Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

hezky vyfabulované téma dne R^

2 0
možnosti

J90a71n 34R74á22ž

28. 9. 2016 16:22

Když hodnotíme vztahy obou bratrů, Boleslava a Václava, s reálného pohledu, musí nám být daleko sympatičtější Boleslav.Václav se spokojil s tím, že Čechy byly lennim panstvím Sasů a on zde mohl vládnout a platit saskemu králi léno. To bylo jádrem sporů mezi oběma bratry, protože Boleslav nechtěl být jen lénním poddaným saského krále.

Boleslav chtěl Čechy osvobodit z poddanského vztahu, což se mu po dlouhých válkách se saským králem Otou 1. nakonec podařilo. Jako první český panovník razil vlastní penize a daně si ponechal pro potřebu své vlády.

Většina realistických historiků tak považuje Boleslava spíše než Václava, za zakladatele české státnosti a za jednoho s nejúspěšnějších českých vládců v historii českého státu.

5 0
možnosti

Byl to boj o moc a o charakter společnosti. Přijetí křesťanství bylo pro Čechy modernizační krok, který Boleslav blokoval. Tribut se platil už před Václavem a platil ho i Boleslav. nakonec České země nebyly nikdy jako součást říše suverénní.

1 0
možnosti

R^:-)Sv. Václav byl především velký bojovník proti tehdejší tradiční kultuře a propagoval kult z Blízkého východu...

2 1
možnosti

J49a78n 15R88á91ž

28. 9. 2016 16:46

Mylíte se. Kníže Václav byl velkým zastáncem přilnutí českých zemí k latinskému, tedy západnímu kultu víry a podporoval šíření západních kulturních vlivů mezi českými kmeny, u kterých ještě namnoze přetrvávaly pohanské slovanské kulty. Už to, že byl prohlášen za svatého římsko katolickou církví a byl papežem prohlášen za patrona českého národa (nikoliv českého státu!!) , ukazuje na jeho orientaci na západní křesťanské rity.

4 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS