Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Věříte a fandíte D. Dukovi nebo spíš milujete T. Halíka?

Odpověď na tuto zdánlivě banální otázku má ovšem fatální rozměr. Pravda zjevená Kristem je jenom jedna, a proto přinejmenším jedna z výše uvedených duchovních osob nebude spasena, protože se od této Pravdy nebezpečně odchýlila

            Lidé, pravda, nejsou mezi nimi lidé jen docela obyčejní a prostí, po mně chtějí, abych jim pořád něco vyprávěl, prý jsem rozený vypravěč. A tak jim pořád něco vyprávím, zrovna jako vám teď.

            Nezanedbatelnou část svého tuzemského života, jak už víte, strávil jsem v blázinci, aniž bych si však na starost a péči tam mi poskytovanou mohl byť i jedním jediným slůvkem oprávněně stěžovat. Měl jsem se tam jako v bavlnce a trocha té nesvobody, co tam byla, je člověku vlastně jen ku prospěchu.

            Dobře si vzpomínám, že v blázinci byl s námi i jeden člověk, přesněji muž, který měl utkvělou představu, že je katolickým arcibiskupem. Ježto byl mužem, a ne ženou, bylo toto jeho šílenství vcelku neškodné, i když v jeho případě, nutno říct, velmi intenzivní.

            Tento domnělý arcibiskup totiž znal zpaměti nejen celé písmo svaté, ale i celou fundamentální teologii. Katechismus odříkával, jako kdyby to byla dětská říkanka, a když přišla řeč na boží lásku či církevní restituce, byl s to o těchto věcech plamenně řečnit celé dny tak dlouho, dokud nedostal, ovšemže po právu, uklidňující injekci.

            Mše, které sloužil, byly k nerozeznání od mší skutečných, ani o píď se neodchýlil od předepsaného scénáře mše svaté, ať si byl jakýkoliv týden a zvláště jeho velikonoční vigilie byly vyhlášené pro svou autenticitu, byť šlo samozřejmě o vigilie falešné.

            A rozhřešení?

            Když ten vám dal rozhřešení, hned jste cítili, jak se vám ulevilo, otčenáše i zdrávasy samy se vám radostně draly z úst, ačkoliv ve skutečnosti bylo toto rozhřešení pochopitelně neplatné. Žádné hříchy vám odpuštěny nebyly a pořád byly v knize života připsány na váš vrub a k vaší tíži.

            Tento muž, či, chcete-li, blázen, nebyl samozřejmě nikdy vysvěcen ani na jáhna, natož na kněze, nebo, nedej bože, na biskupa. Intenzivním studiem písma svatého nezabýval se byť jen jeden jediný den svého života, o ostatních knihách, do nichž se noří bohoslovci při svém studiu, ani nemluvě.

            To všechno, podrobná znalost Písma svatého, zběhlost ve fundamentální teologii i ve všem ostatním, to bylo jen produktem jeho šílenství. A ježto nikdy teologii nestudoval, ježto nebyl nikdy vysvěcen, nemohl tedy než skončit v blázinci.

            Přesto vám garantuji, že kdybyste jej postavili vedle skutečného arcibiskupa (a jak vypadá skutečný arcibiskup, vám jistě říkat nemusím), a předem nevěděli, kdo z nich je jen blázen a kdo skutečný arcibiskup, dlouho byste váhali a pak, vsadím se, o co chcete, ukázali na skutečného arcibiskupa jako na blázna a na blázna jako na skutečného arcibiskupa, tak byl tento blázen přesvědčivý.

            Jistě, byl mezi skutečným arcibiskupem a tímto bláznem zásadní a nepřehlédnutelný rozdíl. Skutečný arcibiskup byl ke svému kněžství povolán boží milostí, kdežto u tohoto blázna to bylo všechno jen plodem jeho šílenství a ničeho víc. Skutečný arcibiskup byl napřed jiným biskupem při příslušném obřadu vysvěcen na kněze, a pak, při dalším příslušném obřadu vysvěcen v apoštolské posloupnosti na biskupa, když jiný biskup položil na jeho hlavu své ruce.

            Blázen vysvěcen nebyl a dost možná nebyl ani pokřtěn, takže sotva mohl být skutečným arcibiskupem, i když by jím docela dobře být mohl a nepochybuji o tom, že by zcela jistě patřil k tomu lepšímu a kvalitnějšímu, co jsou arcibiskupské paláce schopny nabídnout prostým věřícím, kterým nejde o nic jiného, než jen o vlastní spásu, a proto vědí a na tom taky trvají, že bůh je trojjediný.

