Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za starých dobrých časů by Lukašenko už čichal ke kytkám zespodu

Za starých dobrých časů, kdy muži byli ještě muži a ženské se nemontovaly do politiky, by už byly problémy na polsko-běloruské hranici vyřeny tím nejrozumnějším způsobem

Lidé ještě měli huby od posvícení mastné tak, že se jim leskly, až oči přecházely. Úroda byla letos v naší monarchii tak dobrá, jako už dlouho ne. Láce všeho druhu přidělávala lidem vrásky na čele, nevěděli, jestli mají běžet dřív do Lidlu, nebo do Kauflandu, jak se řetězce předháněly ve zlevňování.

Byl jsem na návštěvě u hraběte Stürgkha, muže, který strávil ve státní službě požehnaně, let a cpal se spolu s ním husou, která do nás lezla jak chlupatá deka.

„Zatrolená husa! Už mi pěkně leze krkem, vždyť už třetí měsíc nejím nic jiného než husu! Ale co mi zbývá, když je tak levná, protože je i levné obilí!

Dřív bylo posvícení jednou za rok, dnes je každý den, už aby zase všechno zdražilo! Řekněte sám, jak k tomu přijdeme my, vyšší vrstvy, když si dnes může každý žebrák dovolit kočár s livrejovým sluhou, jak je všechno levné!“ povzdechl si smutně hrabě Stürgkh, snaže se do sebe dostat kus husy nabodnutý na vidličku.

„Nu, obávám se, milý hrabě, že bude ještě hůř. Jistě je vám známo, že Rothschildové v konsorciu s baronem Křetínským postavili v Čechách a na Moravě sedm zbrusu nových uhelných elektráren, takže se dle všeho zdražení elektrické energie jen tak nedočkáme, ba právě naopak.

Elektrická energie bude tak levná, že i rodinný domek toho nejposlednějšího nádeníka bude honosnější než palác vašeho praděda,“ poznamenal jsem, snaže se o totéž, co hrabě, se stejným výsledkem, ať jsem dělal, co jsem dělal, nemohl jsem husu rozžvýkat a polknout, jak už jsem měl těch permanentních husích hodů po krk.

„To jsme to dopracovali! Co je to za svět, kde se kmán staví na roveň pánovi!“ zalkal hrabě Stürgkh a otočil se na svého tajemníka, který právě vešel do místnosti, „co mi chcete?“

„Dopis od Jeho Veličenstva. Do vašich vlastních rukou,“ řekl tajemník.

„Zase práce! To je tak, když člověk slouží eráru. Nemá nikdy klidu, Ovčáček by mohl vyprávět,“ povzdechl si hrabě a ukázal na husí pečínku, „prosím vás odneste to, dejte to nějaké chudině, a když to nebude chtít, protože je už přežraná, tak to třeba dejte psům, prostě s tím něco udělejte, já už husu nechci ani vidět.“

Tajemník vzal husu, hrabě Stürgkh si rychle umyl ruce a vzal si dopis od Jeho veličenstva, aby se pustil do jeho čtení.

Přiznám se, že nikdy jsem neviděl člověka, kterému by se změnila zdravá červená barva ve tváři v barvu mrtvolně nazelenalou tak rychle, jak tomu bylo nyní u hraběte, který položil dopis od Jeho Veličenstva na stůl s takovou bezmocí, že jsem se ho musel zeptat: „Co se děje? Snad ne další lockdown?“

Hrabě Stürgkh se na mne zoufale podíval, právě: „Ne, lockdown tentokrát ne. Tentokrát je to válka.“

„Válka? Kde by se najednou vzala válka?“ podivil jsem se.

„Čtěte,“ podal mi hrabě dopis od Jeho Veličenstva.

