Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč se dnes na Hradě setkal prezidentův poradce Nejedlý s ruským velvyslancem?

Vlastně na tom není nic divného, že se v den, kdy Miloš Zeman oficiálně oznámil, že chce kvasit na Hradě dalších pět let, motá na Hradě ruský velvyslanec. Za Gottwalda to tak taky chodilo. A stěžoval si někdo?

            Cestou z jakési pochůzky zastavil se ruský velvyslanec na Hradě. Napřed se se zakloněnou hlavou díval asi pět minut na vlající prezidentskou zástavu. Když se na ni do sytosti vynadíval, zamířil si to rovnou do katedrály, kde navštívil hrobku českých králů. V tumbě pobyl asi deset minut, než z ní opět vyšel do barevného, značně mystického přítmí chrámové lodi.

            Katolická mystika však zřejmě ruského velvyslance příliš neoslovila, protože se v katedrále déle již nezdržel. Hned z ní vyšel, kvapě rovnou do prezidentské kanceláře. Tam se evidentně vyznal, byv tam jako doma, bez zaváhání zaklepav na dveře prezidentova poradce Martina N.

            Asi po dvou minutách ozvalo se sebevědomé: „Dále, kdož v dobrém přicházíš!“

            Ruský velvyslanec vešel dál, slušně pozdraviv obyvatele tohoto kutlochu, jehož zdi byly napity staletími, která uběhla v prostoru, jež ohraničovaly, a který nyní obýval muž vysoké, poněkud hřmotné postavy, avšak s obličejem budícím okamžitě naprostou důvěru.

            „Á, buďte taky zdráv, Alexandře Vladimiroviči! Hned postavím na čaj,“ pozdravil Martin N. ruského velvyslance, v chvatu si dopínaje kalhoty, aby mohl přivítat ruského velvyslance, jak se sluší a patří.

            Dva muži se objali jako nejlepší přátelé, vroucně se políbivší na tváře.

            Když přivítání, jež trvalo asi dvě minuty, skončilo, přiskočil Martin N. k samovaru, který si kdysi koupil v Moskvě a začal jej hbitě roztápět, zatímco ruský velvyslanec osvětloval důvody své návštěvy.

            „Potřeboval bych si vyčistit zuby. Navštívil jsem hrobku českých králů, pobyv tam dobře deset minut. Vzduch je tam ale trochu zatuchlý, a já, málo platné, jsem přece jen velvyslanec, reprezentuji, abych tak řekl, svoji vlast, jednotné Rusko.

            Můj dech by měl být svěží, aspoň tak mne to učili na MGIMO. Mám rád historii, ty rakve tam dole, jsou úžasné. My u nás nic takového nemáme. U nás se pohřbívá u Kremelské zdi, jak víte sám, mon cher.

            Nebojte, kartáček i pastu mám, nosím ji vždy při sobě, když opustím ambasádu. Po tom, co stalo v Turecku, jeden nikdy neví.

            Myslíte, že bych si mohl u vás vyčistit zuby?“

            „Samozřejmě, moje umyvadlo je vám plně k dispozici. A tady máte kelímek,“ odpověděl Martin N., zatímco se mu tvář roztáhla do dobromyslného úsměvu, „klidně si, vážený Alexandře Vladimiroviči, pusťte i teplou vodu, chcete-li. Máme tady moc dobrou teplou vodu.“

            „Děkuji, jste laskav. Ale stačí mi voda docela studená. Jsem na to zvyklý. Nechávám si na čištění zubů posílat v diplomatické poště vodu z Bajkalu.

            Jestli chcete, pošlu vám jednu butylku.

            Na čištění zubů není lepší vody, to vám řeknu.

            Jen ji musíte před použitím řádně vychladit, dát na pár hodin do lednice. Ledová je voda z Bajkalu nejlepší, křišťálově průzračná, mon cher,“ řekl na to ruský velvyslanec.

            „Jste neobyčejně laskav, Alexandře Vladimiroviči.

 Voda z Bajkalu, děkuji vám mnohokráte. Zase v mé hlavě ožijí krásné vzpomínky na to všechno, co pěkného jsem ve vaší nádherné a slavné vlasti prožil. A nebylo toho málo, za těch deset let. I na Čukotce jsem byl, nádherný kraj, o takové zimě si tady jen může nechat zdát, kdepak u nás permafrost, a kolik komárů tam bylo!