            Zajímavé a do značné míry i zvláštní je to, že se v blázinci zároveň spolu s tímto falešným arcibiskupem nalézali lidé, kteří byli přesvědčeni, že tento arcibiskup je skutečný. Nikdo jim to nemohl vymluvit a i elektrošoky byly v tomto ohledu neúčinné. Stále byli bytostně přesvědčeni, že tento muž je opravdu arcibiskupem, ačkoliv byl diagnostikován jako blázen.

            Přijímali od něho domnělé Tělo Páně při té strašlivé blasfémii, která byla k nerozeznání od mše svaté, zpovídali se mu a byli přesvědčeni o tom, že se jim dostává skutečného rozhřešení, ba dokonce, a to už byl opravdu projev čirého šílenství, si od něho nechali udělovat i poslední pomazání.

            Bylo na jednu stranu zábavné, ale na druhou stranu zároveň i děsivé, pozorovat v blázinci tento „církevní“ život při vědomí toho, že je to jen, jak ze strany „duchovního pastýře“, tak i ze strany jeho „oveček“ toužících po věčné blaženosti v nebi, čiré šílenství, že to celé nemá se skutečným církevním, respektive duchovním životem nic společného.

            A stejně tak zajímavé bylo, jak šílenství tohoto muže zacházelo i do těch nejmenších detailů, takže i on, stejně jako skuteční arcibiskupové, nesmírně zbožňoval jízdu v kočáře, přesněji v nádherném barokním kočáře, jenž byl tažen kladrubskými bělouši, které popoháněl livrejovaný vozka.

            To tento blázen opravdu velmi zbožňoval. Nebylo snad týdne, aby nedával zapřahat a právě v tom byl kámen úrazu. Jízda v kočáře ho vždy natolik rozjařila, že, ač jindy věrný nauce víry jako ten nejposlušnější pes Páně, pokaždé když opět vysedl z kočáru, pouštěl se do takových myšlenkových spekulací, do kterých by se skutečný arcibiskup nikdy nepustil, takový na něho měla jízda v kočáře účinek.

            Ale co je dovoleno bláznu, není dovoleno arcibiskupovi.

Skutečný arcibiskup by byl za něco takového exkomunikován, ale odkud chcete exkomunikovat blázna?

Z jeho šílenství?

Seděl jsem s tímto bláznem na lavičce v parku našeho ústavu pro choromyslné právě po jedné takové jízdě. Já měl na sobě župan, on byl oděn do slušivého oděvu, který přísluší právě arcibiskupům. Jeho tvář byla ještě načervenalá od vzrušení, jež mu způsobila jízda v barokním kočáře, avšak jeho hlas byl klidný zrovna tak, jako bývá klidný hlas skutečných arcibiskupů, když drží v České televizi Sváteční slovo.

„Je-li pro nás Písmo svaté zjevenou a nezpochybnitelnou pravdou,“ vykládal mi, mna pozlacený kříž, který mu spočíval na hrudi, „pak může být zjevenou a nezpochybnitelnou pravdu cokoliv, jakýkoliv text, protože nemáme žádných důkazů, ovšem vyjma své víry, že tento text nám nebyl stejně tak zjeven bohem.

Přemýšlel jste někdy o tom, kde se berou všechny ty myšlenky, jež jsou nám neustále zjevovány?“

„Ne,“ odpověděl jsem zcela po pravdě.

„Proč by se pravda měla omezovat jen na Písmo svaté?

Každá myšlenka musí mít svůj původ v bohu, je-li projevem Ducha.

A copak i zlé duchy nestvořil bůh?

Kdo jiný by je stvořil, když ne bůh?“ zeptal se mne

„Nevím,“ odpověděl jsem opět po pravdě.

„Vezměte si třeba Pána Našeho, Ježíše Krista!“ zvolal.

„Co je s ním?“ zeptal jsem.

„Co?“ řekl a pokračoval, „považujeme jej za Spasitele, za Krista, za božího syna, a přitom to může být docela dobře Ďábel, kterému jsme jen naletěli.

Kdybych byl Ďáblem, udělám to zrovna tak.

Prohlásím se za božího syna, udělám pár zázraků, vzkřísím pár mrtvých, sám vstanu z mrtvých, budu mluvit o spáse a životě věčném.

Kdo by pak ve mne nevěřil, když mu slíbím, že bude žít věčně?

Pravím vám, že kdybyste vedle sebe postavil skutečného Krista a Ďábla, tak je od sebe nerozeznáte, ale věřte mi, že to bude Ďábel, který bude dělat taková znamení, že nakonec uvěříte mu a ne skutečnému Kristovi.

A právě proto může být Ježíš Ďábel, proto, že věříme, že je boží syn, Kristus!

Ale proč v to věříme?!

