Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Euro a socialismus - dvě příčiny řeckého krachu

Socialismus je o vyhazování peněz a podplácení voličů. Ne ten sovětského typu, ten přežívá jen v několika kasárenských režimech na světě, ale ten "Špidlovského typu", který bohužel kvete i u nás.

Před sněmovními volbami v roce 2002, v době, kdy jsem se na podobné pořady v televizi ještě díval, "zvítězil" Vladimír Špidla nad Václavem Klausem jednoduchým a neprůstřelným tvrzením "zdroje jsou". Míněny zdroje na Špidlovy socialistické experimenty.

A to, že to s tím podplácením voličů myslí socialisté zcela vážně prokázali nejen zrušením zdravotnických poplatků, ale také selektivním mazáním medu pod fousy starobním důchodcům, kteří představují významnou a stále rostoucí masu voličů.

Jsem státu vděčen, že za mě, jako za důchodce, platí zdravotní pojištění. Zdravotní pojišťovny z nás pak mají obrovskou radost, protože čerpáme asi tak desetkrát či více peněz ze zdravotního systému než lidé ve věku 20 - 40 let.

To ale nestačí. Kterási naše vláda si vymyslela, že pracovní příjmy starobních důchodců budou do určité výše osvobozeny od daně z příjmu fyzických osob. To Miroslav Kalousek celkem racionálně zrušil a spousta důchodců se v tom okamžiku stala podvodníky. Nemohli ty peníze navíc oželet.

Pak ale přišel "Bohouš" Sobotka, který v životě nikde nepracoval a žádnou mzdu nepobíral a spolu se svými soukmenovci, českými socialisty, vymysleli, že důchodce je třeba ještě více podplácet. A tak se ta vratka daně do zákona vrátila a státní rozpočet je zase o nějakou tu korunu zadluženější.

"To se nám to hoduje, když nám lidé půjčují peníze", prohlásila kdysi literární postava Jaroslava Haška, feldkurát Katz, když k němu přišel věřitel prosit o vrácení zapůjčeného obnosu. A naprosto stejně asi přemýšlelo Řecko v uplynulých, poté, co se stalo členem Eurozóny.

Řecko vždy bylo chudou zemí. V šedesátých letech tam jezdíval můj kamarád Gerd (1941) a nemohl si Řecko vynachválit. S tvrdou markou v kapse tam žil, na německé poměry opravdu levně, a vracel se nesmírně spokojený.

Ani v roce 1987, kdy jsme s "reprezentativním" vozem Wartburg 353 kombi projeli Řecko od Korfu až dolů na Krétu, jsem neměl dojem, že by Řecko bylo nějak zvlášť bohaté či rozhazovačné.

Ba přímo naopak. Na náhorních plošinách ostrova Kréta, který jsme celkem důkladně probrázdili, jezdili lidé běžně na oslech a na ostrově Santorini (Thiera) zase běžně bydleli v jeskyních. Nakonec to bylo velmi ekologické, měli tam chládek a také chlaďáky s Colou pro turisty.

Kdy nastal ten zlom nevím, ale velmi pravděpodobně se vstupem Řecka do Eurozóny 1.1.2001. A samozřejmě také řecká socialistická vláda strany PASOK, která v Řecku nastolila ten "opravdový socialismus".

Nechci předstírat, že jsem všechny excesy řecké socialistické vlády nastudoval a tak alespoň ty, o kterých jsem se doslechl. Řecké důchody jsou nejen vyšší, než ty u nás, ale i než ty německé. V Řecku nesmí být nikdo (nebo nesměl být) propuštěn za státní služby.

Učitel musí dostávat svou mzdu, a to nemalou. A to i tehdy, když na něj nevychází dost žáků nebo snad nemá žáky vůbec žádné. A tak dále. To moje líčení samozřejmě nemusí být přesné, nejsem chodící encyklopedie, ale zcela určitě reálný základ má.

Jak jinak by totiž bylo možné řecké hospodářství a finance takto zruinovat? Jediná odpověď je  kombinaci Eurozóny jako snadného zdroje peněz a socialistické filozofie jako nástroje a prostředku k jejich nesmyslnému rozhazování.

Jsou chemikálie, které, samy o sobě, jsou poměrně neškodné, ale jejich smícháním vzniká smrtící jed. A přesně to se stalo v Řecku, kde jakoby (to je sice jiný chemický příklad, ale také platný), lili vodu do kyseliny sírové a katastrofa na sebe nenechala dlouho čekat.

 

 

Autor: Jiří Hermánek | neděle 12.7.2015 7:45 | karma článku: 28,47 | přečteno: 1132x
  • Další články autora

Jiří Hermánek

Mé milované plynové autíčko má dnes 18. narozeníčko a dostalo papáníčko

Já osobně si myslím, že dva chlapi se lépe shodnou na ženský, než na autě. Má to více důvodů, ale ten hlavní jen, že ji má a nikdo předem neví, co ho vlastně čeká. A když to klapne, tak se mu kamarádi diví.

29.11.2017 v 13:41 | Karma: 7,80 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Všechny ty dívky a ženy, co jsem s nimi nespal...

Námět na tento článek mě napadl v hostinci U Lenina (Lenin je vJečný). Kamarád Mirek se zpozdil, protože si v hlavě špatně srovnal hodiny. Místo příchod 12:30 si nastavil odchod ve 12:30.

21.11.2017 v 15:44 | Karma: 8,28 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Kameňáci a Paul Viti. Tak různí a přece stejní - čistokrevná sranda

Dostal jsem do nevůle lidí, kteří se domnívají, že film má jakýsi vyšší smysl. Někdy, občas. Film ale je prostředkem k pobavení národa a k vydělávání peněz. Ničím jiným film není. A občas také může být propagandisticky zneužit.

6.10.2017 v 11:00 | Karma: 10,54 | Přečteno: 297x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Selhaly brzdy? Ne, selhal řidič amatér

Jako přes kopírák se čas od času objeví zpráva a často i tragédie československého a později českého autobusu v cizině. Konkrétně v cizině, v horách. Ať v Rakousku, to nejčastěji, ale i jinde. V Itálii, ve Francii a podobně.

5.8.2017 v 19:32 | Karma: 16,39 | Přečteno: 308x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Strategická triáda prezidenta Miloše Zemana

Klasická strategická triáda jsou jaderné rakety, jaderné ponorky a strategické bombardéry. Mohu se samozřejmě i trochu mýlit a třeba by mě opravil náš NATO generál Petr Pavel, který kdysi jako člen KSČ hájil naší vlast.

1.7.2017 v 9:00 | Karma: 21,28 | Přečteno: 431x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.