Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ministr Gazdík se chystá zrušením známkování rozvrátit české školství!

Jedním z ústředních bodů dokumentu Strategie 2030+ v oblasti školství je zrušení známkování žáků a studentů jako nemoderního přežitku, jeho realizací je pověřen ministr Petr Gazdík

            Lidská pitomost nezná mezí, což se projevuje, bohužel, právě tam, kde by se to mělo projevovat nejméně, a nebo nejraději vůbec, totiž ve školství, jehož stav je, a to si přiznejme, naprosto tristní.

            S každou další ohlášenou reformou školství lidé v mém okolí doslova trnou, s jakou pitomostí se zase přijde a opravdu, každá nová reforma školství svou pitomostí suverénně přebíjí tu předchozí. A tak zatím s tím nejpitomější, co se kdy ve školství objevilo, je nápad, aby se děti nehodnotily známkami, nýbrž slovně, nebo dokonce formativně!!!

            Není jistě náhoda, že s tímto nápadem přicházejí tzv. odborníci, kteří tvrdí, že se známkami děti nálepkují (z osobní zkušenosti vím, že jako permanentní jedničkář a premiant třídy jsem opravdu neměl nikdy pocit, že jsem nálepkován), což má údajně bránit jejich vzdělávání!

Problém tohoto, snad na první pohled líbivého návrhu, je to, že dnes se bohužel každému hlupáku říká odborník  a proto se úroveň našeho školství se výrazně zhoršuje.

Výhodou naší dost malé země bývala vysoká vzdělanost a šikovní, pracovití a zruční lidé.

O to nás tito tzv. odborníci, nepochybně bývalí pětkaři, maximálně čtyřkaři, kteří předstírají, že rozumí školství, chtějí připravit?

Sám jsem se nedávno přesvědčil o tom, že tento problém je velmi vážný.

Mluvil jsem totiž o tom ve vinném sklípku s jedním venkovským učitelem. Společenská prestiž venkovských učitelů v posledních velmi upadla, někde jsou dokonce níž než obecní pohodní a vinu na tom nepochybně nesou všechny školské reformy, které kdysi tyto tak aktivní lidi, již byli majákem vzdělanosti, srazili takřka až na samotné společenské dno.

Tento venkovský učitel bez přestání naříkal: „Copak nejsme pro ně lidé? Proč nás chtějí připravit ještě o to poslední, co máme? Co z nás ještě zbude, až nebudeme známkovat?“

Přiznám se, že tento nářek působil na mne uprostřed bujarého veselí, jež panovalo ve vinném sklípku (a k němuž nemalým dílem přispěla výtečná cimbálová muzika Réva), velmi depresivně. Chtěje znát jeho příčinu, zeptal jsem se tohoto venkovského učitele na podrobnosti.

„Chtějí, abychom hodnotili žáky slovně! Ale já jsem přece učitel, ne spisovatel! To mám ještě po nocích psát romány o tom, jak se kdo zlepšil, kdo v čem zaostává, že někdo nerozumí psanému textu, ani když ho přetáhnu rákoskou?“ zalkal učitel.

A v tu chvíli jsem si uvědomil zrůdnost tohoto záměru zrušit známkování a nahradit jej slovním, či dokonce formativním hodnocením!

Učitelé opravdu nejsou, když nepočítáme Jiráska, Svěráka a pár dalších výjimek, pohříchu ženského pohlaví (o transgender pedagozích mi není nic známo), spisovatelé a najednou mají psát romány, aby nepřišli o svůj chleba jen proto, že si pár hlupáků, převlečených za odborníky usmyslí prosadit v našem, kdysi tak skvělém školství, tyto tupé výmysly novodobých reformátorů školství?

„Karel je dobrý v kotoulech letmo, ale při výmyku na hrazdě po dopadu nevypne hruď, při skoku vysokém mu nejde příliš dobře dopad, při kolektivních sportech by mohl někdy myslet i víc na sebe,“ napíše takový nebohý učitel, ale jak se rodiče z takového hodnocení mají dozvědět, zda jejich syn patří v tělesné výchově mezi žáky nadprůměrné,  průměrné či podprůměrné, když nebohému učiteli nikdo nevysvětlil, co tyto pojmy znamenají a jak je má používat, což by ovšem znamenalo, že by se musel nebohý učitel věnovat sebevzdělávání, jako by už dávno pod tím, co mu bylo naloženo školním systém v rámci sebevzdělávání, nepadal k zemi, doslova se pod tíhou toho všeho, co na něj bylo naloženo, neryl hubou v zemi?

Samozřejmě, někdo může v tomto bodě namítnout, že nápad zrušit známky není zase až tak nový, že s ním například přišla už před celým stoletím italská pokrokářka Maria Montessori, jejíž jméno ovšem působí na většinu slušných a poctivých učitelů, a takových je, přiznejme si to, naprostá většina, jako červený hadr na býka.

