Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dvourychlostní zdravotnictví pro chudé a bohaté jen kvete

Přiznejme si, že naše zdravotnictví, respektive naši lékaři (a nejen ti bez hranic) dokáží dělat za směšně malé peníze vskutku světovou medicínu!

            Zedníci jsou na tom nejlíp i za socialismu i za kapitalismu. Ale doktoři, a je to pravda svatá, jsou na tom dobře jen v kapitalismu, protože v socialismu dostávají za výjezd k pacientovi jen 60 korun navíc, přičemž, pro vaši představu, taková svačina, kterou si kupuje zedník, vyjde dobře i na 150 korun, nemluvě o meníčku za 300 korun na oběd, takové prachy jsou pro zedníka nic.

            Proto jsem se hlásil, jako všichni chytří lidé, na zedníka, ale nevzali mě. Neměl jsem známosti, takže jsem byl jen první pod čarou, tak mi nezbývalo jít než na doktora, ti taky chodí přece v bílém jako políři.

            Studoval jsem tedy medicínu, ale dobře věděl, že tím se rozhodně živit nebudu.

Mít v čekárně sto pacientů a každého důkladně prohlížet, být v ordinaci zavřený od rána do večera a ještě škemrat o hypotéku na novou ordinaci, dejte pokoj!

            Ordinaci jsem si sice otevřel, ale pacienti, kteří v ní sedí, jsou opravdu to poslední, co mě zajímá. Ty drobné, co za ně dostanu od zdravotní pojišťovny, když jim dám ibalgin, ty posílám rovnou na charitu. To, co mě skutečně živí, je vysněná zedničina, kterou jsem si sám osvojil po večerech, když jsem na stavbách okukoval zedníky a žíznivě vstřebával do sebe všechno, o čem si mezi sebou povídali.

            Nestěžuji si, beru si za hodinu práce tisícovku, takže vydělám víc jak mí kolegové doktoři, kteří se nejsou schopní naučit žádnému řemeslu. Ale někdy mám přece jen pocit, že jsem si na sebe upletl bič, protože si prostě musím chtě nechtě, připadat stejně jako každý obvoďák, který sedí v ordinaci.

            Tak například dnes ráno.

Zaběhl jsem na chvilku do své ordinace, abych vyřídil pár formalit spojených s výkonem své lékařské profese a taky rozdal všem lidem v čekárně rovnou ibalgin (proto jsem u pacientů oblíbený, protože u mě nemusí čekat, jinde jim sice taky dají ibalgin, ale musejí na něho čekat tři hodiny), a pak už jsem se chtěl věnovat zedničině, dodělával jsem koupelku u jedné takové paninky se sedmi děti, které všechny přede mnou kojila.

Ale nesedím v ordinaci ani pět minut a zazvoní telefon.

Zvednu a z telefonu se na mě hned vyvalí: „No, ehm... víte, pane doktore, tchyni se odloupl kus omítky, asi deset centimetrů čtverečních, má strach, aby se to nezvětšovalo, raději se přestěhovala k nám, celý týden se to zhoršuje a taky se jí udělala škvíra pod oknem.“

„Aha, víte, to může být nebezpečné, může být v ohrožení života, okamžitě volejte zedníka, já teď nemůžu přijít, mám tady plnou čekárnu a ve dvě hodiny musím na kongres,“ nezbývá mi než zalhat.

„Musíte nám to spravit, pane doktore! Jezdíte přece za pacienty,“ nedá se odbýt hlas v telefonu.

„Ale ano, praktický lékař samozřejmě navštěvuje pacienty v domácnosti. Ale na tuto věc se musí podívat skuteční odborníci, to znamená, vyučení zedníci, já jsem jen praktický lékař, že si na mě budete stěžovat na VZP? Tak si stěžujte, nemám jenom vás!“ odbudu zájemce o opravu omítky a položím telefon.

Ale ten zvoní zas.

Volá pan Ing. Řezníček, ředitel banky, taky pěkný případ. Zařídil mi, prevít jeden, hypotéku, protože jako doktor bych ji životě nedostal, a jako zedník samozřejmě nemám své příjmy jak prokázat, jestli mi rozumíte.

„Pan Řezníček? Maucta! Paní matinka potřebuje zasádrovat díru po hmoždince? Ve dvanáct bych mohl být u ní.  Že to potřebujete hned, protože deset hodin má přijít MUDr. Vavruša vymalovat byt? Ano, pokusím se přijet co nejdřív, maúcta!“ končím hovor.

No, to bude paninka se sedmi dětmi pořádně nasraná, že jí nepřijdu dodělat koupelku, ale tak to v socialismu chodí, že jsme si všichni rovní, ale někteří jsme si rovnější. Musí to chápat, je přece ekonomka, že je pro mě matinka pana Řezníčka důležitější, a ty její cecky na tom nic nezmění.

Cestou k paní Řezníčkové přemýšlím o svém životě. Kdysi jsem měl radost z toho, že ač doktor, živím se jako zedník. Když jsem postavil zeď, nebo opravil uražený roh, zalil mě takový pocit hrdosti, to nebylo jako předepsat někomu ibalgin. Ale teď si připadám jako otrok, tomu opravit kus opadlé omítky, tomu zasádrovat díru po hmoždince.

