Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Brněnský biskup odeslal papeži abdikační dopis, dočká se příchodu Krista?

Letí to letí tady u nás na zemi! Jeden za druhým přicházejí v apoštolské posloupnosti  biskupové a jeden po druhém zase v apoštolské posloupnosti odcházejí a tak tomu bude, dokud nepřijde Kristus podruhé na tento svět  

            Bylo mi rovných čtyřiačtyřicet let, když jsem na sebe vzal Kristův kříž a stanul jako biskup v čele naší obrovské diecéze.

Vnímal jsem to tehdy jako tolik vysněný kvalitativní posun ve svém životě, a to nejen proto, že jsem dostal do domácího opatrování vymodlený biskupský prsten, ale především pro zodpovědnost za všechny, jejichž duše mi bůh touto cestou svěřil do opatrování, neboť bylo řečeno: „Jaký biskup na zemi, takový krám v nebi!“

Od té chvíle uběhlo krátkých, s ohledem na věčnost zcela zanedbatelných třicet jedna let mého pozemského života a já před několika dny zaslal do vatikánského ústředí svůj abdikační dopis, kde se jím příslušní lidé už jistě důkladně zabývají. Oněch jednatřicet let skutečně není vůči věčnosti naprosto ničím, ale když se za přece jen sebe ohlédnu, vidím za sebou kus pořádné duchovní práce.

Snad jsem i já přispěl svým nepatrným biskupským dílem k tomu, aby boží láska pronikla ještě hlouběji do lidských srdcí a snad tato láska vyzařovala i na sto honů ze mne. Kdyby ne, kdybych si to jen nalhával, byl by můj život samozřejmě zcela zbytečný, protože ničemu jinému jsem jej nechtěl nezasvětit, než právě vyzařování boží lásky na všechny myslitelné strany jak v měřítku makrokosmu, tak i v měřítku mikrokosmu.

Proto taky nejraději vzpomínám na biřmování.

Co já se za těch jednatřicet let nabiřmoval!

Byly to okamžiky skutečně nad pomyšlení mystické!

Zřetelně jsem cítil, jak dlouhými prsty mé pravé ruky, kterou jsem se dotýkal tváře biřmovanců, prochvívá a proudí Duch svatý. Schválně jsem se díval přitom do očí těch, kteří přede mnou stáli s duší otevřenou dokořán. Ve chvíli, kdy jsem se jich dotkl, se jim náhle prudce rozšířily zornice, třebaže byl povětšinou slunný a jasný den (za celých těch jednatřicet let jsem v dešti biřmoval jen asi třikrát).

Co jiného by mohlo být příčinou tohoto úkazu, než Duch svatý, jehož jsem, jakožto biskup, rezervoárem takřka bezedným?

A to mi bude i největším odměnou.

Až ke mně někdo v božím království přistoupí, vděčně mně obejme a s dojetím řekne: „Vzpomínáte si na mne, vašnosto?“

Já na něj pohlédnu a hned bud vědět, kolik uhodilo.

„Jak by ne! Vás jsem přece biřmoval v roce 2009 po narození Krista!“ odpovím a oba se hlasitě rozesmějeme, protože opravdu bude směšné, když v božím království, Kristově domovině, použiji z jakési setrvačnosti pozemský letopočet, navíc v souvislosti s Kristovým narozením, protože Kristus, stejně jako Otec, existuje věčně a tedy mluvit o nějakém Jeho narození je opravdu směšné, hehe, hehe!

Ostatně i teď jsem se tomu zasmál. A taková byla moje i biskupská služba. Veselá a radostná, protože co může být veselejšího a radostnějšího, než bez přestání myslet na Kristovu oběť, která nám zajistila život věčný a spásu?

Nemůžu si opravdu stěžovat, těch rmutných hodin, které jsem jako biskup zažil, bylo opravdu velmi málo a vlastně si je už ani nevybavím, ostatně když se podíváte do tváře jakéhokoliv emeritního biskupa, spatříte v ní vějířky vrásek, jaké může mít jen člověk, který se po celý svůj život usmíval.