Nikdo netvrdí, že montessori školy nebyly v nacistickém Německu a fašistické Itálii zakázány a zrušeny právě proto, že nacisté a fašisté vytušili v tom, že děti nejsou známkovány, nebezpečí. Ale na straně druhé nemůžeme ani popřít ten fakt, že sama zakladatelka tohoto pitomého vzdělávacího systému sama sešla s Benitem Mussolinim a jejím školám se po určitou dobu právě ze strany fašistů dostávalo nemalé podpory, takže si sám může každý udělat obrázek o morálním profilu zakladatelky montessori škol a velké multikulturní a progresivistické propagátorky toho, aby se děti ve školách neznámkovaly, jakož i všech, kdož horují pro tuto pitomost.

Přiznávám, že mi to pořádně hnulo žlučí, když jsem viděl, jak je onen venkovský učitel ze všech těch pitomostí smutný, zatímco my všichni ostatní se při vínečku bezstarostně bavíme a veselíme, zatímco se nad naší zemí stahují temná mračna.

Proto stále opakuji: „Známky byly, jsou a budou motivací, protože kdo by chtěl být pouhopuhým trojkařem, který se dostane maximálně tak na gymnázium?!“

Jenže ten multikulturalismus a inkluziánství se staly v této EU zemi nadzákonem.

To, Vám multikulturalisti, už nestačí, že se školy předhánějí, která bude mít lepší průměr?

Základní školy, které produkují z 90% negramoty (nepřizpůsobiví), mají celoškolní průměr známek jedna celá nula nula a skoro nula.

Je mi z toho špatně!!

Jaképak nálepkování, když děcko posledního neplatiče má jedničky a dvojky a nic neumí?

Učitelka, která by dala špatnou známku cikánovi, co nic neumí, jde od válu - učitelky jsou hodnoceny podle toho, jaké známky rozdávají, ne podle nějakého slovního hodnocení

A hle - i to, že se známkuje a nálepkuje, i to už někomu vadí?

Panebože, vemte si lopaty a běžte všichni vy, odborní myslitelé, dělat něco užitečného a přestaňte vymýšlet hovadiny.........,to je fakt k poblití, číst tyhle kravské nápady!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Trčálek | úterý 11.1.2022 16:23 | karma článku: 21,02 | přečteno: 391x
  • Další články autora

Karel Trčálek

Česká hřbitovní vláda překrucuje dějiny a dezinterpretuje výsledek 2. světové války

Hlas lidu, hlas Boží! Snad proto naše hřbitovní vláda hanobí hroby padlých rudoarmejců a ničí pomníky Rudé armády, naší slavné osvoboditelky...

9.5.2024 v 16:15 | Karma: 22,06 | Přečteno: 500x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Hlavní vinu za rozpoutání války na Ukrajině nese prof. Václav Klaus

Smím mít vlastní názor? Nebo je každý, kdo ho má odlišný od vládní linie a jediné pravdy, ruský šváb a Putinův nohsled?

7.5.2024 v 17:42 | Karma: 21,65 | Přečteno: 449x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Neúčast českého zástupce na inauguraci V.V. Putina je mezinárodní ostuda

Stydím se za naši hanebnou vládu, která neumožnila ani J. Nohavicovi, ani Václavu Klausovi aby dnes reprezentovali Českou republiku v Kremlu

7.5.2024 v 15:49 | Karma: 21,66 | Přečteno: 369x | Diskuse| Politika

Karel Trčálek

Kdo seje len, nesklízí bouři!!!

Už jste zkoušeli, i když jste třeba konzervativní katolíci, odříkávat místo Otčenáše či Zdrávas tibetskou mantru? Jestli ještě ne, tak to ani nezkoušejte, bylo by to ve vašem případě zcela zbytečné...

4.5.2024 v 15:33 | Karma: 18,78 | Přečteno: 513x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Češtinářky, čili om padme mani hum

Výborně, Varle. Tohle je úplně jiný level. Holt kdo umí, ten umí. Zasloužená trefná karma. Jo, souhlasím, tohle už se dá naprogramovat s přehledem

4.5.2024 v 13:24 | Karma: 15,11 | Přečteno: 283x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

V Tbilisi pokračují protesty proti vládě, pochodu se zúčastnilo 50 tisíc lidí

11. května 2024  20:40

Ulicemi gruzínské metropole Tbilisi v sobotu prošlo asi 50 tisíc lidí při pokojném protestu proti...

Milion Čechů pije denně alkohol, adiktologové žádají více peněz od státu

11. května 2024

Premium Navýšit od vlády rozpočet o dalších 300–400 milionů korun ročně chce Asociace poskytovatelů...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 2963
  • Celková karma 24,75
  • Průměrná čtenost 862x
Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Seznam rubrik