Vrátí zásadový a neohrožený Václav Klaus Orbánovi Petöfiho cenu?

25. 05. 2022 18:18:12
Dnes byl v Maďarsku zrušený nouzový stav, vyhlášený kvůli covidu, který umožňoval V. Orbánovi vládnout prostřednictvím dekretů. A dnes byl v Maďarsku vyhlášený nový nouzový stav, kvůli Ukrajině... Václav Klaus zatím mlčí...

Konference se po kovidistické přestávce opět rozbíhají, každý týden mi přijde několik pozvánek, v nichž mne naléhavě žádají a prosí, div ne na kolenou, o účast.

Všichni mi slibují, že budu hlavní hvězdou. Ale to mi slibovat nemusí, to vím sám nejlíp. Už jako čtyřletý chlapec jsem byl největší hvězdou Pražského povstání a kdyby Heydricha nezavraždili Kubiš s Gabčíkem, udělal bych to já, zatímco Havel byl zalezlý na tom jejich Havlově.

„Píšou z Budapešti. Máte přijet na jejich konzervativní konferenci. Slibujou, že budete hlavní hvězdou,“ řekl mi dnes Jakl, když lopatou probíral poštu, kterou k nám do Institutu vozí tři kamióny denně, přičemž jeden celý kamión tvoří objednávky na mé knihy.

„Píšou, kdo tam bude?“ zeptal jsem.

„Jo, píšou. Bude tam aďarská profesorka Mária Schmidt (před několika lety vám Maďaři, pokud se nepletu, udělili cenu Sándora Petöfiho), bude tam Francesco Giubilei (římský vydavatel naší knihy Stěhování národů v italštině), taky Tom Van Grieken (předseda vlámské Belang Party, která vydala tuto knihu ve vlámštině), John Fund (novinář z americké National Review, který v roce 1997 vydal pro Cato Institute vaši knihu The Rebirth of Liberty in the Heart of Europe,“ sdělil mi Jakl a pak dodal, „a taky tam bude Orbán. Ten pronese laudatio na vaši počest, šéfíku, a to laudatio bude povinně otištěno ve všech maďarských médiích.“

Jak jsem slyšel, že na konferenci vystoupí Orbán, okamžitě se mi zatmělo před očima.

„Jedu! Jedu do Budapešti!“ vykřikl jsem a taky jsem tam jel.

Jakl mi na cestu uvařil tři vejce na tvrdo a Vajgl mi zase půjčil svoji rybičku, abych mohl do větrných elektráren, kterých jsou v Maďarsku stovky, vyrýt svoje jméno a pak už jsem vyrazil k nejbližší tramvajové zastávce, tam sedl do tramvaje a vydal se do Budapešti.

Nemohl jsem se dočkat, až se setkám s Orbánem tváří v tvář. Rusové ho, stejně, jako mě drží pod krkem, pořádně se napakoval na atomové elektrárně v Paksu, na mě vědí Rusové zase něco jiného. Ale čert to vem, to není teď důležité, důležité je, že jsem měl s Orbánem nevyřízené účty.

Proto jsem do Budapešti jel, ne proto, abych poslouchal Orbánovy podlézavé a sladké řečičky, kterými se mně, nejmocnějšímu a nejpronásledovanějšímu bojovníkovu za svobodu v celé Evropě, chtěl vlichotit do přízně.

Jakl skutečně nelhal, když říkal, že Orbán pronese na úvod konzervativní konference laudatio na moji počest. To laudatio bylo odporně dlouhé a to pochlebování a velebení mé osoby bylo místy opravdu až nechutně trapné. Ale dělal jsem, že mi to velmi lichotí, abych Orbána nevyplašil.

Jak se nakonec ukázalo, bylo toto laudatio druhým nejhodnotnějším příspěvkem celé konzervativní konference, tím prvním byl můj příspěvek na téma, proč mám na konzervativní konferenci kravatu, ohlasy na něj doteď neutichly a to už je to několik dní, co jsem ho na žádost všech přítomných přečetl hned třikrát.

Ale nejdůležitější byl Orbán. Moje chvíle nastala, když jsme se ocitli tváří tvář v jeho úřadě, na krásné terase s výhledem na Dunaj a město.

„Před třiceti lety jsme, myslím tím nás dva, porazili komunismus, a teď jsme zase my dva porazili liberalismus, myslím tím progresivistický neomaristický liberalismus,“ řekl Orbán a položil mi něžně ruku na rameno.

Ale já se tím nedal oklamat, protože komunismus a progresivistický neoliberalismus jsme vůbec neporazili my dva, ale jenom já.

A teď jsem se chystal porazit i Orbána.

