Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Problém s krvelačným medvědím migrantem na Valašsku je konečně vyřešen!

Chvíli to trvalo, ale teď už je naštěstí po problému. Takže my si už můžeme jen zazpívat: „My sme medvědi, jedna rodina, valašské hory sú naším krchovem!“

            Mé panství je z nezanedbatelné své části tvořeno horstvem, jehož nejvyšší vrcholy mají jistě víc jak tisíc metrů nad nejbližším, třebaže stovky kilometrů vzdáleným, mořem. Zároveň je toto horstvo pokryto stále ještě relativně nedotčenými lesy, které tak mocně přitahují čilý turistický ruch.

            Ovšem nejen turistický ruch.

            „Dejte si pozor.

            Takové životní prostředí, jako je u vás, často přitahuje medvědy. Tyto nebezpečné šelmy s oblibou vyhledávají hornatý a lesnatý terén, přesně takový, jakým je tvořena severní část vašeho panství. Nacházejí v něm bezpečný úkryt při svých návratech z loupeživých výprav do lidských sídel,“ varoval mne jeden byzantský velmož, jehož jsem hostil ve svém sídle, nádherném mrakodrapu.

            „Medvěd?

            Toho se nebojím, tomu pšenka u nás nikdy nepokvete!“ mávl jsem nad tím rukou a kývl na lokaje, aby nám nalil další pohár čaje.

            Byzantský velmož však trval na svém.

            „Neberte to na lehkou váhu, pane.

            Za hranicemi vašeho panství se to medvědy jen hemží. Je to vlastně s podivem, že se u vás ještě žádný medvěd neobjevil. A medvěd, to je vždy problém.

            Ženu můžete doma zmlátit, když začne vyvádět, když zatouží po svobodě, nebo, nedej, všemohoucí bože, po rovnosti pohlaví. Ale medvěda, abyste jej mohli po zásluze potrestat, musíte napřed chytit. A to není tak lehké, jak se zdá.

            Opatrnost je zde na místě, protože nikdo neví hodiny, ani dne, kdy medvěd udeří!“

            Ujistil jsem velmože, že neberu jeho slova na lehkou váhu, abych si pak na ně matně vzpomněl ve chvíli, kdy se bezezbytku naplnila, protože se v mém panství opravdu objevil medvěd.

            Soudě dle škod, které napáchal, byl to vskutku veselý brach. Strhával bezbranné ovce, dovolil si i na kozy, bez skrupulí se dobýval do včelínů, a aby těch jeho veselých kousků nebylo málo, nechal se i několikrát natočit na video. Dobře jsem se tím bavil, medvěd si hned získal mé sympatie, avšak, co se líbí pánovi, může se sotva líbit kmánovi.

            „Strhává nám ovce!

            Máme strach!

            Co když napadne člověka a zraní jej tak, že bude muset vyhledat lékařské ošetření?!

Kdo pak takovému člověku zaplatí první tři dny pracovní neschopnosti!?“ reptali poddaní.

            Jeden novinář, demokrat, dokonce napsal: „Zatím medvěd, zatrpklý trpaslík, který nikdy nic nedokázal, strhává jen ovce, či kozy, dobývá se do včelínů, aby si bezplatně přivlastnil plody práce včelích dělnic.

            Tomuto řádění je ovšem z nejvyšších míst jen mlčky přihlíženo, či snad dokonce pobaveně tleskáno, jak by taky ne, když veškeré náklady, jež si již vyžádalo běsnění divoké šelmy, nese na svých bedrech náš prostý lid.

            Ale co když se medvěd nespokojí již jen se strháváním ovcí či koz a strhne jalovici, pěknou osmnáctiměsíční, velmi nadějnou jalovici a tím způsobí jejímu majiteli, kterým může být kdokoliv z nás, nevyčíslitelnou citovou újmu?!