            Dobře třicet jednou ranou jsem jich vlastnoručně zabil,“ hleděl Martin N. zasněně na své tlapy, zatímco si ruský velvyslanec čistil zuby, skloněn nad umyvadlem, v němž si jinak Martin N. pral ponožky a trenýrky.

            Když byl velvyslanec asi po čtyřech minutách hotov, zastrčil si kartáček i pastu opět do kapsy saka a řekl: „Hotovo.

 Jak to vypadá s čajem?

Nevím jak vy, mon cher, ale já, když jsem někde na návštěvě, dostanu ohromnou chuť na čaj.

To víte, ruský intelektuál už jiný nebude!“

„Hned to bude!“ odvětil Martin N. a opravdu za dvě minuty už naléval ruskému velvyslanci do jeho kelímku lahodný čaj, dávaje na stůl u gauče pro hosty talířek s kostkami cukru, „a tady je cukr. Prosím, berte si.“

Ruský velvyslanec si sedl na gauč, vzal kostku cukru, obřadně ji vložil do svých diplomatických úst, a neméně obřadně si usrkl i čaje z kelímku.

„Jako bych byl na své jaltské dače, věříte? Snad se tam v létě zase podívám aspoň na pár dní, to víte, služba je služba,“ pronesl omámeně a ukázav na pracovní stůl Martina N. dodal, „pracujete na něčem? Snad vás neruším, mon cher, v důležité práci.“

Pracovní stůl Martina N. byl opravdu plný papírů.

„Nerušíte, ani, v nejmenším, jak byste taky mohl, drahý  Alexandře Vladimiroviči,“ ujistil Martin N. ruského velvyslance, že jej opravdu neruší, ukázav na svůj stůl, „právě jsem začal pracovat na předvolební volební kampani. Prachy budeme mít od Kellnera. Teď už jen vymyslet volební strategii i taktiku. Už mám toho asi tři odstavce, ale do večera času dost.

To víte, demokracie.

V demokracii to ani nijak nejde.“

„Jak bych nevěděl, mon cher!“ zvolal ruský velvyslanec a vložil si do úst další kostku cukru, „vždyť i my u nás máme taky demokracii, a taky máme u nás příští rok volby.

Kéž by byl opět zvolený Vladimir Vladimirovič, dej mu pánbůh věčné zdraví.

Jenže opozice je u nás slabá a nemohoucí.

A řekněte sám, co je to za demokracii, když je opozice tak slabá a nemohoucí?

Vám to přece můžu říct, Vladimira Vladimiroviče to velmi trápí, že je u nás opozice tak slabá a nemohoucí. On je velký státník, a proto by nejraději zvítězil nad silným soupeřem.

Jenže kde vzít u nás silného soupeře?

To je hledat jako jehlu v kupce sena!

Bude to samozřejmě pěkné, když Vladimir Vladimirovič dostane devadesát procent hlasů. Ale vítězství o jedno procento nad silným protivníkem, nad protivníkem takříkajíc na život a na smrt, bylo by mnohem sladčí.

Řeknu vám otevřeně, mon cher, že pokud se u nás v Rusku opozice konečně nezmátoří, tak mám strach, že Vladimira Vladimiroviče přestane politika bavit a to by byla katastrofa nejen pro Rusko, ale i pro celý východní blok.“

Martin N. pokýval hlavou: „Nu ovšem, máte pravdu.

Co je to demokracie bez silné a vitální opozice?

My na tom nejsme o moc líp.

Všichni ti prezidentští protikandidáti, to jsou jen panáci.

Jakýsi zkrachovalý podnikatel, vyžilý vědec a další, více či méně komické figurky, prostě, dvěma slovy, blbečci a pitomci.

Každý velký státník musí cítit ve své duši zhnusení, když vidí, kdo proti němu chce kandidovat, jací ubožáci chtějí nad ním zvítězit.

Ale kde vzít silného soupeře?