Ale jedné věci přece jen lituji, i když samozřejmě ne hořce.

Lituji jen toho, že během mé oddané biskupské služby nepřišel Kristus, jak slíbil, protože to by byl jednoznačně její duchovní vrchol. Stávalo se mi často, že mi třeba při pozdvihování hostie pohled bezděčně sklouzával k oknu, jestli už to všechno náhodou nezačalo, jestli už se tento svět nehroutí, nemění v sutiny, na nichž vyroste nový Jeruzalém.

Ale nezačalo...

Ne že by mne nenaplňovalo to, že dokážu proměnit hostii v Kristovo tělo. Ale vidět Krista živého, Jeho laskavou tvář s pečlivě zastřiženými vousy, je přece jen něco jiného, je to takříkajíc vyšší level, za což jsem se taky vroucně modlil, takže jsem nakonec v každém zazvonění šaliny, a v našem diecézním městě jezdí spousta šalin, slyšel očekávaný zvuk andělských polnic.

A když jsem seznal svůj omyl, bylo mi trochu smutno. Ne, že bych se hněval na Krista, že nevyslyšel moje volání, aby přišel a zničil tento svět prolezlý smrtelným hříchem, ale přece jen jsem se litoval za to, že mi byl tento zážitek prozatím odepřen.

Rozmlouval jsem o tom i mnohokrát, jak se blížila chvíle mého konce v čele biskupské diecéze, se svým pomocným biskupem, ctihodným mužem horoucího srdce, bezmezně oddaným naší, katolické věci stejně tak jako já. Byly to dlouhé, skrz naskrz duchovní hovory, jak to ani jinak nejde, hovoří-li mezi sebou dva biskupové, z nichž jeden je pomocný.

„Co myslíte, přijde Náš Pán brzy?“ ptával jsem se jej.

„Nevíme dne, ani hodiny!“ odpovídal mi.

„Ano, musíme být trpěliví. Trpěliví a bdělí. Nesmíme usnout na vavřínech, musíme být trpěliví,“ přikývl jsem

„Ano, trpěliví. Náš Pán jistě ví, kdy přijít, je vyloučeno, aby nepřišel,“ děl pomocný biskup.

„Mělo to trvat jen dvě pokolení...,“ řeknu zamyšleně a pokračuji, „bylo by to pěkné, kdyby Náš Pán přišel, dokud jsem biskupem, klidně i dnes. Často se mi o tom zdává, že z naší diecézní katedrály nezůstal kámen na kameni a já při pohledu na to cítím nesmírnou blaženost, neboť se v mém snu naplnilo Písmo.

Jen si to představte, takové svaté příjímání z rukou samotného Krista, to musí být pošušnání!

Samozřejmě, že v soudný den vstanu z mrtvých, můj hrob se otevře a já budu souzen, ale to už budu jen emeritní biskup, a je to přece jen rozdíl, je-li člověk biskupem, nebo emeritní biskupem.

Kéž by přišel Kristus už v příštím okamžiku a s ním i království Jeho Otce!

Věčnost, to musí být něco naprosto fantastického, a my přece budeme žít věčně!“

„To se ví, že musíme žít věčně. Jen musíme být trpěliví. Dokud nepomine vše pozemské, je naší povinností sloužit Kristovi ze všech sil, až do roztrhání tělesné schránky,“ připomene mi pomocný biskup opět, jak důležitá je trpělivost.

„Ano, musíme být trpěliví. Co je pro nás nekonečně dlouhá doba, je pro boha jen pouhý mžik. Nám se zdá, že Kristus pořád nejde, ale on ví, že odešel z našeho světa ke svému Otci teprve před sekundou a možná ani to ne, proto si říká, že času je ještě dost, aby se naplnil.

Moment!

Co to je?!

Jako bych slyšel andělské polnice!“ zmocní se mě vzrušení, protože slyším troubení andělských polnic.

„Kdepak, to je jen šalina. Zvoní, aby jí lidé nevběhli do jízdní dráhy,“ upozorní mne pomocný biskup na můj omyl.