Vzal jsem dopis a začal číst: „Byl Jeho c. a k. Apoštolské Veličenstvo ráčil nejmilostivěji vydati tento Nejvyšší vlastnoruční spis a manifest:

                                                           Milý hrabě Stürgkhu
Vidělo se Mi, naříditi ministru Mého domu a věcí zahraničních, aby oznámil běloruské vládě, že mezi mocnářstvím a Běloruskem nastal stav válečný. V této osudné chvíli jest mi potřebou, obrátiti se Svoje milované národy. Nařizuji vám tudíž, abyste přiložený manifest veřejně vyhlásil.
V Lázních Išlu, dne 22. listopadu 2021
                                                  František Josef v. r.
                                                                                                       
Mým národům!
Bylo mým nejvroucnějším přáním, abych léta, která z Boží milosti jsou Mi ještě dopřána, mohl zasvětiti dílům míru a uchránil Svoje národy před těžkými obětmi a břemeny války.
V radě Prozřetelnosti bylo jinak rozhodnuto.
Pletichy protivníka plného nenávisti nutí Mne, abych na obranu cti Svého mocnářství, na ochranu jeho vážnosti a moci k zabezpečení jeho državy po dlouhých letech míru chopil se meče.
S nevděkem rychle zapomínajícím nastoupilo Bělorusko, které od prvního začátku své státní samostatnosti až do nejnovější doby od Mých předkův a ode Mne bylo chráněno a podporováno, cestu otevřeného nepřátelství proti Rakousko-Uhersku.
Když Jsem po třech desetiletích požehnané práce míru v Haliči rozšířil svoje vladařská práva, vyvolalo toto Moje opatření v Bělorusku, jehož práva nižádným způsobem nebyla porušena, výbuchy nevázané náruživosti a nejrozhořčenější nenávisti. Moje vláda užila tenkráte krásného práva strany silnější a žádala v nejkrajnější shovívavosti a dobrotivosti na Bělorusku toliko, aby slíbilo, že budoucně setrvá na dráze míru a přátelství.
Naděje, že Bělorusko ocení shovívavost a mírumilovnost Mé vlády a že dostojí svému slovu, se nesplnila.
Stále výše šlehá plamen nenávisti proti Mně a Mému domu, stále otevřeněji vystupuje snaha nerozlučná území Rakousko-Uherska násilně odtrhnouti.
 

Zločinné řádění sahá přes hranice, aby na severovýchodu mého mocnářství podkopalo základy státního pořádku. Řada vražedných útoků, s rozmyslem připravované a provedené spiknutí, jehož hrozný zdar Mne a Moje věrné národy v srdce zasáhl, jest daleko viditelnou krvavou stopou oněch tajných pletich, které z Běloruska byly zahájeny a řízeny.
Tomuto nesnesitelnému řádění musí se učiniti přítrž, ustavičná vyzývavost Běloruska musí se ukončiti, má-li čest a vážnost Mého mocnářství zůstati neporušena a jeho státní, hospodářský a vojenský rozvoj býti ušteřen stálých záchvěvů.
Marně podnikla Moje vláda ještě poslední pokus, dosíci tohoto cíle prostředky míru, pohnouti Bělorusko vážným napomenutím k obratu.
Bělorusko odmítlo umírněné a spravedlivé požadavky Mé vlády a odepřelo dostáti povinnostem, jichž splnění v životě národův a států jest přirozeným a nutným základem míru.
A tak jsem nucen přikročiti k tomu, aby se moci zbraní opatřily nezbytné záruky, které mají zabezpečiti Mým státům pokoj uvnitř a trvalý mír na venek.
V této vážné chvíli Jsem si plně vědom celého dosahu svého rozhodnutí a své zodpovědnosti před Všemohoucím.
Vše Jsem prozkoumal a uvážil.
S klidným svědomím nastupuji cestu, kterou Mi povinnost vykazuje.
Spoléhám na Svoje národy, kteří ve všech bouřích vždy v jednotě a věrnosti kolem Mého trůnu se seřadili a pro čest, velikost a moc vlasti k nejtěžším obětem vždy byli ochotni.
Spoléhám na statečnou, obětavým nadšením naplněnou brannou moc Rakousko-Uherska.
A důvěřuji ve Všemohoucího, že Mým zbraním dopřeje vítězství.“

„Co tomu říkáte?“ zeptal se hrabě Stürgkh.

„Zase tak velké překvapení to není. Tomu řádění na hranicích je třeba učinit přítrž,“ řekl jsem a dodal, „já osobně jsem válku s Běloruskem čekal. Jen jsem počítal, že bude vyhlášena nejdříve za deset let, až se konečně podaří dotáhnout nákup nových obrněných transportérů, přičemž jejich cena bude třikrát vyšší, než kdybychom je koupili teď, ale jejich nákup se samozřejmě musí důkladně promyslet a to chce čas.