To by jedině musel Miloš kandidovat ve druhém kole sám proti sobě, aby měl skutečně důstojného soupeře,“ povzdechl si Martin N.

„Poslyšte, ale to je výborný nápad, mon cher! Jediným člověkem, kdo může Vladimira Vladimiroviče demokraticky porazit je zase jen on sám!

To je přece fantastické!

Vladimir Vladimirovič může kandidovat na prezidenta dvakrát. Jednou za sebe a podruhé za opozici, a demokracie u nás bude zachráněná.

A u vás zrovna tak!

I u vás může ve druhém kole, pokud už nevyhraje v prvním, soupeřit Miloš proti Milošovi!

Vy jste prostě génius, mon cher!“

„Dělám jen poctivě svou práci prezidentova poradce, nic víc,“ poznamenal skromně Martin N.

„Ne, ne, komu čest, tomu čest, mon cher! Moloděc!“ uznale plácl ruský velvyslanec Martina N. po zádech, zvedaje se k odchodu, „no, nic musím už jít. Ještě mě čeká nějaká výzvědná práce. To víte, služba není družba.“

„Hodím vás na ambasádu prezidentským autem,“ nabídl se okamžitě Martin N.

„Děkuji, jste velmi laskavý, ale půjdu pěšky. Není to tak daleko, možná se i kousek svezu tramvají. Prostě si cvaknu jízdenku a pojedu dvě stanice. Nic to není, zvládnu to,“ ujistil ruský velvyslanec Martina N.

Oba muži se rozloučili a opravdu, přesně patnáct minut poté nastupoval už ruský velvyslanec na Prašném mostě do tramvaje, která zrovna jela jeho směrem.  

Autor: Karel Trčálek | pátek 10.3.2017 15:50 | karma článku: 21,21 | přečteno: 650x
  • Další články autora

Karel Trčálek

Integrace imigrantů v německých školách nefunguje, ale nesmí se o tom mluvit nahlas

Ještě nedávno se za podobné názory dával ban. Jo, když jsme to před 5 lety my xenofobové říkali, tak nás různí lepšolidi, sluníčkáři a vítači přesvědčovali, jak ta multikultůra krásně prosperuje

17.4.2024 v 14:54 | Karma: 20,21 | Přečteno: 557x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Je odpor k elektromobilitě skutečně projevem neofobie, nebo naopak zdravého rozumu?

Já osobně jako IT specialista neofobií netrpím, naopak musím držet krok s novinkami ve svém oboru. I přesto si myslím, že současná podoba baterkových hraček je slepou uličkou

15.4.2024 v 16:00 | Karma: 17,30 | Přečteno: 540x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Moje vzpomínka na ten den, kdy Gagarin letěl do kosmu

Vzpomínám si na ten den dobře. Hodně lidí nevěřícně hledělo na nebe a pořád dokola opakovalo: „Gaga! Gagaga!“

13.4.2024 v 16:40 | Karma: 23,16 | Přečteno: 863x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Má ho Varel Chrčálek taky malého?

Jsou témata, kterým se chtě nechtě, nemůžeme vyhnout. Proto by chtěl tímto článkem rozvířit diskuzi, ze které by vykrystalizovala odpověď na výše položenou otázku...

9.4.2024 v 15:56 | Karma: 27,32 | Přečteno: 880x | Ostatní

Karel Trčálek

Soumrak éry válečných štváčů Jirky Paroubka...

Slovenská a česká pravice vkládaly velkou naději ve vítězství válečného štváče ve II. kole prezidentské volby na Slovensku. Exponenti slovenské, ani české pravice teď nedokážou zakrýt zklamání, které v nich vzbudily výsledky voleb

8.4.2024 v 16:41 | Karma: 28,97 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Karel Trčálek

Volební vlak vypravený z České republiky vítězství Korčokovi evidentně nepřivezl

Pokud chce někdo vypravovat ze Slovenska vypravovat vlaky na Ukrajinu plné vojáků, aby měla ruská děla co žrát, nemůže se divit, že není slovenským prezidentem...

7.4.2024 v 9:35 | Karma: 32,56 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Jak se papež František I. stal z Antikrista oslavovaným chcimírem

Není to tak dávno, co naší jedině praví katolíci typu Petra Hájka či Michala Semína označovali Františka I. za Antikrista a naši vlastenci jej bičovali pro jeho velebení migrantů...