„Ach tak! Jenom šalina to je!“ povzdechnu si, ale nevzdávám se, naopak, věřím ještě víc, že Kristova příchodu dočkám, protože s každou sekundou, které uplyne zde na zemi, je příchod Krista o zase něco pravděpodobnější, protože jednou Kristus přijít přece musí...

Abdikační dopis jsem poslal doporučeně před několika dny. Už dlouho úřadujícím biskupem nebudu. Ale na tom, zda jsem, či nejsem biskupem, samozřejmě až tak nezáleží. Bůh je a vždy bude láskou, i když já už biskupem nebudu a to je to hlavní.

A bude-li mi to přece jen při posledním soudu Kristem přičteno k dobru, že jsem býval kdysi biskupem, nebudu proti tomu nic namítat. A možná jsem i, kdoví, svatý, a proto dostane se mi v nebi obzvláštní přízně a milosrdného zacházení ze strany boha, tak docela to vyloučit nemohu, jinak bych nebyl přece tolik roků biskupem...

 

Autor: Karel Trčálek | pátek 17.9.2021 17:02 | karma článku: 8,35 | přečteno: 248x
  • Další články autora

Karel Trčálek

Válka je zločin! Paradoxní pacifismus pana Hornera

Známý pacifista pan Horner ve svém nejnovějším počinu tradičně obviňuje Západ z toho, že nedodává na Ukrajinu dostatek zbraní, a zároveň na válce vydělává. Co ovšem na první pohled vypadá jako paradox, je u pana Hornera normál...

1.5.2024 v 15:48 | Karma: 24,46 | Přečteno: 429x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Do prvomájového průvodu jsem chodil dobrovolně manifestovat touhu po míru!

A nebyl jsem sám. Všichni, kdo toužili po míru, kráčeli v prvomájovém průvodu stejně jako, nijak to neskrývajíce pod zakaboněnou maskou...

1.5.2024 v 12:21 | Karma: 19,46 | Přečteno: 342x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Chcimír a chciválek. Malé zamyšlení s panem Flaškou...

Je to jednoduché. Chcimír touží po míru a bojuje proti válkám. Naopak chciválci se libují v prolévání krve a, stejně jako husité, touží jen po tom, aby lidé umírali ve válce a proto posílají zbraně na Ukrajinu...

30.4.2024 v 16:08 | Karma: 23,66 | Přečteno: 547x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Helena Langšádlová byla nejlepší ministryní Fialovy vlády, nechápu, proč končí!

Ač to zní poněkud paradoxně, v případě současné vlády jsou nejlepší ti její členové, kteří se řídí zásadou, kdo nic nedělá, ten nic nezničí, protože Fialova vláda už zničila skoro všechno...

28.4.2024 v 9:58 | Karma: 19,23 | Přečteno: 417x | Diskuse| Politika

Karel Trčálek

K té vší válečné vřavě! Je smutné, když lékař podporuje válku!

Vždy mne rozesmutní, když válku hájí nebo ospravedlňuje lékař. Lékař toho povolání (omlouvám se za tuto kostrbatou a nesmyslnou formulaci, ale jsem z toho opravdu moc a moc smutný) by si něco takového neměl vůbec dovolit!

27.4.2024 v 15:32 | Karma: 21,73 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog, ale jen dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:30

Přímý přenos Politici kývli na to, že umožní prodej některých lehčích drog jako je HHC, kratom nebo konopí s...

Požár v garáži způsobila baterie elektrokoloběžky, škoda dosáhla půl milionu

3. května 2024  13:21

Čtyři jednotky hasičů musely dnes zasahovat u ranního požáru garáže v České Rybné nedaleko Proseče...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu, zaseklý kmen soupravu zvedl z kolejí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 13:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Zloději stačila otevřená větračka. Z přízemních bytů kradl šperky i elektroniku

3. května 2024  13:07

Policisté dopadli v Ostravě recidivistu, který se krátce po propuštění z vězení vrátil ke svému...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 2956
  • Celková karma 25,13
  • Průměrná čtenost 864x
Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Seznam rubrik