Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zůstane Praha i s novým primátorem Hřibem nadále magickým městem?

Po každých komunálních volbách trnu strachy, zda Praha pod novým vedením neztratí punc magického města, kvůli kterému se do ní sjíždějí hulákající opilci z celého světa

            Vždy o čtvrt na osm večer se pražská doprava začne houstnout a komplikovat se natolik, že se zpravidla téměř zastaví jako krev v žilách a tepnách mrtvého člověka. Všiml jsem si toho už před několika dny a velmi mně to zaujalo.

            „Proč právě o čtvrt na osm pocítí Pražané nutkavou potřebu sednout do auta a někam jet?

            To přece nemůže být jen tak!

            Všichni ti lidé v autech přece nejedou do Národního na novou Libuši!

            Je nepochybné, že s obyvateli Prahy někdo manipuluje, ať už pocházejí ze Slavičína, či ze Zlína!

            Připomíná to, ten pohyb tekuté hmoty, příliv a odliv, jenže zde místo Měsíce působí nějaká jiná, mnohem skrytější a tajemnější síla, přičemž se jedná nejspíše o davovou sugesci.

            Nebylo by od věci vypátrat, co za tím vězí!“ vzrušovala mě tato záhada.

            Abych jí přišel na kloub, rozhodl jsem se vypravit do pražských ulic právě v ten inkriminovaný čas, abych vše přímo prozkoumal na místě. A abych nebyl sám, neboť cítil jsem, že tato výprava může být stejně tak nebezpečná jako výprava do divoké džungle, či jako výprava na K2, požádal jsem jedny své známé, zda by se mnou nemohla jít jejich sedmnáctiletá dcera.

            „Aspoň se trochu provětrá!

Ale dávejte na sebe pozor, lidi dnes jezdí jako hovado.

Mluvíme z vlastní zkušenosti, když sedíme v autě, byli bychom schopní přejet i vlastní dítě,“ souhlasili známí, což bylo dobře, protože ona dívka měla sebou mobil, který bez přestání svírala v ruce, takže v případě jakéhokoliv nebezpečí mohli jsme se spojit s jejími rodiči a podat o sobě zprávu.

            Dívku jsem vyzvedl u ní doma, právě sledovala něco na Istagramu, vzal jí za ruku, aby do něčeho v chůzi nevrazila, a vyrazil na naši výpravu. Metrem jsme se nechali dovézt až na stanici Roztyly, nepromluvivší po celou dobu mezi sebou ani jediné slovo, neboť dívka, jejíž profil jsem měl tak možnost důkladně prostudovat, neustále se skláněla nad mobilem.

            Páni, jak ta byla podobná svým rodičům!

            Konečně hlas v metru vyslovil jméno stanice, jež byla naší stanicí cílovou.

            Vyšli jsme ven a po pár krocích se ocitli na Jižní spojce.

            „Kolik je hodin?“ zeptal jsem se dívky.

            „Čtvrt na osm,“ odpověděla.

            A sotva to vyslovila, dosud plynulá, třebaže nad pomyšlení hustá doprava, zkolabovala tak, že se téměř zastavila.

            „A je to tady!

            Přesně o čtvrt na osm!“ zvolal jsem natolik pronikavě, že to přinutilo dívku zvednout zraky od mobilu.

            „To je aut!“ zvolala i ona udiveně,  ona, jež strávila dosud celý svůj život v Praze, a nejen v Praze, ale přímo na Praze 1, v dětském pokoji z něhož měla výhled přímo na Malostranské náměstí, ale nejen na Malostranské náměstí, ale i na Poslaneckou sněmovnu, překvapená množstvím aut, jež se šouraly po Jižní spojce jako nějaká, až k zemi ohnutá devadesátiletá babka s otepí chrastí na zádech, „taková spousta!

            Odkud se všechna vzala?!“

            Vycítiv v poslední její větě otázku, odpověděl jsem: „To právě chci zjistit. Odkud se berou o čtvrt na osm všechna ta auta.