Protože učinil znamení, vzkřísil mrtvé, sám vstal z mrtvých, i když o to vůbec nejde, co z toho, že vstal z mrtvých?

To je přece důkaz, že Ježíš je Ďábel, ne Kristus, je Ďábel, protože se vrátil do pomíjivého pozemského světa, kterého je knížetem!“

Kdyby mi to říkal skutečný biskup, nevěřil bych vlastním uším, ačkoliv bylo jasně řečeno, že kdo má uši, ať slyší.

Ale protože jsem věděl, že mluvím s bláznem, řekl jsem jen: „Myslíte?“

„A vy byste to tak neudělal, kdybyste byl takřka všemocný Ďábel?

Nevydával byste se za Krista, nečinil byste znamení, nebalamutil nás Písmem svatým?“ chtěl vědět blázen.

Ale odpovědi na tyto otázky se mu ode mne již nedostalo, neboť náš rozhovor přerušil zřízenec, který přiběhl k naší lavičce, bílý jak smrt.

„Tady jsi, Trčálku, hledám tě všude možně!“ vykřikl, bera mne za ruku, „ten magor ze šestnáctky si to zase hodil.

Zatracená práce!

Člověk nechá ty sebevrahy chvilku bez dozoru, že si uvaří čaj a taky se konečně trochu oholí, a oni si to zase hodí.

To už je počtvrté jenom za tento měsíc, co si to hodil, a to ještě není ani dvacátého.

Prosím tě, pojď ho rychle vzkřísit, nebo budu mít po prémiích, že jsem zanedbal svoje povinnosti.

Čert je vzal, všechny ty sebevrahy bez víry!“

„Na vaši otázku už vám, bohužel neodpovím. Sám vidíte, že věc, ve které potřebují můj zásah, spěchá,“ řekl jsem bláznovi a rozloučil se s ním, „sbohem.“

„I vy buďte sbohem,“ rozloučil se mnou blázen.

A nechávaje ho samotného na lavičce o samotě, kvapil jsem na šestnáctku, jež je v blázinci od nepaměti vyhrazena sebevrahům, abych jednoho takového nebožáka, který v nic nevěří, zase vzkřísil k životu, zatímco zřízenec bez přestání proklínal svou práci, i celý svět, všechny lidi, a z nich pak nejvíc právě sebevrahy, které nemůže nechat chvilku bez dozoru, aby neměl strach, že si něco udělají a bude z toho průser jak mraky.

 

Autor: Karel Trčálek | sobota 12.1.2019 10:19 | karma článku: 14,71 | přečteno: 434x
  • Další články autora

Karel Trčálek

Íránské střely a Institut ajatolláha Václava Klause

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán zpackal nejen svůj víkendový útok, ale jak nepovedené je prý i íránské pivo...

19.4.2024 v 14:06 | Karma: 21,75 | Přečteno: 515x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Integrace imigrantů v německých školách nefunguje, ale nesmí se o tom mluvit nahlas

Ještě nedávno se za podobné názory dával ban. Jo, když jsme to před 5 lety my xenofobové říkali, tak nás různí lepšolidi, sluníčkáři a vítači přesvědčovali, jak ta multikultůra krásně prosperuje

17.4.2024 v 14:54 | Karma: 20,98 | Přečteno: 599x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Je odpor k elektromobilitě skutečně projevem neofobie, nebo naopak zdravého rozumu?

Já osobně jako IT specialista neofobií netrpím, naopak musím držet krok s novinkami ve svém oboru. I přesto si myslím, že současná podoba baterkových hraček je slepou uličkou

15.4.2024 v 16:00 | Karma: 17,31 | Přečteno: 545x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Moje vzpomínka na ten den, kdy Gagarin letěl do kosmu

Vzpomínám si na ten den dobře. Hodně lidí nevěřícně hledělo na nebe a pořád dokola opakovalo: „Gaga! Gagaga!“

13.4.2024 v 16:40 | Karma: 23,17 | Přečteno: 871x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Má ho Varel Chrčálek taky malého?

Jsou témata, kterým se chtě nechtě, nemůžeme vyhnout. Proto by chtěl tímto článkem rozvířit diskuzi, ze které by vykrystalizovala odpověď na výše položenou otázku...

9.4.2024 v 15:56 | Karma: 27,33 | Přečteno: 891x | Ostatní

Karel Trčálek

Soumrak éry válečných štváčů Jirky Paroubka...

Slovenská a česká pravice vkládaly velkou naději ve vítězství válečného štváče ve II. kole prezidentské volby na Slovensku. Exponenti slovenské, ani české pravice teď nedokážou zakrýt zklamání, které v nich vzbudily výsledky voleb

8.4.2024 v 16:41 | Karma: 28,97 | Přečteno: 773x | Diskuse| Politika

Karel Trčálek

Volební vlak vypravený z České republiky vítězství Korčokovi evidentně nepřivezl

Pokud chce někdo vypravovat ze Slovenska vypravovat vlaky na Ukrajinu plné vojáků, aby měla ruská děla co žrát, nemůže se divit, že není slovenským prezidentem...

