Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

M. Zeman by se jmenováním J. Lipavského dopustil vlastizrady!

M. Zeman by byl bezesporu byl špatným prezidentem, kdyby jmenoval špatného ministra zahraničí, který, krom jiného, podporuje agenta CIA Koudelku

            Náš nad národ je nad pomyšlení udatný a statečný, ale příliš malý, aby si mohl diktovat svou vůli tak, jak si ji často diktují velké národy. Nemůže být samozřejmě pochyb, že by náš národ svou kůži neprodal lacino, že bychom všichni do posledního dechu bojovali za svoji vlast.

Víme to o sobě velmi dobře a jsme na to právem hrdí. Ale taky víme, že tento, jakkoliv hrdinný, boj by byl předem ztracený, že i kdybychom se dokázali bránit, dejme tomu, čtyřicet dní proti obrovské přesile, čtyřicátý první den byl by pro nás národ dnem posledním, prostá početní převaha protivníkova by nakonec zvítězila.

            Proto jsme, přes svoji nesmírnou odvahu a statečnost, nikdy nevedli žádnou válku, veškerá naše národní existence tak závisí především na obratné diplomacii, která nám jediná zaručuje naši svobodu a samostatnost, i když armádu máme samozřejmě taky. Např. by mělo být již brzy, po mnoha letech, ukončeno výběrové řízení na dodavatele obrněných transportérů, které posunou naši pěchotu na vyšší level, a proslýchá se rovněž, že by se na naší obloze měla brzy objevit i nová, snad i nadzvuková letadla.

            Ale životně důležitá je pro nás diplomacie a proto je jednou z nejdůležitějších osob v našem milovaném státě osoba ministra zahraničí. My si prostě nemůžeme dovolit mít špatného ministra zahraničí, to by byl náš konec. Proto je jeho výběru věnována taková pozornost, proto jsou kandidáti na tento post podrobováni tak důkladnému zkoumání, abychom se vyvarovali chybného výběru, který by nás stál naši národní existenci.

            Prezidentem, premiérem, ministrem financí může být kdokoliv, ba dokonce i žena, ale ministrem zahraničí nikoliv. To si především přejí lidé před každými volbami.

            „Dej bůh, abychom neměli po volbách na zamini nějakého neschopného magora bez vzdělání a nebyla válka!“ přejí si lidé před každými volbami.

            Ani hyperinflace se lidé nebojí tak, jako války, která by byla důsledkem naší špatné zahraniční politiky.

            Když člověk přijde kvůli inflaci o veškeré úspory (pokud nebyl natolik prozíravý a neměl tyto úspory alokovány v kryptoměnách) není to taková tragédie, jako když národ přijde o svou suverenitu, když je poroben, nebo dokonce vyhlazen a to jen proto, že se na ministerstvu zahraničí ocitl nějaký diletant s pouhopouhým bakalářským vzděláním, nebo dokonce jen s maturitou, jako by snad maturita opravňovala jejího držitele vehnat celý národ do krvavých jatek!

            V živé paměti je ještě případ jednoho ministra zahraniční, jehož možná idealistická, ale nadmíru neobratná zahraniční politika, připravila náš národ o kus území, jež připadl jisté mocnosti, se kterou bezprostředně sousedíme a ztráta tohoto území byla pro náš národ o to bolestnější, že jsem jej získali kdysi docela bez boje právě díky obratné diplomacii, aniž bychom přitom ztratili jednoho jediného muže v otevřeném a přímém boji.

            Tato jizva na našich srdcích se ještě zcela nezacelila, a proto jsme tak obezřetní, jde-li o osobu ministra obrany, proto má prezident od nás mandát vetovat jakéhokoliv ministra zahraničí, nebude-li se mu pozdávat, protože prezidentem je u nás, dle letité a prastaré tradice ten nejsečtělejší muž nad hrobem.

            Nepotřebujeme žádného větroplacha, který okamžitě vyhlásí válku kdekomu jen proto, aby se zmocnil jeho nerostného bohatství, nebo jen proto, že tam, či onde nejsou snad dodržována lidská práva. Kdybychom měli milióny můžů ve zbrani, prosím, nikdo by s ničím takovým neměl problém, v takovém případě bychom už dávno vládli světu.

            Ale my musíme postupovat nanejvýš obezřetně. Ministr zahraničí musí být vychytralý člověk, jehož strategie musí být založena na drobných taktických ústupcích, které nám zajistí remízu, neboť na vítězství, vzhledem ke své velikosti, pomýšlet nemůžeme. My musíme zabránit jen prohře, to je náš úkol, a proto je pro nás, na mezinárodním poli, jakákoliv remíza de facto vítězstvím.

