prodlužování nouzového stavu je jen prodlužováním všeobecné lidské agonie, se hluboce a tragicky mýlí, nic takového pochopitelně nepřichází v úvahu. A stejně tak se tragicky mýlí, kteří označují nouzový stav za fašistickou diktaturu, protože nouzový stav nahradil opium demokracie břitkou a především funkční střízlivostí, která brání těm nejhorším nejen mocenským, ale i mravním excesům.

            V prvé řadě jde ale o naše životy.

            A naše životy, jak jistě každý uzná, jsou důležitá a vážná věc.

            „Na našich životech záleží!“ chtělo by se říct s důrazem na vykřičník.

            Každé prodloužení nouzového stavu je tak skvělým důvodem k sofistikovaným oslavám života jako takového, života, který je mnoha zákazy, jež jsou neodmyslitelně spojeny s nouzovým stavem, osekán žiletkami na dřeň, a proto je opravdovější a skutečnější než kdykoliv předtím. Neznám nikoho, kdo by si na nouzový stav již docela nezvykl, kdo by měl proti němu byť jen jednu jedinou kritickou připomínku.

            Jistě, naše svoboda je v jistém smyslu omezena, to nikdo nepopírá. Ale my na tomto omezení naší svobody přece nijak netratíme, ba právě naopak, je to právě omezení svobody, které před námi otevírá docela nové obzory, totiž obzory vnitřní, které jsou, jak známo, v konečném důsledky vždy lákavější než obzory vnější.

            A proto je dnešní den, kdy byl opět prodloužen nouzový stav, nikoliv dnem hněvu, ale dnem neskrývané radosti, protože nouzový stav už tady dávno není kvůli nějaké nemoci, ale kvůli nám samotným. A to, že si musíme tu a tam ledabyle nasadit respirátor, to je opravdu to nejmenší, to je naprosto směšná cena za všechny ty veliké a zásadní objevy, které jsme za poslední rok učinili na poli poznávání sebe samotných.

            Vždyť i ti komunisté ukazují ve chvíli, kdy hlasují pro prodloužení svoji lidskou, jindy pod maskou fanatického třídního boje tak umně skrývanou tvář.

            „Tak nám zase prodloužili nouzový stav, chválabohu!“ radostně mi dnes kdekdo oznamoval.

            „Nu, ovšem, to je to nejlepší, co se mohlo udělat,“ přikyvoval jsem vážně a neméně vážně dodával, „jde o lidské životy, notabene o naše lidské životy, musí jít legrace stranou.“

            „Přesně tak! Ještě půl roku nouzového stavu a jsme z nejhoršího venku. A ještě další dva roky nouzového stavu a život se již zcela vrátí do normálu,“ souhlasil se mnou kdekdo, ale pak přece jen nevěřícně zašeptal, „ale aby nám ten nouzový stav vůbec dva roky vydržel. Prodloužili ho teď jen o čtrnáct dní.

Pravda, ještě se nestalo, aby po čtrnácti dnech neprodloužili nouzový stav zase o dalších čtrnáct dní. Ale člověk by byl přece jen raději, kdyby ho prodloužili rovnou o ty dva roky, aby měl klid na práci, aby věděl, že když večer usne, tak se ráno probudí opět do nouzového stavu. Bylo by to tak mnohem komfortnější, nikdo si přece nepřeje, aby se nouzový stav zrušil dřív než za dva roky, než se všechno vrátí zase do normálu.“

„Toho se nebojím, že by se nouzový stav zrušil dřív než za dva roky. Nikdo se nechce podílet na společenské sebevraždě, kterou by rozvolnění, třeba jen částečné, nebo i docela symbolické, nevyhnutelně přineslo. Každý ví, i když to třeba na sobě nedává znát, že dva roky nouzové stavu jsou naprosté minimum. Jistě by bylo mnohem lépe, kdyby nouzový stav trval třeba i pět let,“ uklidňoval jsem kdekoho, že se není čeho bát, že nouzový stav by zrušil jen sebevrah.

„Pět let! Nebo deset! Kéž by nouzový stav vydržel až do konce života!“ zasnil se kdekdo a tím podal ten nejlepší důkaz, co pro něj, a nejen pro něj, ale pro nás všechny, pro celou společnost, pro budoucí generace, nouzový stav znamená.

Totiž úplně všechno.  

 

Autor: Karel Trčálek | pátek 26.3.2021 18:12 | karma článku: 35,73 | přečteno: 4049x
  • Další články autora

Karel Trčálek

Válka je zločin! Paradoxní pacifismus pana Hornera

Známý pacifista pan Horner ve svém nejnovějším počinu tradičně obviňuje Západ z toho, že nedodává na Ukrajinu dostatek zbraní, a zároveň na válce vydělává. Co ovšem na první pohled vypadá jako paradox, je u pana Hornera normál...

1.5.2024 v 15:48 | Karma: 24,03 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Do prvomájového průvodu jsem chodil dobrovolně manifestovat touhu po míru!

A nebyl jsem sám. Všichni, kdo toužili po míru, kráčeli v prvomájovém průvodu stejně jako, nijak to neskrývajíce pod zakaboněnou maskou...

1.5.2024 v 12:21 | Karma: 19,04 | Přečteno: 331x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Chcimír a chciválek. Malé zamyšlení s panem Flaškou...

Je to jednoduché. Chcimír touží po míru a bojuje proti válkám. Naopak chciválci se libují v prolévání krve a, stejně jako husité, touží jen po tom, aby lidé umírali ve válce a proto posílají zbraně na Ukrajinu...

30.4.2024 v 16:08 | Karma: 23,65 | Přečteno: 543x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Helena Langšádlová byla nejlepší ministryní Fialovy vlády, nechápu, proč končí!

Ač to zní poněkud paradoxně, v případě současné vlády jsou nejlepší ti její členové, kteří se řídí zásadou, kdo nic nedělá, ten nic nezničí, protože Fialova vláda už zničila skoro všechno...

28.4.2024 v 9:58 | Karma: 19,23 | Přečteno: 416x | Diskuse| Politika

Karel Trčálek

K té vší válečné vřavě! Je smutné, když lékař podporuje válku!

Vždy mne rozesmutní, když válku hájí nebo ospravedlňuje lékař. Lékař toho povolání (omlouvám se za tuto kostrbatou a nesmyslnou formulaci, ale jsem z toho opravdu moc a moc smutný) by si něco takového neměl vůbec dovolit!

27.4.2024 v 15:32 | Karma: 21,73 | Přečteno: 502x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 2956
  • Celková karma 25,03
  • Průměrná čtenost 864x
Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Seznam rubrik