6.4.2024 v 20:31 | Karma: 28,55 | Přečteno: 672x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Markétka letí do Senátu

A snad tam i doletí, protože je to naše jediná naděje, abychom byli zase svobodní. Bože, lidi, já už úplně zapomněl, jaké je to být svobodný! Svobodný!

6.4.2024 v 11:29 | Karma: 25,60 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Cože? Jaký „zimní čas“? Polemika s váženým panem Ladislavem Jaklem

Tak se nám od víkendu zase krásně prodloužily večery a pan Jakl musí chodit z práce ještě za světla. A přitom to bylo tak jednoduché. Stačilo jedno administrativní nařízení. Ale proč zůstat v půli cesty? Je třeba jít dál...

3.4.2024 v 14:20 | Karma: 24,36 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Putin složil zbraně, morální převaha českých chciválků potvrzena!!! Ať žije mír!

Jsem rád, že vám tuto radostnou zvěst mohu v aprílovém čase předložit jako první. Přestože diktátor Putler měl na bojišti převahu, rozhodl se kapitulovat, protože špatný mír je i pro něj pořád lepší, než když umírají lidé....

1.4.2024 v 17:09 | Karma: 26,44 | Přečteno: 601x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Opravdu Češi tak moc milují Rusko a staré časy?

Opravdu neznám nikoho ve své okolí, kdo by moc dobře nevěděl, že ukrajinští nacisté a banderovci útočí na Rusko, které nám jediné může vrátit svobodu a demokracii, o kterou nás připravili havlisti, liberálové a Západ...

31.3.2024 v 8:36 | Karma: 30,89 | Přečteno: 740x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Takže Velký pátek našeho největšího básníka...

Ti, co nečinně přihlížejí ukřižování Spasitele jsou ti špatní. Avšak ti, co jsou vyhazováni z práce, vláčeni blátem, jsou ti dobří, jsou těmi, pro které se Spasitel obětoval....

29.3.2024 v 17:08 | Karma: 32,44 | Přečteno: 874x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma: 26,23 | Přečteno: 513x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma: 32,08 | Přečteno: 710x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Není to velmi nefér vůči ostatním blogerům, že je můj článek pořád ještě na titulce blogu?

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale přijde mi to silně nefér vůči panu Nožičkovi (a o jisté kolegyni blogerce ani nemluvě), že je můj článek pořád na titulce, zatímco článek pana Nožičky tam už dávno není....

26.3.2024 v 9:19 | Karma: 33,68 | Přečteno: 955x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Kam se poděli Rajchlovi proruští dezoláti? Kdy podá vláda pětihnusu konečně demisi?

Nikdy bych nenazval včerejší účastníky statisícové protivládní a mírové demonstrace za proruské dezoláty, kdyby je tak neoznačil jeden z organizátorů této monstrózní akce, pan JUDr. Michal Hašek...

24.3.2024 v 17:28 | Karma: 32,32 | Přečteno: 891x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu rozumím

Pan Nožička Josef se přiznává, že lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumí. To já, nechci se chválit, jim rozumím naopak velmi dobře...

23.3.2024 v 18:01 | Karma: 43,11 | Přečteno: 9920x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Všichni mluví o válce! Jen Jaromír Nohavica, náš největší básník, mluví o míru!

No, tak dobře, abych nepřeháněl, o míru mluví ještě pan Horner a pár učitelek češtiny. Ale jinak všichni mluví už jen o válce!!!

22.3.2024 v 14:16 | Karma: 24,31 | Přečteno: 816x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Proč všichni mluví jen o válce? Plzeňský koncert Jaromíra Nohavici

Proč všichni mluví o válce? Proč nikdo nemluví o míru jako náš největší Básník, který už zase píše psaní pánům nahoře, maje při tom na své hrudi blyštivou Puškinovu cenu...

21.3.2024 v 7:52 | Karma: 33,84 | Přečteno: 1240x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma: 27,15 | Přečteno: 743x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 2944
  • Celková karma 25,22
  • Průměrná čtenost 868x
Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Seznam rubrik