Myslel jsem si, že jako zedník si budu připadat za socialismu jako pán, a mám se nakonec jak ten doktor, jen otročím tak, že už mě ani ta tisícovka za hodinu, co si beru, netěší.

Von je totiž v tom socialismu, co teď máme, nejvíc bitej nakonec stejně obyčejnej člověk jako jsem já. Podle toho se socialismus taky pozná, že jsou v něm bitý vobyčejný lidi, jako já, nebo MUDr. Vavruša, který maluje pokoje a sám má tu svoji soukromou nemocnici začouzenou jako udírnu, jak nedá u cizejch lidí štětku z ruky.

Von by totiž za kapitalismu, kdyby u nás existoval a fungoval, nebyl žádnej nedostatek zedníků, ani malířů pokojů, protože by fungoval trh. Každej by chtěl dělat zedníka, aby moh brát tisícovku za hodinu, a tím, by se podle ekonomickejch zákonů, jak mi o nich vykládala ta paninka, co už jí dva měsíce dělám koupelnu, vyrovnala nabídka a poptávka.

Jenže protože máme socialismus, tak se na zedníky dostanou jen ti, co maj známosti a tak ostatní musej dělat doktory. A zedníků a vůbec řemeslníků je proto málo. A proto jsem bitej jako pes, proto se od rána do večera nezastavím, proto stačím ráno sotva rozdat ibalgin a proto se ta paninka s těma sedmi děckama bude ještě dlouho mejt v škopku, protože je u nás ten pitomej socialismus, ve kterým je vobyčejnej člověk bitej jako guvernér ČNB vod všelijakejch ekonomek, když se rozjede tadleta spirála inflace a všechno je ještě víc v hajzlu, než bylo v hajzlu předtím.

Autor: Karel Trčálek | úterý 2.11.2021 8:00 | karma článku: 13,17 | přečteno: 356x
  • Další články autora

Karel Trčálek

Helena Langšádlová byla nejlepší ministryní Fialovy vlády, nechápu, proč končí!

Ač to zní poněkud paradoxně, v případě současné vlády jsou nejlepší ti její členové, kteří se řídí zásadou, kdo nic nedělá, ten nic nezničí, protože Fialova vláda už zničila skoro všechno...

28.4.2024 v 9:58 | Karma: 17,91 | Přečteno: 373x | Diskuse| Politika

Karel Trčálek

K té vší válečné vřavě! Je smutné, když lékař podporuje válku!

Vždy mne rozesmutní, když válku hájí nebo ospravedlňuje lékař. Lékař toho povolání (omlouvám se za tuto kostrbatou a nesmyslnou formulaci, ale jsem z toho opravdu moc a moc smutný) by si něco takového neměl vůbec dovolit!

27.4.2024 v 15:32 | Karma: 21,37 | Přečteno: 486x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Malá poznámka k malé ukázce z nového románu zdejší spisovatelky

Byli jsme nedávno poctěni názornou ukázkou z připravovaného románu spisovatelky, která zde rovněž publikuje. Kolem této ukázky se rozhořel určitý spor, který si ovšem netroufám nijak rozhodnout, jelikož k tomu nejsem kompetentní

27.4.2024 v 11:02 | Karma: 22,16 | Přečteno: 582x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Nebezpečná hra s ohněm paní Kateřiny L.

Co myslíte, že je nebezpečnější? Kouřit na bedně s dynamitem, kontrolovat množství benzínu v nádrži s hořící sirkou v ruce, nebo se vojensky zapojit do války? Kdo tipoval poslední možnost, podle mne trefil

26.4.2024 v 15:32 | Karma: 21,12 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Mistr a Markétka

Budu si muset někdy tuto knihu opravdu přečíst, třeba bude skvělá. Zatím jsem ji jen spálil ve svém krbu...

25.4.2024 v 14:53 | Karma: 20,76 | Přečteno: 435x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

PŘEHLEDNĚ: Podívejte se, jaké změny v důchodech české občany čekají

30. dubna 2024

Exkluzivně Zvyšování důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižování výpočtu nových důchodů,...

„Pučista si ji nezaslouží.“ Bidenův tým vymýšlí, jak zrušit debatu s Trumpem

30. dubna 2024

Premium Koho by před časem napadlo, že když prezident USA připustí, že se snad i zúčastní debaty se...

Bude mít kdo jezdit pro pacienty? Chybí stovky záchranářů, mladé práce neláká

30. dubna 2024

Premium Posádky sanitek stárnou, průměrný věk zdravotnických záchranářů se pohybuje nad 50 lety....

Královská rodina vyslala na Ukrajinu vévodkyni, mluvila o sexuálním násilí

29. dubna 2024  23:19

První člen britské královské rodiny přijel na Ukrajinu od začátku konfliktu s Ruskem. Vévodkyně z...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 2953
  • Celková karma 25,07
  • Průměrná čtenost 865x
Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Seznam rubrik