Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Odstrčený a zachraňující venkov je baštou normálního života!!!

Když vidím v televizi Policii Modrava, tak se mi vybaví zemědělství, zdravý vzduch a romantické západy Slunce, zkrátka a dobře vybaví se mi venkov

Na žití postaru není nic špatného. A tak tady u nás, na venkově žijeme hezky po staru.

Tak například každý vesničan má kolo, na kterém jezdí všude, do obchodu, i do kostela, ba i na ten hřbitov, u toho našeho je dlouhý stojan na kola, abychom kola nemuseli opírat o hřbitovní zeď.

Tuhle jsem zažil takovou komickou událost, moc jsme se tomu nasmáli.

Diskutovali jsme o literatuře na návsi pod obecní lípou, které se nikdy nevzdáme, když u nás zastavil opancéřovaný elektromobil, ze kterého vylezl nějaký chlápek, který na všechno hleděl jako blázen.

„Koukám jako blázen, vždyť vy tady nemáte žádný auta, jak to sakra děláte?“ čuměl na nás s otevřenou hubou.

Přerušili jsme naši debatu a já mu povídám: „Heleďte, to je docela jednoduchý. Nepotřebujeme auta, protože žijeme hezky postaru. Slyšíte to ticho, vnímáte ten klid?

Stejnej klid a stejný ticho tady bylo už před tisíci lety.

Žijeme tady už dobře tisíce let, a když jsme před tisíci lety nepotřebovali a neměli auta, tak proč bychom je měli a potřebovali teď?

Vzdálenost od měst na nás, venkovské obyvatelstvo, působí blahodárně, nepodléháme žádným moderním blbostem, neoblaflo nás zelené šílenství, dál spalujeme plasty v kamnech, a nepotřebujeme žádné genderové vymoženosti, abychom věděli, že příroda vymyslela jen dvě pohlaví, chlapy a služky.

A tato vzdálenost od měst, která na nás působí tak blahodárně, existuje, protože nemáme auta. Kdybychom měli auta, tak jsme v městech pečení vaření. Ale protože auta nemáme, jelikož žijeme postaru, tak je vzdálenost od nás do města nepřekonatelná.

Já nebyl ve městě ani nepamatuji a jsem za to rád, protože to pomáhá udržovat tu naši vesnickou pospolitost, která pomáhá lidstvu přežít.

Řeknu vám to takhle, milej pane, nebejt nás, tý naší vesnický pospolitosti, tak už lidstvo dávno neexistuje.“

Bylo evidentní, že ten chlápek, co musí ten svůj opanceřovaný elekromobil každých tři sta kilometrů dobíjet, aby se vůbec někam dostal, je jak opařený. Pořád se rozhlížel kolem sebe, hleděl nevěřícně na opravenou starou kapli, na naši novou hasičárnu, na na naše mladé nohejbalistky, které na návsi trénovaly na sobotní zápas, na pamětníky, kteří byli vidět v oknech hospody a kteří už měli v sobě dobře deset piv, takže byli s to okomentovat černobílé fotografie.

„Ne, nevěřím! To není možné, abyste tady žili takto postaru, aby to ticho bylo stejné jako před tisíci lety!“ vykřikl na konec.

„Je to možné. Máme totiž skvělou paní senátorku. Dělá všechno proto, aby nás uchránila před vším moderním, invazním a zničujícím. Tak totiž vypadá normální svět, který stojí za opečovávání,“ řekl jsem s úsměvem.

„Tady chci žít. Pryč s tady tím krámem!“ vykřikl ten chlapík a než bys řekl švec, podpálil svůj elektromobil a už zůstal u nás.

Postupně si spravuje domek, který byl prázdný, protože se jeho majitel oběsil, byl to starý mládenec, nikdy se neoženil, nikdy neměl nic se žádnou ženskou, tak mu z toho jednoduše hráblo a my se teď všichni smějeme, jak Pepa, tak se náš nový spoluobčan, mohl ještě letos na jaře jezdit v opancéřovaném elektromobilu.

