Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DM

Žiju v Sudetech,žádnej egerland,bo žiju ve Falkenau áka Sokolov, což je od Egru (Chebu) sice co by štajnem dohodil ale zbytek pak musel zu fuss.

Mě pojmenování Sudety nevadí a vůbec Sudety jasně značí region s poměrně pohnutou a složitou minulostí vázanou na předchozí obyvatele a jasně odkazuje na Mnichov a poválečné dění.

Jinak jsem ze z Plzně ,ale to je taky původní Sudetská oblast,takže tak.

2 0
možnosti
Foto

Jak by řekla moje babička, máte recht, mí příbuzní, kteří odtamtud pocházejí, nikdy neříkali, že jedou do Sudet, vždy říkali, že jedou do Reichenbergu. ;-D

0 0
možnosti
Foto

K15a36r20e46l 16C35a83c18h

19. 1. 2021 0:35

V diskusi se vede válka, jako kdyby ty křivdy někdo z diskutujících zažil. Nechte probůh už tyto historie historií. A když někoho historie zajímá, nechť si udělá výlet do Terezína. Jednak je to krásná ukázka fortifikačního stavitelství sklonku 18. století (zanedbaná, protože se asi nedostává peněz třeba na chátrající jezdecká kasárna) a jednak je možno navštívit Malou pevnost, kde se lépe o historii soužití s Němci přemýšlí. Němci se na Čechy vždy většinově dívali svrchu a nedělejme si iluze, že tomu v blízké budoucnosti bude jinak. Buďme dobrými sousedy, ale neztraťme ostražitost. Všechno špatné je k něčemu dobré. Z tohoto hlediska se dívám i na poválečný odsun. Žiji v Karlovarském kraji a nikdy mě ani nenapadne říci, že jsem ze Sudet, ale pouze ze Západních Čech.

2 0
možnosti
MB

Historii si snad člověk (resp. společnost) nepřipomíná jen kvůli křivdám, které sám zažil. A k dějinám patří vedle křivd spáchaných na nás i ty, jež jsme spáchali my (naši předci); možná je diskusní "válka" lepší varianta, než kdyby se minulost zametala pod koberec. Nakonec i ty dobré sousedské vztahy těžko budovat bez reflexe historie, ta by se stejně někdy někde provalila:-)

0 0
možnosti
TT

Kdysi byl aktivní portál Exotopedie, nad kterým jsem se občas pobavil. Ale takovýho trolla tam neměli.

0 0
možnosti
MB

Já vůbec nechápu, proč je dnes na tohle téma už druhý blog. Narodila jsem se v pohraničí a všichni tady říkáme, že jsme ze Sudet. Ani trochu to nevnímáme jako nevhodné označení. S výrazem Skopčák bychom problém měli, byť jde o označení obyvatel z kopců, tedy Krkonoš.

2 0
možnosti
Foto

Děkuji za zviditelnění mého článku. Akorát bych přivítal, kdybste neporušoval autorská práva a dal tam alespoň odkaz na můj článek!!! Děkuji. S pozdravem Libor Čermák

2 1
možnosti
Foto

Jediné řešení. Psát tak originálně, aby nikdo nebyl v pokušení Vaše autorská práva porušit.

0 0
možnosti
Foto

Slovo Sudety není výmyslem politického hnutí Konrada Henleina, ba ani jeho předchůdců z počátku 20. století. Původ tohoto slova je pravděpodobně keltský a značilo cosi jako „Les kanců“. V 18. a 19. století se především v kruzích geografů, biologů a geologů ustálilo používání pojmu Sudety pro horská pásma mezi Slezskem na jedné a Čechami a Moravou na druhé straně. Někdy se ovšem Sudety objevují také jako alternativní název pro Krkonoše nebo Jeseníky. Zároveň se ovšem v 19. století slovo Sudety stává součástí slovníku etnografů a také rakouských statistik. Vedle zemí alpských a zemí karpatských se v rámci členění habsburské monarchie jako označení Čech, Moravy a rakouského Slezska objevuje termín země sudetské. Termín sudetský Němec je poprvé použit roku 1866; v této době se geografové, etnologové a statistici především snažili odlišit Němce sudetské od Němců alpských. Na konci 19. století o sudetských Němcích hovoří i české časopisy a české noviny

4 0
možnosti
Foto

Termín sudetský Němec je termín politický, který se se začal více používat až v první polovině minulého století. I sami sudetští Němci uznávají že etničtí sudetští Neexistují - Němci ze Šumavy a Chebska mají blízko k Bavorům, Němci z Poohří Sasům, Němci z jižní Moravy Rakušanům, Němci ze severu zase k Němcům ze Slezska.

6 0
možnosti
Foto

S ohledem na to, jak se historicky Němci chovali k českému etniku v oblastech, kde představovali většinu, a pokud k tomu dostali prostor po Mnichovské dohodě, i menšinu, nezaslouží si sto let po oddělení historických Českých zemí od Rakouska žádné jazykové ohledy, než ty, které napomáhají turistické výměně. Stačí si vygooglit, jak se i dnes chovají například k Lužickým Srbům. Cílem odsunu bylo vystěhování osob, které kdykoliv k tomu měly prostor a prostředky, usilovaly o utlačení a ve velké míře i eliminaci (i fyzickou) osob, které byly definovány etnicky (Slované, Židé) a národnostně - užívání českého jazyka. Z devadesáti procent podporovali fašistické strany a ještě na konci války vytvářeli skupinky, které měli škodit Československu. Němci z Čech byli odsunuti právem vítězných mocností a proti jejich případným nárokům stojí český nárok na přiznané, ale nevyplacené válečné reparace.

Jsou jen Němci, jejichž předci do 50tých let XX. stol. sídlili na Území Čech, Moravy a Slezska, "sudetský" Němec je nesmyslný konstrukt.

8 6
možnosti
VV

Jako vystrizene z projevu stalinistickych komunistu. Nic nevi, ale zavery UV KSC hlasaji dal. Rv:-/Rv

5 4
možnosti
Foto

Žádnej neví co sou Domažlice, žádnej neví, co je to Taus. Sudety jak malovaný;-D

3 0
možnosti
JT

J32i57r74i 45T45i76c94h88y

17. 1. 2021 18:36

V titulku jste zacal dobre, pak jste to ale nejak zpackal.

0 2
možnosti
  • Počet článků 2949
  • Celková karma 25,24
  • Průměrná čtenost 866x
Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Seznam rubrik