            Jak se pak zachovají nejvyšší místa, která dosud na řádění medvěda reagují naprostou nečinností?

            Budou mu i nadále tleskat, budou i nadále vyznávat onu zrůdnou ideologii, která staví zájmy velkých šelem, a jakýkoliv zvířat obecně, třeba i křečků, nad posvátné zájmy člověka?

            Nenechejme se již nadále zotročovat těmito zrůdnými ideologiemi, protože jednou můžeme dospět i do bodu, kdy nám bude zakázáno po zásluze mlátit své ženy, protože nám budou rovny!

            Nehodlají-li nejvyšší místa v případu zabijáckého medvěda nic podniknout, vezměme spravedlnost do svých rukou a medvěda zlikvidujme sami tak, jak nám to velí ne zrůdný neomarxismus, jež staví zvířata nebo ženy nad člověka, ale selský rozum!“

            Novináře jsem samozřejmě nechal rozřezat na kusy a rozpustit v kyselině, ale ďábelské sémě bylo již zaseto, poddaní si přičichli k pravdě a začali se radikalizovat.

            „Měl bys s tím medvědem něco dělat, nebo se poddaní vzbouří,“ naléhala na mne již i vlastní manželka.

            „Mám kvůli nějakým buranům zabít toho veselého chlapíka?“ namítl jsem.

            „Někdy je lepší prolít trochu medvědí krve, než utopit v krvi rebelii.

Jen si vzpomeň na Majdan!

Myslím samozřejmě i na ekonomické hledisko. Pracovní sílu potřebujeme, o nic jiného mi nejde. Lidi nepředěláš. Hoď jim k nohám mrtvého medvěda a zase budou poslušní jako beránci.

Ten medvěd nám za vzpouru chátry nestojí,“ nabádala mě moje žena, prosíc, „moc tě prosím, moc a moc.

            Nezbývalo mi, než se její prosbě zcela podrobit.

            Objednal jsem si na Sibiři stavěcí psy, nádherné lajky, vzal si kopí a vyrazil na medvěda. Byl nádherný slunný pozdně podzimní den, po přírodním sněhu ani památky, všude na svazích se třpytil jen sníh umělý. Vypustil jsem lajky, které okamžitě zmizely v lese. Netrvalo dlouho, asi dvě nebo tři hodiny, a jihovýchodní vítr přinesl jejich štěkot.

            „Mají ho“ řekl bard, který mne doprovázel a který se v lovu medvěda vyznal, protože toho udělal mnoho pro přátelství mezi národy.

            Vydali jsme se směrem, odkud se ozýval štěkot, naštěstí lajky měli obojek s GPS, a tak jsme nijak nebloudili. Neušli jsme ani deset kilometrů, když jsme se ocitli tváří v tvář medvědovi, který zády přitisklý ke stromu, odháněl zuřivě štěkající psy.

            „Vražte mu to rovnou do srdce, Vaše blahorodí, to je stejné jako s mými písničkami,“ poradil mi bard a ustoupil skromně o dva kroky dozadu.

Vzal jsem kopí a přiblížil se medvědovi. Ten se postavil na zadní, mručící tak, jako bychom byli v manéži cirkusu Berousek. Jenže toto nebyla žádná cirkusová virtuální realita už jen proto, že medvěd ani neměl náhubek, ani nejezdil na tříkolce.

            Vzpomenuv si na bardovu radu, pevně jsem sevřel ratiště a vší silou vrazil kopí do srdce medvěda. Bylo by přehnané tvrdit, že byl na místě na mrtev, ale déle než tři minuty jeho odcházení z toho světa, doprovázené smrtelným chropotem, jistě netrvalo. Když medvěd dodělal, vrhnul se na něj bard s nožem, aby medvěda vyvrhnul s tím, že prý on to ve svých písničkách taky tak dělá, že vyhazuje všechny vnitřnosti ven.