7.4.2024 v 9:35 | Karma: 32,56 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Jak se papež František I. stal z Antikrista oslavovaným chcimírem

Není to tak dávno, co naší jedině praví katolíci typu Petra Hájka či Michala Semína označovali Františka I. za Antikrista a naši vlastenci jej bičovali pro jeho velebení migrantů...

6.4.2024 v 20:31 | Karma: 28,55 | Přečteno: 674x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Markétka letí do Senátu

A snad tam i doletí, protože je to naše jediná naděje, abychom byli zase svobodní. Bože, lidi, já už úplně zapomněl, jaké je to být svobodný! Svobodný!

6.4.2024 v 11:29 | Karma: 25,60 | Přečteno: 595x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Cože? Jaký „zimní čas“? Polemika s váženým panem Ladislavem Jaklem

Tak se nám od víkendu zase krásně prodloužily večery a pan Jakl musí chodit z práce ještě za světla. A přitom to bylo tak jednoduché. Stačilo jedno administrativní nařízení. Ale proč zůstat v půli cesty? Je třeba jít dál...

3.4.2024 v 14:20 | Karma: 24,36 | Přečteno: 542x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Putin složil zbraně, morální převaha českých chciválků potvrzena!!! Ať žije mír!

Jsem rád, že vám tuto radostnou zvěst mohu v aprílovém čase předložit jako první. Přestože diktátor Putler měl na bojišti převahu, rozhodl se kapitulovat, protože špatný mír je i pro něj pořád lepší, než když umírají lidé....

1.4.2024 v 17:09 | Karma: 26,44 | Přečteno: 601x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Opravdu Češi tak moc milují Rusko a staré časy?

Opravdu neznám nikoho ve své okolí, kdo by moc dobře nevěděl, že ukrajinští nacisté a banderovci útočí na Rusko, které nám jediné může vrátit svobodu a demokracii, o kterou nás připravili havlisti, liberálové a Západ...

31.3.2024 v 8:36 | Karma: 30,89 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Takže Velký pátek našeho největšího básníka...

Ti, co nečinně přihlížejí ukřižování Spasitele jsou ti špatní. Avšak ti, co jsou vyhazováni z práce, vláčeni blátem, jsou ti dobří, jsou těmi, pro které se Spasitel obětoval....

29.3.2024 v 17:08 | Karma: 32,44 | Přečteno: 875x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma: 26,23 | Přečteno: 515x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma: 32,08 | Přečteno: 712x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Není to velmi nefér vůči ostatním blogerům, že je můj článek pořád ještě na titulce blogu?

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale přijde mi to silně nefér vůči panu Nožičkovi (a o jisté kolegyni blogerce ani nemluvě), že je můj článek pořád na titulce, zatímco článek pana Nožičky tam už dávno není....

26.3.2024 v 9:19 | Karma: 33,68 | Přečteno: 955x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Kam se poděli Rajchlovi proruští dezoláti? Kdy podá vláda pětihnusu konečně demisi?

Nikdy bych nenazval včerejší účastníky statisícové protivládní a mírové demonstrace za proruské dezoláty, kdyby je tak neoznačil jeden z organizátorů této monstrózní akce, pan JUDr. Michal Hašek...

24.3.2024 v 17:28 | Karma: 32,32 | Přečteno: 892x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu rozumím

Pan Nožička Josef se přiznává, že lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumí. To já, nechci se chválit, jim rozumím naopak velmi dobře...

23.3.2024 v 18:01 | Karma: 43,11 | Přečteno: 9920x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Všichni mluví o válce! Jen Jaromír Nohavica, náš největší básník, mluví o míru!

No, tak dobře, abych nepřeháněl, o míru mluví ještě pan Horner a pár učitelek češtiny. Ale jinak všichni mluví už jen o válce!!!

22.3.2024 v 14:16 | Karma: 24,32 | Přečteno: 817x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Proč všichni mluví jen o válce? Plzeňský koncert Jaromíra Nohavici

Proč všichni mluví o válce? Proč nikdo nemluví o míru jako náš největší Básník, který už zase píše psaní pánům nahoře, maje při tom na své hrudi blyštivou Puškinovu cenu...

21.3.2024 v 7:52 | Karma: 33,84 | Přečteno: 1240x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 2945
  • Celková karma 25,18
  • Průměrná čtenost 868x
Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Seznam rubrik