Setřásl jsem Orbánovu ruku ze svého ramena a zařval na něj: „Okamžitě zruš nouzový stav, který jsi vyhlásil kvůli kovidu a který ti umožňuje vládnout pomocí dekretů!“

Orbán byl z toho tak zkoprnělý, že se jen zmohl na to, že zablábolil: „Já myslel, že seš buzna!“

Ale jeho úder mířil úplně vedle.

Chytit jsem ho za ty jeho vyžrané líce začal jím třást: „Chceš dostat lidi na hák, tak jsi kvůli covidu vyhlásil nouzový stav! Aby jim mohli přikazovat, zakazovat a udělal z nich poslušné občany. Ty si zatím budeš hromadit bohatství, takže jeden Orbán začne ovládat milióny Maďarů. Ale mě neoblafneš! Je to součást velkého resetu! Jsi covidový mág a covidoví mágové nám normální život nedovolí. To bys totiž popřel sám sebe. Jednou získanou moc, s jejíž oporou se jim život v posledních dvou letech tak líbil, v žádném případě z rukou nepustíš!

Máš jednu pravdu a na té trváš. Byť se vývoj vyvinul zcela protichůdně. Myslím ale, že lidi už ten tvůj covid už vůbec nezajímá. Když si pustím maďarskou televizi, vím, že tam bude něco o Orbánovi, opakující se kafemlejnek pořád dokola.

Jenže tahle tvoje expanze, milý hochu, omezuje svobodu.

A to já nestrpím!

Nestrpím!

Buď zrušíš nouzový stav kvůli covidu, nebo si tě vezmu na paškál ve své další knize!

Tak co?!“

Po těch slovech zbledl Orbán jako stěna a začal drmolit, že vyrůstal v chudé rodině, že neměli doma teplou vodu, a když se stal poprvé premiérem, líbilo se mu na tom všem nejvíc, že měl najednou přístup k teplé vodě, že on to s tím nouzovým stavem kvůli covidu nemyslel tak vážně, a že ho hned zruší.

Pustil jsem jej, odplivl si a vydal se na cestu domů do svého Institutu.

A co mi dnes Jakl neříká!

„Tak ten Orbán dnes ten nouzový stav kvůli covidu opravdu zrušil. Musil jste mu, šéfíku, opravdu nahnat moře strachu, řekl uznale a dodal, „a hned na to vyhlásil nouzový stav kvůli Ukrajině, takže může vládnout pořád pomocí dekretů.“

„Kvůli Ukrajině může, to mi nevadí,“ řekl jsem smířlivě a dodal, „víte, Láďo, že jsem ta vaše vejce na tvrdo pořád ještě nesnědl?

Dám si je teď, doneste mi, prosím, to pero z Chile, ať je mám čím nabodnout.“

Jakl odběhl pro pero, a než se vrátí, přečtu si pár stránek z nějaké své pěkné knížky, ale které?

Člověk aby se ještě na stará kolena zbláznil se svých vlastních knížek, ale tomu Orbánovi jsem to nandal fakt pěkně, to se musí nechat, kdyby nezrušil ten nouzový stav kvůli covidu, vrátil bych mu i Petöfiho cenu, ví Havel, že bych to skutečně udělal!

Autor: Karel Trčálek | středa 25.5.2022 18:18 | karma článku: 20.61 | přečteno: 362x

Další články blogera

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.36 | Přečteno: 601 | Diskuse

Karel Trčálek

Není to velmi nefér vůči ostatním blogerům, že je můj článek pořád ještě na titulce blogu?

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale přijde mi to silně nefér vůči panu Nožičkovi (a o jisté kolegyni blogerce ani nemluvě), že je můj článek pořád na titulce, zatímco článek pana Nožičky tam už dávno není....

26.3.2024 v 9:19 | Karma článku: 33.38 | Přečteno: 808 | Diskuse

Karel Trčálek

Kam se poděli Rajchlovi proruští dezoláti? Kdy podá vláda pětihnusu konečně demisi?

Nikdy bych nenazval včerejší účastníky statisícové protivládní a mírové demonstrace za proruské dezoláty, kdyby je tak neoznačil jeden z organizátorů této monstrózní akce, pan JUDr. Michal Hašek...

24.3.2024 v 17:28 | Karma článku: 32.18 | Přečteno: 765 | Diskuse

Karel Trčálek

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu rozumím

Pan Nožička Josef se přiznává, že lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumí. To já, nechci se chválit, jim rozumím naopak velmi dobře...

23.3.2024 v 18:01 | Karma článku: 42.98 | Přečteno: 9607 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 10.52 | Přečteno: 129 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.38 | Přečteno: 547 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 521 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 470 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 2931 Celková karma 24.72 Průměrná čtenost 868

Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...