Půjdeme teď po Jižní spojce směrem do hloubi města.

Budeme si přitom všímat nejen aut, jejich značek a SPZ, to všechno může být totiž důležité, ale i obličejů lidí, kteří v těch autech sedí, protože to může být to nejdůležitější.

Zvládneš to, Sáro?

Zvládneš to tak dlouho nehledět na mobil a všímat si pozorně věcí kolem sebe?

Víš, je to moc a moc důležité, aby, ses teď chvíli nedívala na mobil, než dojdeme do centra města, což může trvat i dvě hodiny.“

„Zvládnu to,“ řekla Sára, tak se ta dívka jmenovala, „jednou jsem se vydržela nedívat na mobil i deset minut.“

„Dobře, věřím ti,“ řekl jsem povzbudivě a ukázal směrem k centru města, „tak jdeme.“

Vyrazili jsme po Jižní spojce proti, nyní takřka ztuhlému proudu auta do vnitřního města. Sára se držela statečně. Nepodívala se na mobil ani jednou, místo toho si pozorně všímala aut, i lidí v nich sedící.

„Všechna ta auta jsou strašně velká a ti lidé, co v nich sedí, vypadají jako zombie,“ neuniklo Sáře to, čeho jsem si všiml jako já.

„Ano, teď už nepochybuji o tom, že ti lidé, co sedí v autě, jsou zombie, možná i revenanti, svým způsobem mrtví, přesto však vykazující známky života, jehož srdcem, dá-li se to tak říct, je auto, ve kterém sedí, bez něho byli by skutečnými mrtvolami,“ řekl jsem, s čímž Sára bez výhrad souhlasila.

Takto jsme postupovali dál a dál a to, co jsme viděli za čelními skly, bylo pořád stejné, zombie, zombie, zombie.

Sára se ukázala být přemýšlivou dívkou, protože se mne, to už jsme sešli s Jižní spojky do labyrintu ulic, jež byly ovšem také plné takřka stojících aut, zeptala: „Myslíte si, že spolu nějak souvisí to, že bylo letos nejteplejší léto za posledních dvě stě čtyřicet let a to, že je Praha každý den ucpaná auty?“

„Snad to nějak spolu souvisí.

Ale i kdyby souviselo, tak to stejně nemá význam, protože mnoho a mnoho lidí si myslí, že, právo přepravovat se autem po Praze je jejich základním lidským a tedy nedotknutelným právem,“ odpověděl jsem.

„Kdyby všechna ta auta najednou zmizela, muselo by být najednou všude plno místa a taky by muselo být všude ticho. Praha by se ponořila do ticha, do stejného ticha, jaké v ní bylo, když se v jejími ulicemi procházel golem.

Co myslíte?“ zeptala se Sára, aby tak ukázala, že je opravdu přemýšlivá dívka.

„No tak, určitě,“ odpověděl jsem, to už jsme právě vcházeli na území Nového města, koncipovaného svým zakladatelem na půdorysu Nového Jeruzaléma.

Neušli jsme ale ani pár kroků, když mne Sára chytla za ruku.

„Tam je vykřikla!“ ukazujíc na nějaké SUV, myslím, že to byl Kodiaq.

„Kdo tam je?“ vykřikl jsem.

„Golem!

Sedí v tom autě!“ sypala Sára ze sebe.

„Proboha, to je opravdu Golem! Bytost bez vlastních myšlenek a bez vlastní vůle, bytost doslovně plnící příkazy svého pána!“ musel jsem jí dát za pravdu.

„Rychle mobil!

Musím ho natočit!“ přiskočila Sára duchapřítomně k autu a začala točit Golema.

Golemovo auto však stálo takřka na místě, stejně jako všechna auta, jež uvízla v této ulici, protože pražská doprava opravdu stojí za prd.

„Máš ho?“ zeptal jsem se Sáry, když se Golemovo auto pohnulo o jeden celý metr vpřed.

