Konečně blog, který není o koroně!

7. 12. 2021 15:50:12
Tak jsem si žekl, že už je opravdu čas nepsat o těch cypovinách, o kterých se píše třeba na Ošlerově Rukojmím dnes a denně, a tak se v tomto blogu o koroně vůbec nemluví

Je advent, přesně tak, jako před deseti lety, kdy to všechno vrcholilo, když vyhodili Větvičku z hospody, protože neměl tečku. Měl jsem tento adventní čas vždy moc rád, a teď ho mám rád dvojnásob, je tak tajemný a plný očekávání!

A tehdy, před deseti lety taky lidé tušili, že něco musí přijít, něco, co nezvratně změní jejich životy k nepoznání, jakýsi zásadní, vskutku ani ne už kopernikovský, ale už čistě havlovský obrat, kdy pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Lidé to tušili, viselo to ve vzduchu a většinou se toho samozřejmě báli, jako všeho nového.

Báli se toho ovšem zbytečně. Nikdo si už teď nevzpomene, že před deseti lety tím žilo a existovalo trochu jinak, protože to, co lidé považovali za svoji svobodu, byla samozřejmě jen iluze.

Proč to byla iluze?

Iluze to byla proto, že my jsme tady byli vždy. My, kteří máme odpovědnost za ty, co se domnívají, že mají svobodu, nebo se rovnou domnívají, že za tuto svobodu musejí, třeba i proti nám, bez přestání bojovat. Museli jsme ovšem tehdy přistoupit k určitým krokům, nastolit nový řád, který ale zase až tak nový nebyl.

Kdybychom to neudělali my, udělal by to za nás ekosystém sám. A věřte mi, že s takovými věcmi nejsou žádné žerty. Svoboda, to je vždy anarchie a chaos, protože svoboda působí na lidi jako ten nejprudší jed, dejte lidem ráno svobodu a večer máte ze světa kůlničku na dříví.

Stačí si vzít do rukou bibli. I v ní vládne bůh lidem železnou pěstí, nedopřává jim žádnou svobodu a přesto se lidem před ním plazí a velebí ho.

A tak je to i s námi.

My jsme tím bohem, před kterým se musejí lidé od nepaměti plazit, aby vůbec žili. Před deseti lety jsme museli udělat to, co udělal bůh, když nechal zmizet z povrchu zemského Sodomu a Gomoru. Jistě, nebylo to lehké rozhodnutí, zbavit planetu poloviny lidstva, ale nedělali jsme to přece z plezíru.

Dělali jsme to právě pro tu druhou polovinu lidstva, aby ta mohla žít.

Máme si to vyčítat?

Těm mrtvým je to už přece jedno, že jsme jim píchli smrtící injekci, v kterou se, díky antiavaxerům, proměnilo docela neškodné nocebo. Vždyť ve skutečnosti snad opravdu nejsou mrtví a jednou budou vzkříšení. A ti živí, mohou být rádi, že žijí a žijí jen a jen díky nám. My jsme udělali radikální řez, který již nešel odkládat, ostatně učinili jsme tak v dějinách tohoto tragikomického světa již mnohokrát, a můžete věřit, že nebýt nás, nebylo by žádných lidských dějin, protože by už dávno nebylo žádného lidstva.

A tenkrát, před deseti lety, zrovna před Vánoci, byli lidé definitivně postaveni před hotovou věc. Jakýkoliv odpor byl směšný, protože marný. Ti, co nejvíce křičeli, byli nejvíce zmanipulování, z těch jsme už dávno udělali zoufalé blázny s chorými mozky, protože takoví slouží naši věci nejlépe.

Ne my, ale oni zasévali mezi lidi strach tím, že odhalují naše děsivé plány. Jenže my nemáme, co skrývat a ani se nemusíme bát pravdy, kteří tito nešťastníci odhalují, protože my jsme ta pravda, my jsme ta láska, přesně jak o tom mluví Havel. To, co tito nešťastníci nazývali nový světový řád, je staré jako lidstvo samo.

Nebo si snad někdo myslí, že by opice, kterou člověk pořád je, dosáhla toho všeho, čeho dosáhla, kdyby neexistoval světový řád?

Čím více tito zoufalci křičeli, tím více nám pomáhali, odvedli tehdy o adventu dobrou práci.

Byl to tehdy krásný advent, skutečný advent, čas očekávání na příchod Mesiáše. A ten skutečně přišel. Je ovšem naivní si myslet, že Mesiáš je jakási konkrétná postava. Spása je určitý stav vědomí a toho, čeho jsme tehdy potřebovali dosáhnout, jsme dosáhli i bez toho, aby se kdokoliv z nás musel převlékat za Mesiáše a sestupovat z nebe mezi lidi činící najednou, ve zvířecím strachu o svůj život, pokání.

Ano, tzv. Nový světový řád spasil lidstvo, zachránil jej před zkázou a zánikem. A zeptáte-li se dnes jakéhokoliv člověka, zda by nechtěl žít v tomto novém světovém řádu, ručím vám celým svým majetkem, že jeho odpověď bude sotva záporná. Je velkým omylem si myslet, že nový světový řád je zlem, naopak, je nejvyšším dobrem, protože zajišťuje lidem, těm co přežili, život v naprosté spokojenosti.

A že jsou snad lidé nesvobodní?

Pak se musím ptát, co je to vlastně ta svoboda, za kterou před deseti lety bojovali ti, kteří teď, v novém světovém řádu zase chrochtají blahem někde v Karibiku?

Tehdy, před deseti lety, to byl skutečný advent, i když bez vánočních trhů a svařáků, tehdy opravdu přišel Mesiáš, neboli Meses, a nastolil své království, rozuměj nový světový řád, který zde existoval odjakživa, jen pod jinými nátěry...

A teď je zase advent a já sedím u krbu, ve kterém se mění v popel, dubová polena. Mám rád ten pohled do ohně, který spálí všechno špatné a nezdravé, do té očistné lázně, ze které vychází svět jako znovuzrozený. Ne nadarmo si bůh vymínil na svém vyvoleném národu jako jeho nejposvátnější povinnost věčnou zápalnou oběť.

„Tati, co jsi dělal, když lidem zakazovali ubytovat se v hotelech, dát si pivo a navštívit vánoční trhy, co jsi dělal, když servírka vyhazovala Větvičku z hospody se slovy, aby šel do piče, protože nemá tečku?“ tahá mě za rukáv syn, který se nemůže dočkat Vánoc, má je rád, jako všechny děti.

„Co jsem dělal? Všechno jsem to řídil i s tvým dědou, byla to tvrdá, ale požehnaná práce. Až budeš velký, budeš taky řídit svět jako já a tvůj děda. Náš úkol a naše povolání ke světovládě se dědí už celá staletí z otce na syna, to je naše dědictví, které nás, všechny mužské příslušníky našeho rodu, zavazuje k práci pro dobro tohoto světa, jenž naším domovem i majetkem, prostě vinicí, námi obdělávanou v potu tváři, abychom mohli sklízet zaslouženou úrodu, lisovat z lidských hroznů to nejlahodnější víno, obrazně řečeno,“ odpovím synovi a vezmu si ho na klín.

„Až budu velký, tak budu jezdit na koníčkovi, jako Anička Kellnerová,“ odpovídá mi syn a dodává, „že mi Ježíšek přinese na Vánoce koníčka od strýčka Gatese!“

„Když budeš hodný, možná si dá Ježíšek říct a přinese ti koníka od strýčka Gatese,“ pohladím synka po hlavě a přihodím do krbu další poleno, palivového dříví na zimu máme, chválabohu, nadělaného dost, stačilo rozštípat staré dubové rakve, kterých nám, Rockfellerům, už dávno netřeba...

Autor: Karel Trčálek | úterý 7.12.2021 15:50 | karma článku: 16.62 | přečteno: 400x

Další články blogera

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 187 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.66 | Přečteno: 619 | Diskuse

Karel Trčálek

Není to velmi nefér vůči ostatním blogerům, že je můj článek pořád ještě na titulce blogu?

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale přijde mi to silně nefér vůči panu Nožičkovi (a o jisté kolegyni blogerce ani nemluvě), že je můj článek pořád na titulce, zatímco článek pana Nožičky tam už dávno není....

26.3.2024 v 9:19 | Karma článku: 33.38 | Přečteno: 815 | Diskuse

Karel Trčálek

Kam se poděli Rajchlovi proruští dezoláti? Kdy podá vláda pětihnusu konečně demisi?

Nikdy bych nenazval včerejší účastníky statisícové protivládní a mírové demonstrace za proruské dezoláty, kdyby je tak neoznačil jeden z organizátorů této monstrózní akce, pan JUDr. Michal Hašek...

24.3.2024 v 17:28 | Karma článku: 32.18 | Přečteno: 766 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 8.27 | Přečteno: 97 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 187 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 149 |
Počet článků 2932 Celková karma 24.60 Průměrná čtenost 868

Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...