Jak se Karel kvůli bulharským strojvedoucím a Čunkovi málem nestal nejlepším sportovcem

13. 01. 2020 19:04:46
Revoluce spuštěná na železnici způsobila mnoha cestujícím, a nejen těm, nemalé zažívací potíže, jak dokazuje i následující historická freska, která má shodou okolností tytéž projímavé účinky

Je mi to hanba, takto to veřejně přiznat na plnou hubou, ale posledního půlroku jsem nedělal téměř nic jiného, než jen četl knihy, většinou náboženského charakteru. Ke konci loňského roku se však v našem kraji objevili Bulhaři, říkalo se dokonce, že to jsou strojvedoucí.

Jelikož se mi v tom adventní čase četba knih, respektive porozumění psanému textu již docela zprotivilo, využil jsem Bulhary jako tu nejvhodnější záminku k tomu, abych navštívil Čuňka, přeptal se ho, co všechno ví o těchto Bulharech, a tak se konečně odpoutal od knih, v jejichž osidlech jsem uvízl.

„Nikdo neví, proč sem přišli a co tady dělají,“ řekl mi však Čuněk, když už jsem seděl v jeho prostorné kanceláři, odkud byl skvělý výhled na naše krajské město.

„Prý jsou to strojvedoucí,“ řekl jsem.

„Prý. Prý jsou to strojvedoucí. Ale viděl někdo někdy sedět Bulhara v lokomotivě?“ pokrčil Čuněk rameny a dodal, „abych se přiznal, to už vím víc o Etiopanech. Byl jsem to totiž já, kdo v roce 2007 předal Hailemu Gebrselassiemu, jako místopředseda vlády, vzácný dar, pouzdro na navštívenky.“

„Jo, vždy když dávali Haileho v České televizi, tak jsem ani nedýchal. Je to sice trochu nefér, říkat to zrovna tady, ale Zátopek je proti němu úplná hadra.“

„Proč by to bylo nefér?

Vždyť je to pravda, Vlasovci taky bojovali celou válku na straně Němců, nedávno jsem o tom četl v jednom článku o falšování historie,“ mávl Čuněk rukou a najednou zvážněl, „ti Bulhaři mi fakt nejdou do hlavy.

Ještě aby se kvůli nim nestal Karel nejlepším sportovcem!

Víš, jednou jsem ho už o to, i když ne vlastní vinou, připravil. Byla to taková zapeklitá historie, ale Karel to přijal sportovně, vždyť je taky nejlepší sportovec.

Ale kdyby se teď kvůli Bulharům nestal zase nejlepším sportovcem roku, co by si o mně pomyslel?

Říká se přece, že jsem ty Bulhary sem dotáhl já.“

„Jo, to se říká. Ale nikdo tomu nevěří, ty přece nemáš důvod sem zvát Bulhary,“ namítl jsem a ještě dodal, „a o Karla se neboj, letos to má na tuty. Co vím, všichni budou letos hlasovat pro něj, Marek, Lička, Standa Novák, Rozsíval a já nevím kdo všechno ještě.“

„Kéž by!

Ale přece jen raději za ním zajdu. Nechci, aby si o nás, lidovcích, myslel, že jsme podrazáci. A radši půjdu k němu hned teď, u těch Bulharů jeden nikdy neví. Tuhle prý jakýsi výpravčí říkal jednomu Bulharovi, že má jet, on mu odpověděl, že rozumí, a pořád stál dál na místě.

Jestli chceš, můžeš jít za Karlem se mnou,“ nabídl mi Čuněk.

„Velmi rád!“ souhlasil jsem a vyrazil s Čuňkem za Karlem.

Karla jsme zastihli na cyklistických válcích a nebyl na něj zrovna dvakrát veselý pohled. Ta věčná jízda na místě a ještě věčnější přemýšlení jej již docela strávily, defacto jediné, co z něho zbylo, byly jeho nelidsky velké, chorobně planoucí oči.

Nic proti přemýšlení, taky někdy přemýšlím, a někdy mne to i bolí, ale nikdy nepřemýšlím tak, aby to ze mne udělalo hlupáka. Měl snad kdysi Karel nějaký rozum, to nikdo nepopírá, ale tento rozum byl již dávno zcela negován tím jeho věčným přemýšlením, ke kterému ho navíc popouzelo i to proklaté ježdění na válcích.

„Jsou tady Bulhaři, prý jsou to strojvedoucí, ale chci, abys věděl, že s tím nemám nic společného,“ prohlásil Čuněk.

„Ale myslím, že se není čeho bát, i kdyby ti Bulhaři byli skutečně strojvedoucí. Mám signály, že za nejlepšího sportovce budeš prohlášen ty. Lička, Marek, Standa Novák, Rozsíval, ti všichni jsou za tebe jako jeden muž, a s nimi i mnoho ostatních, v opozici je jen pár bezvýznamných bloudů,“ ujistil jsem Karla.

„Já a nejlepší sportovec?“ zaplanuly Karlovy oči již zcela šíleným jasem, aniž by jejich majitel přestal šlapat, „což jste již zapomněli, malověrní?

Již brzy, za pár týdnů, to bude třicet let, co Jarda Jágr, tehdy sotva plnoletý, svým hattrickem popravil ve čtvrtém zápase semifinálové série play-off československé 1. ligy celým národem nenáviděnou a proklínanou Spartu Praha.

Jak bych já, nejposlednější z posledních, mohl být v roce tohoto slavného výročí, nejlepším sportovcem roku?“

„Jenže Sparta pak po té popravě stejně vstala z mrtvých a došla za skřípění zubů celého hokejového národa až k titulu!“ namítl jsem.

„Nezoufejte, malověrní!“ zvolal však Karel, pořád šlapaje, na válcích, „copak nevíte, že do konce světa zbývají ještě dva roky?

Nebudu-li nejlepším sportovcem letos, můžu jim být příští rok!“

Podíval jsem na Čuňka, ten však jen pokrčil rameny a řekl: „Dělej, jak myslíš, ale já si nad tebou myji ruce!“

Cestou od Karla jsme měli určitě o čem hovořit.

„No to mě poser!

Takto se vzdát ocenění nejlepšího sportovce kvůli Jágrovi!

Byl Karel vždy takový?

Možná jsme mu měli říct, že je to jeho poslední šance, že konec světa nebude až za dva roky,“ kroutil jsem nevěřícně hlavou.

„Nene, to by stejně nepomohlo, kdybychom mu to řekli. Karel byl vlastně vždy takový. Co vím, všechny jeho články o bohu jsou příšerné, ale fakt příšerné sračky,“ řekl Čuněk.

„Hm, ale když už mluvíš o bohu, je to pravda, co se říká?

Že když chce někdo v našem kraji něco postavit, nebo získat od kraje zakázku, musí dát aspoň milión ne tobě, ale církvi?“ zeptal jsem se Čuňka.

Ale Čuněk místo odpovědi ukázal do dálky: „Vlak, podívej, už nám jede! Poběžme, ať ho stihnem.“

Opravdu, k zastávce vzdálené asi tři kilometry, přijížděl vlak.

„To nemůžeme stihnout. Ty teda možná ano, ale já ne, já mám osobák na tři kilometry v hale 7:35!“ namítl jsem.

„Jenže teď poběžíme po zoraném poli a budeme proto mnohem rychlejší!“ pobídl mě Čuněk.

„To je fakt!“ zvolal jsem a dal jsem se do běhu.

Na zastávku jsme doběhli včas, vlak teprve přijížděl, ale když byl od zastávky vzdálený padesát metrů, tak se zastavil a už se nerozjel.

„Jestli to nebude ta Arriva,“ řekl Čuněk.

„Možná, ale i kdyby to nebyla Arriva a vlak se zase rozjel, stejně nám to nebude nic platné.

Podívej, co tam mají napsané.

Nicht eisteingen!“ ukázal jsem na světelný nápis, který šel s vypětím přečíst.

A opravdu, na čelním sklem, za nímž na nás hleděla typicky bulharská tvář, svítil nápis Nicht einsteingen, teda jestli jsem to na tu dálku dobře přečetl a dobře i pochopil, co to asi znamená.

„Nevadí, počkáme na další,“ řekl Čuněk a uvelebil se na lavičce, a já si teprve až teď, lidi zlatí, všiml, že to není Čuněk, ale Čunek!

Autor: Karel Trčálek | pondělí 13.1.2020 19:04 | karma článku: 17.28 | přečteno: 523x

Další články blogera

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.58 | Přečteno: 609 | Diskuse

Karel Trčálek

Není to velmi nefér vůči ostatním blogerům, že je můj článek pořád ještě na titulce blogu?

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale přijde mi to silně nefér vůči panu Nožičkovi (a o jisté kolegyni blogerce ani nemluvě), že je můj článek pořád na titulce, zatímco článek pana Nožičky tam už dávno není....

26.3.2024 v 9:19 | Karma článku: 33.38 | Přečteno: 812 | Diskuse

Karel Trčálek

Kam se poděli Rajchlovi proruští dezoláti? Kdy podá vláda pětihnusu konečně demisi?

Nikdy bych nenazval včerejší účastníky statisícové protivládní a mírové demonstrace za proruské dezoláty, kdyby je tak neoznačil jeden z organizátorů této monstrózní akce, pan JUDr. Michal Hašek...

24.3.2024 v 17:28 | Karma článku: 32.18 | Přečteno: 766 | Diskuse

Karel Trčálek

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu rozumím

Pan Nožička Josef se přiznává, že lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumí. To já, nechci se chválit, jim rozumím naopak velmi dobře...

23.3.2024 v 18:01 | Karma článku: 43.02 | Přečteno: 9618 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 19.17 | Přečteno: 252 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.55 | Přečteno: 497 | Diskuse
Počet článků 2931 Celková karma 24.72 Průměrná čtenost 868

Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...