„Mám!“ řekla celá šťastná Sára a pak se zeptala s takovým tím roztomilým dívčím výrazem ve tváři, „kam Golem asi jel Golem?

Myslíte, že do Meiselovy ulice?“

„Nejspíš tam, kam jinam?“ řekl jsem a pokračoval, „zdá se, že záhada je vyřešena.

Dle všeho vyvěrají všechna ta auta ze samotné Prahy, z jejich magických vnitřností. Praha je přece magické město a proto i doprava v ní je takto magická. Pražené jsou ovládáni svým vlastním městem, ono jim sugeruje všechny jejich myšlenky, ono je každý den nutí usednout do auta a zahltit pražské ulice právě proto, aby byla Praha magická.

To všechno co vidíme kolem sebe, to co se děje každý den o čtvrt na osm, a ne jen o čtvrt na osm, na Jižní spojce i na magistrále, to je vlastně velmi magické, protože to ani jiné než magické být nemůže.

Golem v autě, Kodiaqu, je toho jasným důkazem. I dnes je Praha stejně tak magická, jako byla magická za časů Meyrinkových či za času Rudolfových či za časů Parléřových.“

„To musím napsat hned na facebook,“ vypískla Sára a opět se po dlouhé době sklonila nad mobil.

Vzal jsem ji zase za ruku a dovedl domů, kde jsem ji v naprostém pořádku odevzdal zase zpátky rodičům.

Mohlo být jedenáct hodin, když jsem se vracel zpátky a dopravní situace v Praze se pořád ještě nezlepšila. Nyní jsem však už věděl proč tomu tak je a toto vědomí mne uklidňovalo natolik, že jsem jednu chvíli docela propadl dojmu, že jsem primátor a že se mi na krku houpe primátorský řetěz.

Byla to samozřejmě jen iluze, jako všechno kolem v tomto magickém městě jako já sám, Ahasver...

Autor: Karel Trčálek | pátek 12.10.2018 17:49 | karma článku: 10,26 | přečteno: 430x
  • Další články autora

Karel Trčálek

Minuty pro Hitlera z Institutu Václava Klause

Majitelé jediných pravd, např. ti z IVK, jsou-li přitlačeni ke zdi důkazy, že zadupávají svobodu slova, že destruují voltairovský princip a že umlčují a zastrašují své oponenty, vytáhnou obvykle svůj poslední zoufalý argument...

24.4.2024 v 15:09 | Karma: 18,03 | Přečteno: 267x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Zrádce Beneš zachránil republiku, málo platné!

Západní spojenci měli naštěstí dost rozumu, na rozdíl od tehdejších našich domácích chciválků, aby zabránili v Mnichově masakru českého národa, takže Edvard Beneš mohl v klidu vyvěsit bílou fangli, abychom přežili

21.4.2024 v 16:51 | Karma: 22,06 | Přečteno: 647x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Cos to porobil, Pavelenko Pavle?

Tuto píseň si dost možná prozpěvovali někteří učitelé na Slovácku, když na obličeji pana prezidenta viděli malou, asi půlmetrovou řeznou ránu

21.4.2024 v 12:42 | Karma: 25,31 | Přečteno: 696x | Diskuse| Politika

Karel Trčálek

Íránské střely a Institut ajatolláha Václava Klause

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán zpackal nejen svůj víkendový útok, ale jak nepovedené je prý i íránské pivo...

19.4.2024 v 14:06 | Karma: 24,22 | Přečteno: 676x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Integrace imigrantů v německých školách nefunguje, ale nesmí se o tom mluvit nahlas

Ještě nedávno se za podobné názory dával ban. Jo, když jsme to před 5 lety my xenofobové říkali, tak nás různí lepšolidi, sluníčkáři a vítači přesvědčovali, jak ta multikultůra krásně prosperuje

17.4.2024 v 14:54 | Karma: 21,36 | Přečteno: 627x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2948
  • Celková karma 25,16
  • Průměrná čtenost 867x
Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Seznam rubrik