Paní senátorka opravdu dělá všechno proto, aby nás uchránila před vším invazním a zničujícím, takže u nás, díky bohu, nemáme ani elektřinu, protože kdybychom měli elektřinu, tak bychom nežili postaru, protože když chcete žít postaru, musíte chodit spát s se slepicemi a nesmíte čučet na televizi, která by vás jen zkazila.

A taky nemáme u nás ani tyhlety sociální sítě, jak furt kvůli nim teď lidé musejí čučet do mobilu. U nás nemusíme čučet do mobilu, protože můžeme chodit na besedu. Já chodím nejraději na besedu k paní senátorce. Jako například teď.

„Pozdrav pánbů,“ zdravím hospodáře, který je v děravém svetru, protože jej nechce vyhodit ani za nic.

„Dejž to pánbů,“ odpoví mi hospodář a s úsměvem dodává, „na besedu, sousede?“

„Na besedu, sousede,“ přikývnu a vcházím do stavení, „paní senátorka není doma?“

„Zase jela do Prahy, do Senátu. Bránit ten náš normální život tady,“ odpoví hospodář a staví přede mne mísu buchet, „jezte, sousede, co hrdlo, ráčí, pekl jsem je dnes v noci. Aby žena měla na cestu do Prahy.“

„Já bych do Prahy nejel ani za nic,“ řeknu a beru si buchtu, „vždyť jen považte, že tam jezdí tramvaje! Do tý tramvaje by mě nedostal ani párem volů! Paní senátorka je opravdu statečná žena, že jezdí do Prahy.“

„No, jo někdo ten náš normální život musí v Praze v tom Senátu bránit. Ještě, aby k nám tak zavedli elektriku, to by byl konec toho našeho žití postaru,“ řekne hospodář a dodá, „letos byly brambory špatný, tuze špatný.“

„No, vono se říká, že sucho bramborům moc nesvědčí, no a letos bylo docela sucho. Jestli to nebude tím,“ řeknu.

„Je to docela možný. Řepa byla taky špatná,“ zamračí se hospodář.

„No, hlavně, že je tady u nás mír, a otop, otop nám poskytne zdarma blízký les,“ prohodím, vezmu si další buchtu, kousnu do ní a řeknu, „prej jste nachytal paní senátorku s obecním rasem na vlastním seně.“

„To se ví, že jsem ji nachytal na vlastním seně s obecním rasem. Vždyť to přece k normálnímu životu tady u nás na vesnici patří už tisíce let,“ usměje se pyšně hospodář.

„No zmaloval jste ji za to pěkně. Paní senátorka říkala ženským u obecní studny, že ji kopla kráva při dojení rovnou do obličeje,“ usměji se taky.

„To se ví, že jsem ji zmaloval. Vždyť to k tomu taky patří, na tom není nic špatného. Zahnula mi s obecním rasem, tak jsem ji zmlátil jak to hovado, stejně, jako by za to dostala před tisící lety,“ souhlasí hospodář a pak se uhodí do čela, „ještě, že jste mi připomenul to dojení!

Normálně dojívala žena, ale já si pořád ještě nezvyk, že teď jezdí z toho našeho venkova do Senátu. Musím jít podojit. Ale já jsem špatný dojič, tuze špatný. Ořu dobře, to zase jo. I seju dobře, to taky jo. A žnout, taky nežnu špatně. Ale to dojení! To dojení mi moc nejde. Prostě nemám ten cit v rukách.“

„Z toho si nic nedělejte. Můžete si pořídit nějakou děvečku na dojení, u nás přece není nikdo nebinární, ani transgender, když paní senátorka teď bude věčně pryč. Děvečka vám nadojí a budete mít klid, mezi našimi mladými nohejbalistkami se jistě nějaká šikovná děvečka najde,“ uklidním hospodáře.