V tomto směru mne vyhlášení války trochu zaskočilo, ale Jeho Veličenstvo nás přece ujistilo, že vše důkladně zvážilo. Za týden budeme už v Grodnu a koncem příštího léta bychom mohli snad vstoupit do Minsku a konečně tak obnovit pořádek na našich hranicích, všichni přece víme, kdo za tím vším stojí. A toho se tak trochu bojím.

Co tomu řeknou Rusové?“

Při moji otázce hrabě Stürgkh ožil, byl to přece jen tělem a duší úředník naší monarchie, jejíž armáda patří k těm největším v Evropě.

„Rusů bych se nebál! Dobře vědí, že jsme tentokrát v právu, oni přece taky zrovna tak anektovali Krym. Měli Lukašenka umravnit, aby nám svými provokacemi nezavdával záminku k útoku. Proto si myslím, že tato válka nebude příliš dlouhá. Věřím tomu, že nejpozději ve chvíli, kdy naše zbraně dosáhnou Grodna, vypadne Lukašenko z okna, Rusové sotva mohou mít zájem na tom, aby se naše zbraně přiblížily jejich hranici kvůli spravedlivé válce,“ řekl hrabě Stürgkh a horečnatě dodal, „ano, tato válka bude krátká, jistě déle než dva roky nepotrvá. Proto je důležité okamžitě ošéfovat státní zakázky na dodávky proviantu naši chrabré armádě. Nesmíme promarnit již ani sekundu. Omluvte mne, ale mám teď hodně práce a vy jistě také. Děkuji vám za návštěvu, Hospodin nám zachovej císařpána!“

„Až na věky, amen!“ odpověděl jsem a chvatně se rozloučil s hrabětem, abych okamžité běžel podplatit ty správné lidi, obchoduji totiž ve velkém suknem a masovými konzervami.

 

Autor: Karel Trčálek | pondělí 22.11.2021 8:38 | karma článku: 15,53 | přečteno: 339x
  • Další články autora

Karel Trčálek

Íránské střely a Institut ajatolláha Václava Klause

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán zpackal nejen svůj víkendový útok, ale jak nepovedené je prý i íránské pivo...

19.4.2024 v 14:06 | Karma: 17,61 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Integrace imigrantů v německých školách nefunguje, ale nesmí se o tom mluvit nahlas

Ještě nedávno se za podobné názory dával ban. Jo, když jsme to před 5 lety my xenofobové říkali, tak nás různí lepšolidi, sluníčkáři a vítači přesvědčovali, jak ta multikultůra krásně prosperuje

17.4.2024 v 14:54 | Karma: 20,98 | Přečteno: 593x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Je odpor k elektromobilitě skutečně projevem neofobie, nebo naopak zdravého rozumu?

Já osobně jako IT specialista neofobií netrpím, naopak musím držet krok s novinkami ve svém oboru. I přesto si myslím, že současná podoba baterkových hraček je slepou uličkou

15.4.2024 v 16:00 | Karma: 17,31 | Přečteno: 544x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Moje vzpomínka na ten den, kdy Gagarin letěl do kosmu

Vzpomínám si na ten den dobře. Hodně lidí nevěřícně hledělo na nebe a pořád dokola opakovalo: „Gaga! Gagaga!“

13.4.2024 v 16:40 | Karma: 23,17 | Přečteno: 867x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Má ho Varel Chrčálek taky malého?

Jsou témata, kterým se chtě nechtě, nemůžeme vyhnout. Proto by chtěl tímto článkem rozvířit diskuzi, ze které by vykrystalizovala odpověď na výše položenou otázku...

9.4.2024 v 15:56 | Karma: 27,33 | Přečteno: 890x | Ostatní

Karel Trčálek

Soumrak éry válečných štváčů Jirky Paroubka...

Slovenská a česká pravice vkládaly velkou naději ve vítězství válečného štváče ve II. kole prezidentské volby na Slovensku. Exponenti slovenské, ani české pravice teď nedokážou zakrýt zklamání, které v nich vzbudily výsledky voleb

8.4.2024 v 16:41 | Karma: 28,97 | Přečteno: 773x | Diskuse| Politika

Karel Trčálek

Volební vlak vypravený z České republiky vítězství Korčokovi evidentně nepřivezl

Pokud chce někdo vypravovat ze Slovenska vypravovat vlaky na Ukrajinu plné vojáků, aby měla ruská děla co žrát, nemůže se divit, že není slovenským prezidentem...