            Tuhle se mi v noci zdálo, že jsem ministrem zahraničním. Byl to velmi živý silný sen. Náš národ se řítil do jakési strašlivé války, hned dvě světové velmoci se nás snažily okupovat. Ať jsem dělal, co jsem dělal, nedokázal jsem tomu zabránit, vše se mi drolilo pod rukama, každé moje rozhodnutí bylo špatné.

            Domluvil jsem jakési spojenectví, ale vzápětí se ukázalo, že naši spojenci jsou vlastně zrádci, kterým byl velmocemi slíben nepatrný podíl na kořisti z porcování naši vlasti. Domluvil jsem horečnatě jiné spojenectví, ale dopadlo to stejně. A aby toho nebylo málo, ony velmoci, jež si nárokovaly naši vlast, se domluvily mezi sebou, spolčily se proti nám, takže jsme najednou museli čelit soupeři tak nesmírné síly, že bylo naprosto vyloučeno, abychom se ubránili, zvláště pak, když se proti nám, opuštěným a bez spojenců, spojil celý svět, chtěje nás vyhladit, jako bychom byli to největší zlo.

            Nakonec mi nezbylo, v tom, snu podat demisi do rukou prezidenta.

            Přijdu na zámek do Lán a říkám prezidentovi: „Nesu vám tuhle demisi!“

            A prezident na to: „Vaši demisi nepřijímám!“

            Já na to: „Podle ústavy musíme moi demisi přijmout!“

            A prezident na to: „Nemusím nic, o tom ať rozhodne ústavní soud, hehe!“

            Prezident se šíleně rozesmál, hlavu mu přitom klimbala na prsou, u úst se tvořila pěna. Bylo to tak děsivé, že jsem napnul všechny své síly a procitnul s úlevou tak obrovskou, že se to nedá ani popsat.

            Ale děs z tohoto snu byl tak velký, že jsem jej musel každému, třeba i zcela neznámému člověku vyprávět.

            „Prezident, který nepřijme demisi špatného ministra zahraničí je ještě horší než ten ministr, protože ten je jen ministrem, ale prezident je prezidentem, ten by měl mít rozum, když už nikdo jiný!“ říkali na to všichni, ale naštěstí to byl skutečně jen sen, který se, jako každý jiný sen, mohl skončit buď jen smrtí, nebo probuzením.   

           

 

Autor: Karel Trčálek | pátek 10.12.2021 15:38 | karma článku: 19,93 | přečteno: 488x
  • Další články autora

Karel Trčálek

Válka je zločin! Paradoxní pacifismus pana Hornera

Známý pacifista pan Horner ve svém nejnovějším počinu tradičně obviňuje Západ z toho, že nedodává na Ukrajinu dostatek zbraní, a zároveň na válce vydělává. Co ovšem na první pohled vypadá jako paradox, je u pana Hornera normál...

1.5.2024 v 15:48 | Karma: 20,35 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Do prvomájového průvodu jsem chodil dobrovolně manifestovat touhu po míru!

A nebyl jsem sám. Všichni, kdo toužili po míru, kráčeli v prvomájovém průvodu stejně jako, nijak to neskrývajíce pod zakaboněnou maskou...

1.5.2024 v 12:21 | Karma: 16,73 | Přečteno: 270x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Chcimír a chciválek. Malé zamyšlení s panem Flaškou...

Je to jednoduché. Chcimír touží po míru a bojuje proti válkám. Naopak chciválci se libují v prolévání krve a, stejně jako husité, touží jen po tom, aby lidé umírali ve válce a proto posílají zbraně na Ukrajinu...

30.4.2024 v 16:08 | Karma: 23,63 | Přečteno: 523x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Helena Langšádlová byla nejlepší ministryní Fialovy vlády, nechápu, proč končí!

Ač to zní poněkud paradoxně, v případě současné vlády jsou nejlepší ti její členové, kteří se řídí zásadou, kdo nic nedělá, ten nic nezničí, protože Fialova vláda už zničila skoro všechno...

28.4.2024 v 9:58 | Karma: 19,02 | Přečteno: 411x | Diskuse| Politika

Karel Trčálek

K té vší válečné vřavě! Je smutné, když lékař podporuje válku!

Vždy mne rozesmutní, když válku hájí nebo ospravedlňuje lékař. Lékař toho povolání (omlouvám se za tuto kostrbatou a nesmyslnou formulaci, ale jsem z toho opravdu moc a moc smutný) by si něco takového neměl vůbec dovolit!

27.4.2024 v 15:32 | Karma: 21,56 | Přečteno: 501x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

  • Počet článků 2956
  • Celková karma 24,88
  • Průměrná čtenost 864x
Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Seznam rubrik