            K našemu překvapení se však po chvíli ukázalo, že medvěd není medvědem, nýbrž jen nějakým člověkem, který se za medvěda vydával, a proto si všichni, včetně odborníků mysleli, že jde o medvěda mladého, nanejvýš tříletého.

            „Tolik škody napáchal, a přitom je to člověk,“ povzdechl zklamaně bard.

            „Ale ta kůže, do které je navlečený, ta je přece pravá medvědí,“ řekl jsem.

            „To ano, vypadá to, že je pravá medvědí,“ přikývl bard.

            „Tak vidíte, aspoň něco je skutečné, to není zase tak málo,“ utěšil jsem barda a hvízdl na psy, kteří si hráli s hlavou toho člověka, nejspíše nějakého bláznivého rusofoba.

Autor: Karel Trčálek | pátek 9.11.2018 17:31 | karma článku: 16,96 | přečteno: 1059x
  • Další články autora

Karel Trčálek

Íránské střely a Institut ajatolláha Václava Klause

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán zpackal nejen svůj víkendový útok, ale jak nepovedené je prý i íránské pivo...

19.4.2024 v 14:06 | Karma: 21,76 | Přečteno: 521x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Integrace imigrantů v německých školách nefunguje, ale nesmí se o tom mluvit nahlas

Ještě nedávno se za podobné názory dával ban. Jo, když jsme to před 5 lety my xenofobové říkali, tak nás různí lepšolidi, sluníčkáři a vítači přesvědčovali, jak ta multikultůra krásně prosperuje

17.4.2024 v 14:54 | Karma: 20,98 | Přečteno: 600x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Je odpor k elektromobilitě skutečně projevem neofobie, nebo naopak zdravého rozumu?

Já osobně jako IT specialista neofobií netrpím, naopak musím držet krok s novinkami ve svém oboru. I přesto si myslím, že současná podoba baterkových hraček je slepou uličkou

15.4.2024 v 16:00 | Karma: 17,31 | Přečteno: 545x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Moje vzpomínka na ten den, kdy Gagarin letěl do kosmu

Vzpomínám si na ten den dobře. Hodně lidí nevěřícně hledělo na nebe a pořád dokola opakovalo: „Gaga! Gagaga!“

13.4.2024 v 16:40 | Karma: 23,17 | Přečteno: 871x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Má ho Varel Chrčálek taky malého?

Jsou témata, kterým se chtě nechtě, nemůžeme vyhnout. Proto by chtěl tímto článkem rozvířit diskuzi, ze které by vykrystalizovala odpověď na výše položenou otázku...

9.4.2024 v 15:56 | Karma: 27,33 | Přečteno: 891x | Ostatní

Karel Trčálek

Soumrak éry válečných štváčů Jirky Paroubka...

Slovenská a česká pravice vkládaly velkou naději ve vítězství válečného štváče ve II. kole prezidentské volby na Slovensku. Exponenti slovenské, ani české pravice teď nedokážou zakrýt zklamání, které v nich vzbudily výsledky voleb

8.4.2024 v 16:41 | Karma: 28,97 | Přečteno: 773x | Diskuse| Politika

Karel Trčálek

Volební vlak vypravený z České republiky vítězství Korčokovi evidentně nepřivezl

Pokud chce někdo vypravovat ze Slovenska vypravovat vlaky na Ukrajinu plné vojáků, aby měla ruská děla co žrát, nemůže se divit, že není slovenským prezidentem...

7.4.2024 v 9:35 | Karma: 32,56 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Jak se papež František I. stal z Antikrista oslavovaným chcimírem

Není to tak dávno, co naší jedině praví katolíci typu Petra Hájka či Michala Semína označovali Františka I. za Antikrista a naši vlastenci jej bičovali pro jeho velebení migrantů...

6.4.2024 v 20:31 | Karma: 28,55 | Přečteno: 674x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Markétka letí do Senátu

A snad tam i doletí, protože je to naše jediná naděje, abychom byli zase svobodní. Bože, lidi, já už úplně zapomněl, jaké je to být svobodný! Svobodný!