7.4.2024 v 9:35 | Karma: 32,56 | Přečteno: 1173x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Jak se papež František I. stal z Antikrista oslavovaným chcimírem

Není to tak dávno, co naší jedině praví katolíci typu Petra Hájka či Michala Semína označovali Františka I. za Antikrista a naši vlastenci jej bičovali pro jeho velebení migrantů...

6.4.2024 v 20:31 | Karma: 28,55 | Přečteno: 673x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Markétka letí do Senátu

A snad tam i doletí, protože je to naše jediná naděje, abychom byli zase svobodní. Bože, lidi, já už úplně zapomněl, jaké je to být svobodný! Svobodný!

6.4.2024 v 11:29 | Karma: 25,60 | Přečteno: 595x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Cože? Jaký „zimní čas“? Polemika s váženým panem Ladislavem Jaklem

Tak se nám od víkendu zase krásně prodloužily večery a pan Jakl musí chodit z práce ještě za světla. A přitom to bylo tak jednoduché. Stačilo jedno administrativní nařízení. Ale proč zůstat v půli cesty? Je třeba jít dál...

3.4.2024 v 14:20 | Karma: 24,36 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Putin složil zbraně, morální převaha českých chciválků potvrzena!!! Ať žije mír!

Jsem rád, že vám tuto radostnou zvěst mohu v aprílovém čase předložit jako první. Přestože diktátor Putler měl na bojišti převahu, rozhodl se kapitulovat, protože špatný mír je i pro něj pořád lepší, než když umírají lidé....

1.4.2024 v 17:09 | Karma: 26,44 | Přečteno: 601x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Opravdu Češi tak moc milují Rusko a staré časy?

Opravdu neznám nikoho ve své okolí, kdo by moc dobře nevěděl, že ukrajinští nacisté a banderovci útočí na Rusko, které nám jediné může vrátit svobodu a demokracii, o kterou nás připravili havlisti, liberálové a Západ...

31.3.2024 v 8:36 | Karma: 30,89 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Takže Velký pátek našeho největšího básníka...

Ti, co nečinně přihlížejí ukřižování Spasitele jsou ti špatní. Avšak ti, co jsou vyhazováni z práce, vláčeni blátem, jsou ti dobří, jsou těmi, pro které se Spasitel obětoval....

29.3.2024 v 17:08 | Karma: 32,44 | Přečteno: 874x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma: 26,23 | Přečteno: 515x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma: 32,08 | Přečteno: 711x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Není to velmi nefér vůči ostatním blogerům, že je můj článek pořád ještě na titulce blogu?

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale přijde mi to silně nefér vůči panu Nožičkovi (a o jisté kolegyni blogerce ani nemluvě), že je můj článek pořád na titulce, zatímco článek pana Nožičky tam už dávno není....

26.3.2024 v 9:19 | Karma: 33,68 | Přečteno: 955x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Kam se poděli Rajchlovi proruští dezoláti? Kdy podá vláda pětihnusu konečně demisi?

Nikdy bych nenazval včerejší účastníky statisícové protivládní a mírové demonstrace za proruské dezoláty, kdyby je tak neoznačil jeden z organizátorů této monstrózní akce, pan JUDr. Michal Hašek...

24.3.2024 v 17:28 | Karma: 32,32 | Přečteno: 891x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu rozumím

Pan Nožička Josef se přiznává, že lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumí. To já, nechci se chválit, jim rozumím naopak velmi dobře...

23.3.2024 v 18:01 | Karma: 43,11 | Přečteno: 9920x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Všichni mluví o válce! Jen Jaromír Nohavica, náš největší básník, mluví o míru!

No, tak dobře, abych nepřeháněl, o míru mluví ještě pan Horner a pár učitelek češtiny. Ale jinak všichni mluví už jen o válce!!!

22.3.2024 v 14:16 | Karma: 24,31 | Přečteno: 816x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Proč všichni mluví jen o válce? Plzeňský koncert Jaromíra Nohavici

Proč všichni mluví o válce? Proč nikdo nemluví o míru jako náš největší Básník, který už zase píše psaní pánům nahoře, maje při tom na své hrudi blyštivou Puškinovu cenu...

21.3.2024 v 7:52 | Karma: 33,84 | Přečteno: 1240x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 2945
  • Celková karma 25,13
  • Průměrná čtenost 868x
Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Seznam rubrik