„Ano, asi budu muset pořídit děvečku, když nás žena bude teď věčně v tom Senátu chránit před vším invazním, moderním a zničující. Na tom, že hospodář chodí za děvečkou do její komůrky, není nic špatného, je to součást tradičního rodinného života,“ přikývne hospodář a zvedne se od stolu, „no nic, musím jít dojit. Stavte se zase někdy. Třeba bude žena doma“

Slíbím, že se určitě stavím. Hospodář zmizí v maštali, odkud se ozývá bučení krav a já jdu domů, abych zatopil v krbu, tyhlety podzimní večery jsou u nás na venkově už docela chladné. Kdesi na dolním konci naší malebné vsi se rozštěká zuřivě čivava, to jistě zase komusi vlezla liška do kurníku.

Raději na noc natáhnu železa, co kdyby to byl vlk?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Trčálek | úterý 1.11.2022 19:13 | karma článku: 20,64 | přečteno: 467x
  • Další články autora

Karel Trčálek

Česká hřbitovní vláda překrucuje dějiny a záměrnědezinterpretuje výsledek 2. světové války

Hlas lidu, hlas Boží! Snad proto naše hřbitovní vláda hanobí hroby padlých rudoarmejců a ničí pomníky Rudé armády, naší slavné osvoboditelky...

9.5.2024 v 16:15 | Karma: 0 | Přečteno: 39x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Hlavní vinu za rozpoutání války na Ukrajině nese prof. Václav Klaus

Smím mít vlastní názor? Nebo je každý, kdo ho má odlišný od vládní linie a jediné pravdy, ruský šváb a Putinův nohsled?

7.5.2024 v 17:42 | Karma: 20,90 | Přečteno: 415x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Neúčast českého zástupce na inauguraci V.V. Putina je mezinárodní ostuda

Stydím se za naši hanebnou vládu, která neumožnila ani J. Nohavicovi, ani Václavu Klausovi aby dnes reprezentovali Českou republiku v Kremlu

7.5.2024 v 15:49 | Karma: 21,28 | Přečteno: 349x | Diskuse| Politika

Karel Trčálek

Kdo seje len, nesklízí bouři!!!

Už jste zkoušeli, i když jste třeba konzervativní katolíci, odříkávat místo Otčenáše či Zdrávas tibetskou mantru? Jestli ještě ne, tak to ani nezkoušejte, bylo by to ve vašem případě zcela zbytečné...

4.5.2024 v 15:33 | Karma: 18,78 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Češtinářky, čili om padme mani hum

Výborně, Varle. Tohle je úplně jiný level. Holt kdo umí, ten umí. Zasloužená trefná karma. Jo, souhlasím, tohle už se dá naprogramovat s přehledem

4.5.2024 v 13:24 | Karma: 15,05 | Přečteno: 266x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Polsko zadrželo na hranicích ruského dezertéra, Moskva o něm chce informace

9. května 2024  16:29

Polská pohraniční stráž před časem zadržela na východě země ruského vojáka, který ilegálně...

VIDEO: Oddanost není bezbřehá. Někteří důstojníci Putinovi nezasalutovali

9. května 2024  16:11

Během oslav Dne vítězství na vojenské přehlídce v Moskvě nevládla úplně jednotná atmosféra, jak by...

Havlíčkův vodopád vulgarismů. Citoval starostu Novotného a káral premiéra

9. května 2024  15:52

Provokativně vystoupil ve Sněmovně šéf stínové vlády ANO Karel Havlíček. Chce, aby se premiér a...

České voliče k evropským volbám žene protest proti vládě, ukázal průzkum

9. května 2024  15:39

Jako nejčastější důvod pro účast v červnových volbách do Evropského parlamentu je pro české voliče...

  • Počet článků 2962
  • Celková karma 24,72
  • Průměrná čtenost 863x
Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Seznam rubrik