6.4.2024 v 11:29 | Karma: 25,60 | Přečteno: 595x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Cože? Jaký „zimní čas“? Polemika s váženým panem Ladislavem Jaklem

Tak se nám od víkendu zase krásně prodloužily večery a pan Jakl musí chodit z práce ještě za světla. A přitom to bylo tak jednoduché. Stačilo jedno administrativní nařízení. Ale proč zůstat v půli cesty? Je třeba jít dál...

3.4.2024 v 14:20 | Karma: 24,36 | Přečteno: 542x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Putin složil zbraně, morální převaha českých chciválků potvrzena!!! Ať žije mír!

Jsem rád, že vám tuto radostnou zvěst mohu v aprílovém čase předložit jako první. Přestože diktátor Putler měl na bojišti převahu, rozhodl se kapitulovat, protože špatný mír je i pro něj pořád lepší, než když umírají lidé....

1.4.2024 v 17:09 | Karma: 26,44 | Přečteno: 601x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Opravdu Češi tak moc milují Rusko a staré časy?

Opravdu neznám nikoho ve své okolí, kdo by moc dobře nevěděl, že ukrajinští nacisté a banderovci útočí na Rusko, které nám jediné může vrátit svobodu a demokracii, o kterou nás připravili havlisti, liberálové a Západ...

31.3.2024 v 8:36 | Karma: 30,89 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Takže Velký pátek našeho největšího básníka...

Ti, co nečinně přihlížejí ukřižování Spasitele jsou ti špatní. Avšak ti, co jsou vyhazováni z práce, vláčeni blátem, jsou ti dobří, jsou těmi, pro které se Spasitel obětoval....

29.3.2024 v 17:08 | Karma: 32,44 | Přečteno: 875x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma: 26,23 | Přečteno: 515x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma: 32,08 | Přečteno: 712x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Není to velmi nefér vůči ostatním blogerům, že je můj článek pořád ještě na titulce blogu?

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale přijde mi to silně nefér vůči panu Nožičkovi (a o jisté kolegyni blogerce ani nemluvě), že je můj článek pořád na titulce, zatímco článek pana Nožičky tam už dávno není....

26.3.2024 v 9:19 | Karma: 33,68 | Přečteno: 955x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Kam se poděli Rajchlovi proruští dezoláti? Kdy podá vláda pětihnusu konečně demisi?

Nikdy bych nenazval včerejší účastníky statisícové protivládní a mírové demonstrace za proruské dezoláty, kdyby je tak neoznačil jeden z organizátorů této monstrózní akce, pan JUDr. Michal Hašek...

24.3.2024 v 17:28 | Karma: 32,32 | Přečteno: 892x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu rozumím

Pan Nožička Josef se přiznává, že lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumí. To já, nechci se chválit, jim rozumím naopak velmi dobře...

23.3.2024 v 18:01 | Karma: 43,11 | Přečteno: 9920x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Všichni mluví o válce! Jen Jaromír Nohavica, náš největší básník, mluví o míru!

No, tak dobře, abych nepřeháněl, o míru mluví ještě pan Horner a pár učitelek češtiny. Ale jinak všichni mluví už jen o válce!!!

22.3.2024 v 14:16 | Karma: 24,32 | Přečteno: 817x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Proč všichni mluví jen o válce? Plzeňský koncert Jaromíra Nohavici

Proč všichni mluví o válce? Proč nikdo nemluví o míru jako náš největší Básník, který už zase píše psaní pánům nahoře, maje při tom na své hrudi blyštivou Puškinovu cenu...

21.3.2024 v 7:52 | Karma: 33,84 | Přečteno: 1240x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 2945
  • Celková karma 25,18
  • Průměrná čtenost 868x
Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Seznam rubrik